Marieke van der Putten - Jameson RS2
KWPN Hengstencompetitie 2022
© Digishots
Marieke van der Putten - Jameson RS2 KWPN Hengstencompetitie 2022 © Digishots DigiShots

Subtop | Marieke van der Putten en Jameson RS2 naar 73% tijdens K&U De Meern: “Het was een goede ervaring voor hem”

Dressuur Subtop The Dutch Masters

Marieke van der Putten en Jameson RS2 (v. Blue Hors Zack) waren de absolute uitschieters op de K&U wedstrijd in De Meern. Ze schreven de Lichte Tour op hun naam met 73,82%. De amazone reed haar tweede troef Zantana RS2 (v. Zonik) naar de zesde plaats met 67,60%. 

Advertisement

Goede ervaring

“Ik was echt super blij met onze proef”, steekt Marieke enthousiast van wal. “Onze laatste wedstrijd was tijdens Jumping Amsterdam en dat was een beetje heftig voor hem. Het losrijden was al heel moeilijk en in de proef werd het helaas niet beter. Dat ging niet zoals ik gehoopt had, maar aan de andere kant weet ik dat het moeilijk kan gaan als hij alleen in die entourage moet lopen. In De Meern was het een ander soort wedstrijd, maar ik ben super blij dat hij nu hele mooie ontspannen proef liep. Het was voor hem weer een goede ervaring en hij was heel mooi ontspannen van de heenreis tot hij weer in zijn eigen stal stond.” 

Foutloos

“Uiteindelijk wil je die ervaring natuurlijk ook op deze manier aan je paard geven. Het was een goede dag voor hem en ik hoop dit vast te houden. Als hij mooi los gelaten door de proef heen gaat kan hij in principe alles heel goed. Voor mijn gevoel reed ik hem deze keer wel simpel door de proef heen. Jameson houdt zelfs dan nog heel veel over. Ik dacht nog even, heb ik niet te truttig gereden? Maar toen ik het terug zag op de video was het een super mooie proef. We reden er foutloos doorheen en als dit meer bevestigd is kan ik er net iets meer aan gaan rijden”, vertelt Marieke.

Kilometers maken

Ze vervolgt “Dit jaar gaan we gebruiken om kilometers te maken. Ik wil wat wedstrijden mee pakken die hem uitdagen en waar hij kan leren om ook daar zijn concentratie erbij te houden. Thuis trainen we rustig door richting de Grand Prix. Daar hebben we absoluut geen haast mee, of het nog één of misschien wel twee jaar duurt voor we de overstap maken maakt mij niets uit. Ik weet dat hij het kan en hij pakt de nieuwe oefeningen heel makkelijk op. Ik heb net te horen gekregen dat ik met hem op The Dutch Masters mag rijden. Het is fijn om hem een paar dagen mee te nemen en ik hoop dat we misschien al een klein stapje verder zijn in zo’n imponerende omgeving.”

Hoge verwachtingen

Marieke rijdt sinds kort de halfzus van de KWPN-hengst Glock’s Total US. “Zantana liep een hele goede proef waar ik heel blij mee was. Ze vond twee keer iets heel spannend waardoor die oefeningen even de mist in gingen. Dat heeft ons wel punten gekost, maar het is een heerlijk paard in de ring. Ze moet nog wat meer ervaring op doen en ik heb het gevoel dat het steeds beter gaat. Het is een paard met heel veel talent en ik heb ook echt een klik met haar. Ze is heel leergierig en we zijn met het verzamelde werk begonnen. Ik heb hele hoge verwachtingen van haar en het gaat zeker goed komen op de wedstrijden.”

The Dutch Masters

De amazone neemt twee paarden mee naar The Dutch Masters over twee weken. Ze komt met Tørveslettens Titanium RS2 aan start in de wereldbekerwedstrijd dressuur en met Jameson RS2 in de Lichte Tour. “Na de wereldbekerwedstrijd in Neumünster heeft Titanium een week vrij gehad. Ik ben hem nu weer rustig aan het oppakken en train langzaam naar de wedstrijd toe. Meestal probeer ik anderhalve week voor de wedstrijd hem weer helemaal opgepakt te hebben. We oefenen dan stukjes uit de proef en uit onze kür. Ik merk dat hij het fijn vindt om de lijnen te kennen. Het is wel een paard die het werk na een vakantie weer makkelijk oppakt. Ik ga proberen zo goed mogelijk te rijden en er is nog een kleine kans voor een ticket voor de finale. Ik ben niet met de wereldbekerwedstrijden begonnen met de illusie dat ik ook naar de finale zou kunnen. Het is nu al super leuk dat we zo dicht in de buurt zitten!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Digishots