Afbeelding
Ingrid Truijens Fotografie

Subtop I Femke Beljon wint ZZ-Zwaar op Wezep: “We rijden met steeds meer gemak”

Dressuur

Femke Beljon en Jacuzzi M lieten zich goed zien op Hemelvaartsdag op het Bonfix Concours in Wezep. De combinatie reed bij de eerste proef naar 64,29% en een mooie tweede plaats. In de tweede proef kwam daar nog een schep bovenop met maar liefst 68,93% en een eerste plaats.

Advertisement

Routine

“De eerste proef was hij nog erg vrolijk en hadden we hier en daar nog wel wat foutjes. Maar de tweede proef ging heel fijn dus ik ben hartstikke tevreden”, vertelt de amazone enthousiast. Sinds kort verschijnt de combinatie weer in de subtop en met succes. “De punten klopten ook met mijn gevoel en dat is leuk om terug te zien. In maart begonnen we in het ZZ-Zwaar met punten rond de 63%. Het was correct, maar groen. Nu krijgt Jacuzzi steeds meer routine in de proef.” De combinatie scoort hoog op harmonie. “Juryleden vinden het altijd prettig om te kijken naar het beeld, de open aanleuning en de vriendelijkheid. Wat ik zelf merk is dat Jacuzzi het makkelijker aan kan en met meer afdruk gaat dragen in de draf. De pirouettes en series gaan daardoor ook makkelijker. We rijden met steeds meer gemak.” De combinatie blijft werken aan gedragenheid en de ontwikkeling van kracht op een ontspannen manier.

Net geen NK

Femke had heel graag op het NK willen rijden, maar heeft dat net niet gered. “In Hellendoorn had ik tweemaal 67,8% en in Lunteren kreeg ik van drie jurlyleden boven de 68%, maar van één jurylid helaas niet. In Wezep behaalde ik wel de 68%, maar de sluitingsdatum was toen al geweest. Dat is natuurlijk erg jammer. In juni ga ik in Wezep een kür op muziek rijden voor het goede doel. Dat is een ontzettend leuke wedstrijd om aan mee te doen. Daarna ga ik over naar de Lichte Tour, want dan zit ik ook al bijna aan de max van de winstpunten. Het is vrij snel gegaan. Dat is het eerste volgende doel”, vertelt Femke. Als ze eenmaal routine heeft in de Lichte Tour wil ze graag weer naar het buitenland voor een wedstrijd.

Inzet voor wedstrijden

“In juli gaan we ook naar het outdoor van meerdere dagen in Zeeland. Ik ben blij dat er zo veel mooie wedstrijden zijn in Nederland. Er komen natuurlijk steeds meer zandbodems en er zijn veel mensen die zich blijven inzetten om wedstrijden te organiseren.” Femke weet zelf ook hoeveel werk daarin gaat zitten, want ze organiseert elk jaar in Raalte een meerdaagse wedstrijd. Ze vindt het fijn dat er zoveel mensen zich inzetten om ruiters en amazones te laten rijden. “Bonfix Wezep is ook altijd goed georganiseerd en je krijgt zelfs een goodiebag. Dat moet ook allemaal maar net kunnen.”

Altijd vrolijk

“Jacuzzi was net twee weken zadelmak toen ik hem ging rijden voor de gebroeders Van Mook. Dat was zeker een uitdaging waar ik mee aan de slag ging. Na twee jaar heb ik hem overgekocht samen met mijn vader om zelf zeggenschap te hebben. Jacuzzi is megagroot maar altijd vrolijk. Dat valt gewoon op aan hem. In de hand is hij soms wel onbenullig, want hij weet zelf ook dat hij groot en sterk is. Daardoor gaat hij regelmatig zijn eigen gang. Onder het zadel is hij heel licht te rijden en dat is wel uniek voor zo’n groot paard denk ik. Hij heeft altijd een goed zin en heeft mij nog nooit laten zitten. Daarom had ik ook graag mee willen doen op het NK. Jacuzzi is een paard dat je overal naar binnen kunt sturen en steady doet wat hij moet doen. Dat is heel fijn op concours gaan.”

Bon: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Ingrid Truijens Fotografie