Maaike Slootweg met Jurado
Maaike Slootweg met Jurado Roland Hitze

Subtop | Maaike Slootweg winnares ZZ-Zwaar Exloo: “Het gevoel van zelf opleiden is echt kicken”

Dressuur

Maaike Slootweg was in beide proeven in het ZZ-Zwaar de beste op de subtopwedstrijd in Exloo. Ze reed haar zelf opgeleide Jurado (v. Vivaldi) naar 62,29% en 67,43. 

Advertisement

Koning van stal

Maaike kent de Vivaldi-zoon al vanaf dat hij twee dagen oud was. “Hij is aangekocht door de familie Smeding en hij is bij hun opgegroeid. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid tot waar hij nu is. Ik heb zelf eerder Lichte Tour gereden met drie verschillende paarden en daar heb ik veel van geleerd. Jurado is mijn eerste paard die ik helemaal zelf heb opgeleid naar de subtop, daar be ik wel trots op. Hij is de koning van stal en geeft het gevoel dat hij alles voor je wil doen. Ik vind hem heel bijzonder en we kennen elkaar door en door. Als jong paard kon hij nog wel explosief zijn, maar hij heeft nooit iets stouts gedaan. We hebben wederzijds heel veel vertrouwen in elkaar en ik voel dat hij echt met me samenwerkt, dat vind ik echt uniek”, vertelt ze.

8,5 voor de serie

Begin januari debuteerde de combinatie in het ZZ-Zwaar waar ze vierde werden en tweede in de kür op muziek. “Daarna heeft hij even rust gehad en heb ik hem weer opgepakt. Twee weken geleden hebben we nog een wedstrijd in het ZZ-licht gereden om er weer een beetje in te komen. Nu reden we weer ZZ-Zwaar en in de eerste proef merkte ik dat we het ritme weer even moesten vinden. Daarnaast ligt ook de tweede proef hem beter. We kregen hoge cijfers voor de draftour en de uitgestrekte galop. Voor een serie kregen we zelfs een 8,5, heel gaaf!”

Zelf opleiden

“Het NK subtop rijden lijkt me super leuk met dit paard, maar ik vind niet dat ik dat van hem kan eisen. We rijden pas net ZZ-Zwaar en ik wil met hem van mooie concoursen genieten. Ik wil als hij er klaar voor is ook met hem graag Lichte Tour rijden. Ik heb veel kunnen leren van andere paarden en via werkgevers ook een aantal Grand Prix-paarden mogen rijden. Dat was een hele fijne opstart, maar het gevoel van zelf opleiden is echt kicken. Thuis helpt Truusje Smeding mij veel bij het trainen van de paarden en ik ga naar Marjan Staal. Marjan zit hier in de buurt en doet veel aan mental coaching en houding- en zit trainingen.”

Lasertherapie

De amazone runt samen met een vriendin haar eigen bedrijf. “Ik rij zeven paarden en daarnaast nog een pony. Ik geef heel veel les en vind dat ook heel erg leuk om te doen. Samen met een vriendin ben ik een bedrijf gestart in de revalidatie van paarden op het gebied van lasertherapie. In Montfort zit een hele grote kliniek en zij runt dat daar. Ik zit in het noorden en kan de paarden checken en verder behandelen. Ik rij paarden voor de familie Smeding en de familie Tamminga. Voor de familie Tamminga rij ik twee jonge paarden waar ik veel vertrouwen in heb. Ik kijk uit naar de toekomst en hoop nog veel leuke wedstrijden te rijden!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Roland Hitze