Febe van Zwambagt met Jillz Lonka Rt
Febe van Zwambagt met Jillz Lonka Rt Arnd Bronkhorst

Subtop | Febe van Zwambagt wint Intermediaire II-debuut: “Jillz Lonka Rt is mijn zesde Zware Tour-paard”

Dressuur Subtop

Febe van Zwambagt timmert hard aan de weg in Zware Tour. Zondag reed ze de merrie Jillz Lonka Rt (v. Sir Donnerhall) op haar eerste start in de Intermediaire II naar de overwinning met 68,68%. De vos is het zesde Zware Tour-paard van de pas 25-jarige amazone. Een zeer knappe prestatie! 

Advertisement

Meevaller

Febe was onder de indruk toen ze de uitslag zag van haar proef in Exloo. “Ik had niet gelijk verwacht dat we zouden winnen met zo’n mooie score. De proef was zeker nog niet foutloos, maar ik was blij dat ik er lekker aan kon blijven rijden. We kregen een fout in de eners en de pirouettes waren wat aan de grote kant. Ik ben best wel een beetje precies en ik voelde nog wat dingetjes die beter kunnen. Het was een leuke meevaller toen ik de uitslag zag’ lacht ze.

‘Je kan veel meer foutjes maken’

“De Intermediaire II is niet meer een Lichte Tour-proefje. Je kan veel meer foutjes maken, maar we moesten ergens beginnen. Jillz heeft voor het zwaardere werk heel veel talent en de nieuwe onderdelen zijn bevestigd. Ze moet nog wat meer aan kracht winnen en dan komen we de proeven ook makkelijker door. Ik heb haar in mede-eigendom met Hilde Sanders en ze is pas negen jaar oud. Toen ze drie jaar geleden bij mij op stal kwam kende ze nog niet veel. Nu we wat langer een combinatie zijn heeft ze steeds meer vertrouwen in mij om het voor mij te doen. Ze is super slim en ik train haar rustig door. Wellicht neem ik haar mee naar de EK observaties, maar het moet wel goed zijn. Ik ben heel blij met wat ze nu laat zien, maar we hebben tijd nodig om het helemaal mooi te krijgen.”

Doel voor de langere termijn

Febe heeft haar stallen gevuld met jonge hengsten, subtop-paarden en drie Zware Tour-paarden. “Het was wel even een besef moment dat Jillz mijn zesde Zware Tour-paard is. Dat vind ik wel heel gaaf op mijn 25e”, vertelt ze. Vorig reed debuteerde ze met Fernandell op het EK in de U25. De ruin is daarna niet meer in de ring verschenen. “Hij is top fit, maar ik wil het optimaal hebben voor ik de ring in ga. Mijn doel afgelopen seizoen is gelukt en nu heb ik een doel voor de langere termijn. Ik wil het goed bevestigd hebben richting de senioren en mezelf ontwikkelen om goed Grand Prix te leren rijden. Bij het ene paard is het prettig om veel wedstrijden te rijden en voor het andere paard werkt dat minder. Ik kies er bewust voor om met hem thuis door te trainen.”

Dinja van Liere

Haar derde Zware Tour-paard is de hengst Bosco. Ook hij liep zondag mee in de Intermediaire II in Exloo. “Ik had Bosco en Jillz samen op de vrachtwagen en ik denk dat hij het er wat warm van kreeg. Met losrijden liep hij waanzinnig, maar in de ring kwamen we er niet fijn in. Dat kan gebeuren en we rijden nog niet zo lang op dit niveau.” De amazone traint regelmatig bij Dinja van Liere met verschillende paarden. “Ik ben super blij dat ik deze trainster gevonden heb. Ik vertrouw haar blindelings en ik probeer de Zware Tour-paarden regelmatig mee te nemen. De jongere paarden wissel ik af en kan ik meer zelf. Ik heb de EK observaties zeker in mijn achterhoofd en ik wil deze lijn zo doorzetten met alle paarden. Ik heb er drie om mee te nemen, dus we zullen zien hoe het gaat”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Arnd Bronkhorst