Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P.
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots
Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P. FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots

WB finale springen Omaha | Dagboek Harrie Smolders: “We gaan er vol goede moed in!”

Springen WB finale Omaha

De wereldbekerfinale in Omaha staat op het punt van beginnen. Waar de dressuurruiters en -amazones vanavond al aan de start mogen verschijnen, begint vannacht om 02.15 Nederlandse tijd de eerste ronde van de FEI Jumping World Cup Final. Voor Nederland zijn Harrie Smolders en Jur Vrieling afgereisd naar het Amerikaanse Omaha. Benieuwd hoe Harrie en zijn veertienjarige toppaard Monaco N.O.P (v. Cassini II) dit concours ervaren? Voor De Hoefslag houdt hij een dagboek bij! 

Advertisement

Voorbereiding

“Na de wedstijd die we december vorig jaar in Genève reden, heeft Monaco even een aantal weken geen concoursen gelopen. Daarna heb ik hem weer rustig opgepakt en is hij mee geweest naar Gothenburg, ‘s Hertogenbosch en twee weken geleden naar Parijs, waar hij tweede werd in de Grand Prix. In de afgelopen twee weken hebben we thuis gesprongen en dressuurmatig verder getraind ter voorbereiding op deze wereldbekerfinale. Monaco is in de nacht van donderdag op vrijdag naar Omaha gevlogen en is daarna de quarantaineperiode in gegaan, waarin hij door mijn groom Tamiles verzorgd is”, vertelt Harrie. 

“Hij is fijn op zijn gemak”

Zondagavond vloog ook Harrie zelf naar Omaha. “Ik ben vrijdagochtend eerst nog naar Wellington gevlogen, omdat ik daar dit jaar nog niet was geweest. Het is altijd goed om jezelf even te laten zien en je klanten te bezoeken op dat concours. Toen ik hier in Omaha aankwam, zag ik meteen dat Monaco net als vanouds al fijn op zijn gemak was. Het reizen gaat hem altijd vrij gemakkelijk af en hij herstelt er snel van. Zodra hij op zo’n concours op stal staat, gaat hij al languit liggen om te rusten. Voor mij wennen die jetlags echter nooit. Je wordt toch een paar keer per nacht wakker en het tijdsverschil van zeven uur is aardig wat, maar dat hoort erbij!”

Op gevoel rijden

“Ik ben een aantal jaar geleden al eens hier in Omaha geweest met een student van mij. In mijn gedachten was de ring toen een stuk groter, dus die viel mij nu niet echt mee. Verder is alles natuurlijk goed in orde. We hebben maandag en gisteren al even getraind. Monaco is aardig fris, dus het is een kwestie van de juiste balans zoeken. De week is nog lang en hij moet zich nog best vaak laten zien, dus voor de wedstrijd van vandaag hebben we vooral geprobeerd om de juiste focus te krijgen. De kunst is om vanuit deze trainingen in te schatten hoe hij in de aankomende wedstrijden gaat lopen. Het is vooral een kwestie van op gevoel rijden.”


Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P. FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots - Credit

“We gaan er vol goede moed in!”

“Hoewel Monaco aardig fris is, is hij niet nerveus en voelt hij ontspannen aan. We moeten dat scherpe randje er nog een beetje vanaf zien te krijgen, maar we gaan met een goed gevoel de eerste ronde van vanavond in. Wij mogen als zesde aan de start verschijnen, wat voor de strategie niet per se uitmaakt, maar het is soms fijner om van tevoren al wat meer combinaties te zien rijden. Zo kun je beter inschatten wat er nodig is om een topklassering te behalen. Maar goed, het zij zo en we zullen toch voor onze eigen strategie moeten gaan. Er zijn enorm goede combinaties aanwezig, dus het niveau zal hoe dan ook gigantisch hoog liggen. Ik hoop op een top vijf of top tien klassering, dus we gaan er vol goede moed in vanavond!”, sluit hij af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: DigiShots

Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P.
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots