Mireille ten Have met Karim
Mireille ten Have met Karim Marjon Hoen

Subtop I Mireille ten Have wint Intermediaire I: “Kijken wat we eruit kunnen halen”

Dressuur Subtop

Mireille Ten Have en Karim hadden de smaak te pakken op het Bonfix Concours in Wezep. De combinatie reed in de Inter-I naar 68,31% en dat resulteerde in een eerste plaats.

Advertisement

Tevreden

“Ik ben tevreden met hoe het ging, maar er zit wel meer in”, zegt de amazone. “We hadden spanning en nog een fout in de wisselserie. Het had beter gekund, maar ik ben blij dat ik eraan kon blijven rijden.” Met de punten van ruim 68% is ze ontzettend blij. “Vorig jaar zijn we ook een paar keer gestart in de Inter-I en zaten we rond de 66%. Nu hadden we ruim twee procent meer en dat met een grote fout die een half procent koste.” 

Constant beeld

Ten Have geeft aan dat het beeld van Karim erg steady is en met veel front. “We krijgen altijd wel het commentaar dat we een mooie combinatie zijn, vriendelijk gereden en dat het soms net iets meer mag. Maar Karim is nog een jong paard die dit jaar acht wordt. Doordat hij zo groot is en veel front heeft, lijkt het een hele beer. Hij moet daarom nog meer spierkracht winnen om de proef beter vol te kunnen houden. We hebben geen haast daarin en trainen lekker door.”

Troostfinale NK Dressuur

De combinatie komt aan start in de troostfinale op het NK Dressuur in Ermelo. “Ik kies er wel voor om ‘kneuzenfinale’ te rijden. Voor mijn paard is het een goede oefening en ik zie het als leermoment. Maar ik snap heel goed het commentaar van de ruiters. Als je je eenmaal denkt te hebben gekwalificeerd en dan thuis blijft om te trainen, is het heel zuur dat de regels bijgesteld worden op zo’n ontzettend laat moment. Dan haal je de nieuw kwalificatieregels nooit meer op tijd. Ik zag er ook ruiters tussen staan waar ik normaal naar zwaai en denk tegen hen ga ik het niet redden. Dat zij niet naar het NK kunnen, vind ik erg vervelend voor ze.” Voor Mireille persoonlijk is het wel een goede oplossing en ze ziet het als een mooie kans. “Als ze dit drie weken geleden hadden veranderd dan had ik nooit mee kunnen doen. Ik haal die tweemaal 70% in korte tijd niet. Nu mag ik alsnog het hoofdstadion binnen rijden en wanneer maak je dat nu mee als semi-amateur? De kans dat ik de kür kan rijden, is nu ook groter dan op de echte kampioenschappen.”

Knuffelbeer

“Karim is een grote knuffelbeer. Hij is ontzettend sociaal, mensgericht en heeft altijd een goede zin. Wel wil hij dat dingen gaan volgens het schema, want nu wordt hij gemasseerd terwijl hij eigenlijk buiten wil staan op de wei. Ik rijd Karim al sinds dat hij 3,5 is en ik kan alles met hem. Het is gewoon een heel gezellig, lief, mooi, werkwillig dier. In overleg met de eigenaren van Karim mag ik ontzettend veel doen en dat is fijn. Zij geven mij echt de kans om verder door te kunnen en mijn droom is om met hem Grand Prix te rijden. De piaffe en passage zitten er nagenoeg al op en ook de wissels zullen geen probleem zijn. Ik heb er veel plezier in en we gaan kijken wat we eruit kunnen halen. Het belangrijkste is dat we beide gezond blijven. Binnenkort gaan we ook kijken of we wedstrijden in het buitenland kunnen rijden.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Marjon Hoen