Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots
Marieke van der Putten (NED) - Torveslettens Titanium RS2 FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots Leanjo de Koster

WB finale dressuur Omaha | Dagboek Marieke van der Putten: “Ik moet op mezelf en op hem vertrouwen”

Dressuur WB finale Omaha

De FEI Dressage World Cup Final staat op het punt van beginnen! Dinja van Liere, Marieke van der Putten en Thamar Zweistra wisten een startplek te bemachtigen en zijn naar het Amerikaanse Omaha afgereisd om Nederland te vertegenwoordigen in de strijd om een felbegeerde podiumplek. Benieuwd hoe wereldbekerfinale-debutanten Marieke van der Putten en haar elfjarige Torveslettens Titanium RS2 (v. Totilas) dit concours ervaren? Voor De Hoefslag houdt Marieke een dagboek bij!

Advertisement

Verre reis

Gezien de verre reis die zowel amazone als paard moesten afleggen, waren de voorbereidingen op dit concours anders dan normaal. “Deze wedstrijd is toch wel anders dan de gemiddelde wedstrijd”, steekt Marieke van wal. “Zo moesten we niet alleen voor mij, maar ook voor Titanium veel papierwerk klaarmaken. Ik denk dat we daar de meeste tijd aan kwijt zijn geweest. Je mag ook maar voor een bepaald gewicht aan spullen meenemen, maar dat loopt vanwege het voer dat je meeneemt al aardig snel op, dus het was even puzzelen met inpakken.”


Foto: Privébezit

Eerste keer vliegen 

In de nacht van donderdag op vrijdag stapte de elfjarige ruin voor het eerst in het vliegtuig. “We hebben hem donderdagavond naar het vliegveld in Luik gebracht. Nadat daar al het papierwerk gecheckt was, is hij ‘s nachts de container die in het vliegtuig geplaatst wordt ingegaan. Ik moet zeggen dat dat allemaal heel soepel ging. Hij was niet echt gespannen en liep in één keer met me mee. Hij stond in het vliegtuig naast Hermès en Dinja’s groom Susan heeft zich tijdens de reis ook over Titanium ontfermt. Nadat ze in Omaha geland waren, zijn ze overgezet in een vrachtwagen en naar stal gebracht. Volgens mij vond hij de vrachtwagen nog wel het spannendste van de hele reis, maar het is echt super goed gegaan!”


Foto: Privébezit

“Het is toch anders dan normaal”

Marieke’s vaste groom Sanne Vondel vloog donderdagochtend al naar Omaha, zodat ze Titanium kon opvangen toen hij arriveerde. “Zij is in de quarantaineperiode, die tot en met zondag duurde, bij hem geweest. Titanium vond het wel een beetje vreemd dat hij minder zijn stal uit mocht dan normaal, maar verder heeft hij zich super gedragen. Dinja, Thamar en ik kwamen zelf zondagmiddag om 17.00u lokale tijd aan in Omaha en zijn direct naar de stallen gegaan om de paarden al lichtjes te trainen. Na die quarantaineperiode hadden ze het ook wel even nodig om hun benen te strekken”, lacht ze. “Titanium was blij dat ik er was en dat we rustig aan de slag konden. Het is toch een andere situatie dan normaal, dus dat merk je wel aan ze.”


Foto: Privébezit

“Er is altijd genoeg te doen”

Ondanks het tijdsverschil van zeven uur lijken de paarden geen last te hebben van een jetlag. “Ik heb het idee dat ze daar niet heel anders op reageren zolang we gewoon hun vaste routine volgen. De afgelopen dagen waren voor ons niet heel druk, omdat we maar één paard mee hebben. Er zijn natuurlijk wel vaste trainingstijden waar je je aan moet houden, dus er is altijd genoeg te doen. Maandag heb ik hem bijvoorbeeld twee keer kort getraind zodat hij lekker in beweging blijft. Verder doen we natuurlijk ons best om het gezellig te maken met z’n allen. Zo zijn we met een groep naar de Walmart geweest om ook een stukje van Amerika en de stad Omaha te kunnen ontdekken.”


Marieke en Titanium met groom Sanne - Foto: Privébezit

Training

Inmiddels zijn de amazones al weer iets meer richting de wedstrijd aan het focussen. Vanavond zal om 20.15u Nederlandse tijd de Grand Prix verreden worden. “Gisteren hebben we in groepjes in de hoofdring mogen trainen. Dat is een hele fijne voorbereiding, want dan kun je toch al een beetje de sfeer van de ring proeven. Er zat al wat publiek, maar Titanium was aardig ontspannen en liet zich fijn rijden. Hoe hij het straks in de Grand Prix gaat doen, zien we straks wel. Dat kun je van tevoren toch niet inschatten. Ik ga in ieder geval mijn best doen om hem zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen.”


Trainster Marion Schreuder en bondscoach Alex van Silfhout kijken mee bij de training - Foto: Privébezit

Vertrouwen

“De enige voorbereiding die ik voor een proef altijd doe, is dat ik mijn paarden zelf invlecht. Zo heb ik even een half uurtje van ontspanning samen met ze. Verder is het voor Titanium belangrijk dat ik niet te veel verander en zo veel mogelijk rijd zoals ik dat thuis ook doe. Ik ken hem inmiddels zo goed, dat ik weet dat we samen overal doorheen komen. Ik moet op mezelf en op hem vertrouwen, want dan komt het vast goed!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: Privébezit / DigiShots

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding