Febe van Zwambagt - Le Vermont
The Dutch Masters 2023
© DigiShots
Febe van Zwambagt - Le Vermont The Dutch Masters 2023 © DigiShots DigiShots

Subtop | Febe van Zwambagt eerste en tweede op ZZ-Zwaar debuut: “Het is stuivertje wisselen”

Dressuur

Febe van Zwambagt wint de ene na de andere wedstrijd en zo ook vandaag haar debuut in Soest. Ze reed Le Vermont (v. Le Vivaldi) naar twee overwinningen in het ZZ-Zwaar met 70,43% en 70,64%. Met haar tweede troef Vigo (v. Vitalis) werd ze in beide proeven tweede met 68% en 67,43%. 

Advertisement

Doel: NK Dressuur

“Ik ben heel tevreden over het subtop-debuut van beide paarden”, vertelt Febe enthousiast. “Ze doen allebei zo hun best en zitten nog lekker in het wedstrijdritme. Ik dacht ik pak nu mooi een paar ZZ-Zwaar wedstrijden mee en dan krijgen ze daarna even rust. Ik hoop dat het lukt om eind mei naar het NK te gaan met beide paarden. Het zijn twee superfijne wedstrijdpaarden en ze hebben het super knap gedaan!”

‘Ze doen niet voor elkaar onder’

De zevenjarige hengst Le Vermont maakte de overstap van het Z2 naar het ZZ-Zwaar moeiteloos. “De pirouettes hadden we nog niet zoveel geoefend, maar in de proef deed hij precies wat ik van hem vroeg. Vigo is heel steady in de draf, alsof het hem geen moeite kost. De galop verruimingen zijn bij hem altijd erg mooi en je merkt dat ze beide sterker beginnen te worden. De vliegende wissels worden groter en ze bewegen met meer kracht. De serie lijntjes zijn best wel pittig in deze proeven, maar ze worden er wel handig en makkelijk van. Het zijn hele verschillende type paarden en doen niet voor elkaar onder. Het is stuivertje wisselen en deze keer kreeg ik met Vigo een paar grote fouten in de dubbeltellers. Dat is een kwestie van veel kilometers maken en dan wordt het vanzelf normaal.”

‘Foutloos rijden is voor iedereen moeilijk’

Het was voor de amazone haar eerste buitenwedstrijd. “Ik rij thuis ook altijd buiten dus voor mij maakt het niet uit”, lacht ze. “Na afloop kreeg ik hele positieve reacties van zowel juryleden, fotografen en toeschouwers. Ik denk dat ik met beide paarden op de goede lijn zit en ik voel nog steeds progressie. Foutloze proeven rijden lukt weleens en het is natuurlijk fijn als dat net op de kampioenschappen lukt. Ik denk dat je op reguliere subtopwedstrijden toch net iets meer probeert en anders rij je meer op safe. Als ik een fout maak zet het mij wel even op scherp, maar foutloos rijden is voor iedereen moeilijk. Ik hoop volgend weekend mijn laatste scores bij elkaar te rijden en daarna rustig aan te doen richting het NK.”

Debuut

Zondag komt de amazone met twee paarden aan de start in Exloo in de Intermediaire II. “Met Jillz Lonka Rt maak ik mijn debuut en ik start voor de derde keer met Bosco. Ik hoop dat beide paarden er een goede ervaring aan overhouden en ik er zelf aan kan blijven rijden. De Zware Tour vind ik nog best wel moeilijk en ik moet zelf ook daar meer ervaring in op doen. Ik denk dat Jillz er wel klaar voor is, wellicht is het iets aan de vroege kant maar we gaan ervoor. Bosco is een heel speciaal paard en hij blinkt uit in de piaffe en passage. Ik hoop dat ik met hem ook mooie scores neer kan gaan zetten”, vertelt ze gedreven.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Digishots