Marlies van Baalen - Habibi DVB
CDI Exloo 2023
© DigiShots
Marlies van Baalen - Habibi DVB CDI Exloo 2023 © DigiShots DigiShots

NK Dressuur | Marlies van Baalen en Habibi DVB winnen met bijna 76% overtuigend het eerste onderdeel Zware Tour

Dressuur NK Dressuur 2023

Dertig combinaties verschenen in de hoofdarena in Ermelo voor het eerste onderdeel van de Zware Tour. Marlies van Baalen wist overtuigend de overwinning naar zich toe te trekken na een foutloze Grand Prix-proef met haar krachtpatser Habibi DVB (v. Don Schufro). Met ruim een procent meer dan de nummer twee kon de jury maar liefst 75,78% kwijt aan de combinatie, die met een stevige opmars bezig is.

Advertisement

Kopgroep sterk in ontwikkeling

De grote kanshebbers zoals Hermès, Desperado en Torveslettens Titanium streden dit jaar niet mee. Desondanks bleek dat er een kopgroep paarden sterk in ontwikkeling is die zich iedere wedstrijd een beetje meer kunnen laten zien. Zo ook Habibi DVB. De grote vos die met veel bravoure en zelfhouding beweegt liet ook vandaag geen steek vallen. De combinatie begon met een sterke draftour, waarin Habibi uitblinkt in het verzamelde werk. Het paard bleef van begin tot eind er aan trekken en vormt een elegante combinatie met Marlies. Met haar Olympiade-paard Go Legend reed ze een solide proef. Het paard heeft na een blessure pas één wedstrijd in de benen en kreeg een foutje in de wisselserie. Hij maakte een fijne gelaten indruk, maar zou in de piaffe meer op de plek mogen blijven. Ze werden vijfde in het eerste onderdeel met 73,07%.

Spanning 

Op papier zou de strijd om de titels gaan tussen Hartsuijker, Ich Weiss, Habibi of Dream Boy. Dinja van Liere reed de licht gespannen Hartsuijker vakkundig rond in de imposante ring. Er ontstond een kleine storing bij het aangalopperen, maar de laatste lijn was genieten en danste Hartsuijker naar 74,61%. Wat de tweede plaats betekende. WK-gangers Thamar Zweistra en de NRPS-gekeurde schimmel Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) zijn ook kanshebbers voor eremetaal. De inmiddels geroutineerde combinatie had vandaag iets last van spanning. De hengst was soms iets onrustig in de aanleuning en schudde met zijn staart. Ze reden wel een foutloze proef met als hoogtepunt de galoptour. De proef leverde een mooie score op van 74% met een derde plaats.

Elektrische Electra naar 73%

Lynne Maas en haar zwarte elektrische Electra (v. Jazz) beleven een sterk seizoen. Na mooie resultaten in Compiègne wist de combinatie ook in Ermelo de jury te bekoren. De merrie was heet en zou voor een hogere score meer gelaten en ontspannen mogen zijn. De pirouettes waren heel klein gezet en leverde mooie punten op. De amazone toonde tevreden na het afgroeten en werd in het eerste onderdeel vierde met 73,52%. Haar tweede troef Eastpoint mocht wat meer gedragen blijven. De combinatie werd dertiende met 69,30%

Bijzonder gefokt

Diederik van Silfhout had twee troeven meegenomen naar het NK Dressuur voor de koningsklasse. Hij reed Filius Apache als eerste de ring binnen. Een bijzonder gefokt paard; want de moeder was een halve Fries. In de appuyementen zou het paard wat meer voorwaarts mogen blijven. Dat deed hij juist wel in de passage en ook in de piaffe kwam hij heel mooi terug op het achterbeen. In de galop toonde het paard iets gespannen, maar Diederik wist hem daar vakkundig doorheen te rijden. Deze prille combinatie reed een keurige proef met een mooie rechte gedragen laatste lijn. De combinatie werd zesde met 72,41%. Als laatste starter reed hij Ivito de ring binnen, een talentvol paard, maar hij moet nog meer aan kracht winnen. Ze werden 23e met 67,15%.

Leermoment voor Invictus

Hans Peter Minderhoud bracht als eerste Invictus (v. Jack Sparrow) aan start. Later bleek dat hij zijn Olympiade-paard GLOCK’s Dream Boy N.O.P. had afgemeld. In het eerste gedeelte van de proef kon de ruiter Invictus hier en daar laten ontspannen. De spanning in de ring is iets waar Hans Peter de afgelopen wedstrijden al hard mee aan het werk is. In de stap- en galoptour werd de spanning de hengst meerdere malen te veel. Hij heeft wel veel kunnen leren van deze ambiance en dat zal ook het hoofddoel geweest zijn. De ruiter reed hem door tot de laatste lijn en groette voor het laatste onderdeel af.

Beste stap voor KWPN-hengst Dettori

Dominique Filion en de hengst Dettori hebben nog niet zoveel Grand Prix-proeven gereden, maar ook zij weten zich iedere keer te verbeteren. De zwarte hengst liet als beste de uitgestrekte stap zien, hij stapte ruim over, was ontspannen en bleef geconcentreerd op zijn amazone. Hier hadden best nog wat hogere cijfers voor gegeven mogen worden. Het paard zit nog lang niet aan zijn top en moet nog aan kracht winnen, maar als Dominique dat lukt kan dit een hele beste combinatie worden voor de Nederlandse top. 

Bekijk hier de uitslagen.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots