Nina van Rooij - Le Formidable
CDI Exloo 2023
© DigiShots
Nina van Rooij - Le Formidable CDI Exloo 2023 © DigiShots digishots

CDI Exloo | Nina van Rooij opnieuw beste Nederlandse bij de pony’s: “Het is pas onze tweede internationale wedstrijd ooit”

Dressuur

Nina van Rooij weet zich tot nu toe uitstekend in de kijker te rijden op de eerste observatie tijdens CDI Exloo. Hoewel het pas de tweede internationale start is voor de combinatie, wist ze de landenproef op haar naam te schrijven met 71,86%. Zaterdag stond de individuele proef op het programma waarbij ze Le Formidable (v. FS Champion de Luxe) naar het beste Nederlandse resultaat reed. Ze werden tweede met 72,38%.

Advertisement

Hoogste eruit halen

Nina sprak na afloop vol lof over haar zelf opgeleide pony: “Dit resultaat is echt zo gaaf en onverwacht. Le Formidable is pas zeven jaar oud en ik ben met zo min mogelijk verwachtingen naar deze wedstrijd toe gegaan. Dat pakte goed uit, ik wilde fijne proeven neer zetten en het hoogste eruit halen. Toen we hier aankwamen was hij nog wel druk. Alles was nieuw en de paarden kwamen voor zijn stal langs waardoor hij even overrompeld was door alles wat er te zie was. De tweede dag was hij al gauw gewend, als we hem even tijd geven dan pakt hij het heel snel op.”

Onder de indruk

“De eerste proef was in de tweede ring en hij liep een hele fijne draftour met een constant ritme wat hij goed vol hield. In de galop zou hij nog iets meer op het achterbeen en opwaarts mogen blijven. De eenvoudige wissels waren wel heel mooi en de jury’s waren daar ook heel erg over te spreken. Ik was super blij met de score. Mijn familie wist de score al en ik wist nog van niks. Toen ze het vertelden was ik wel even onder de indruk”, lacht Nina. 

Zelf opgeleid

Het is pas de tweede internationale wedstrijd van de combinatie. “Bij het baan verkennen keek hij ergens naar en liep alsof hij dat al jaren zo doet. Hij staat sinds zijn derde bij ons op stal en ik heb hem zelf opgeleid van de B naar dit niveau. Hij liep ook vandaag weer een super fijne proef met een hele goede draftour. Ik had zelf iets secuurder kunnen rijden als gisteren. In de galop mag het soms nog wat meer gezet, maar ook hier hebben we geen fouten gemaakt en een mooie proef eer kunnen zetten.”

‘Het EK is een hele grote droom’

“Het is een hele grote wens en droom om naar het EK te mogen. Van een pony die niks kon, naar het EK zou wel super vet zijn. Dat is vanaf het begin het doel geweest, maar we wisten nooit hoe goed hij zou kunnen worden. Dat ik er nu zo dichtbij ben is heel gaaf. We zitten sinds kort in het KNHS Talentenplan en daar vanuit mag ik trainen bij Johan Rockx. Hij heeft me donderdag en vrijdag ook geholpen in Exloo en daardoor konden we er net even een tandje bij doen. Normaal gesproken helpt mijn vader mij veel en ook vandaag hielp hij met losrijden.”

Kür op muziek

Morgen staat de afsluitende kür op muziek op het programma. Wat is het plan van de amazone? “Kür rijden is super leuk om te doen en ook Formi vindt het super leuk. Ik wil weer proberen om hetzelfde te doen als afgelopen dagen. De muziek en de choreografie vallen meestal goed in de smaak. In het begin van de kür starten we met muziek van Le Formidable, dat vonden we wel toepasselijk. Hij loopt er goed op en het is best een moderne kür, maar dat is juist wel leuk. Ik hoop deze wedstrijd mooi af te sluiten en kijk uit naar de volgende observatie”, sluit Nina af.

Bekijk hier de uitslagen. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots