Cristel Vugts met Kix-V
Cristel Vugts met Kix-V

Subtop | Cristel Vugts naar 64,71% tijdens Lichte Tour-debuut: “Het is iedere dag genieten met hem”

Dressuur

Cristel Vugts maakte afgelopen vrijdag haar Lichte Tour-debuut op de subtopwedstrijd in Beuningen. Ze werd met haar Kix-V (v. Fairytale) zevende met 64,71% in de Prix St. Georges. 

Advertisement

Plezier in het werk

Het was de eerste keer voor zowel Cristel als haar paard. “Ik heb met een paar paarden ZZ-Licht gereden, maar ik ben nooit verder gegaan. Kix-V doet het zo goed en mijn instructrice Marijn van Dijk zei, dat moet kunnen. Het is een paard die altijd heel graag voor je wilt werken. Hij gaat altijd door en heeft veel plezier in zijn werk. Ik had nooit gedacht dat hij het zo goed zou doen. Het is iedere dag genieten met hem, want hij doet zo zijn best voor mij.”

Zelf gefokt

“Dertig jaar geleden ben ik bij Will Vugs op stal gekomen. Hij zocht iemand die zijn paard kon rijden en ik dacht, ik ga eens kijken. Op een gegeven moment zei hij, wil je niet een keer een paard voor jezelf. We hebben samen een merrieveulen van Tuschinski gekocht en daar hebben we onze stam mee opgebouwd. De paarden die we hebben zijn van ons samen. Kix hebben we zelf gefokt en nog meerdere paarden uit zijn moeder. Hij is bij ons in de wei opgegroeid en toen hij zadelmak was ben ik hem gaan rijden. Het is voor mij hobby, maar ik ben wel heel fanatiek en ga er iedere dag naar toe”, vertelt ze. 

Vriendelijk voorgesteld 

De combinatie had veertien winstpunten in het ZZ-Zwaar bij elkaar gereden. “Ik ben bij Marijn gaan lessen om hem de wissels goed aan te leren. Ik probeer eens per maand naar haar toe te gaan en dan krijg ik heel veel huiswerk mee. We hebben altijd de klasses uitgereden en het Z1 overgeslagen. Ze vond dat we klaar waren voor een nieuwe klasse en dat is heel goed uitgepakt. De jury vond ons een fijne combinatie en dat ik Kix vriendelijk had voorgesteld. Dat krijgen we vaak op ons coupon en dat is altijd prettig om terug te lezen. Dat is ook de manier hoe ik hem wil rijden.”

‘Blij met de score’

“Vaak wordt hij aan het einde van de proef iets sterker, maar nu werd hij juist fijner. Ik had hem er heel fijn aan staan en ik was ook tevreden. Ook met de punten was ik erg blij. We kregen mooie cijfers voor de series en de pirouettes. In de draf was de inzet van een volte en het appuyement iets minder fraai. In de galop ging het juist weer beter en scoorden we weer. Ik ga nog één keer ZZ-Zwaar starten, dat had ik al ingeschreven en daarna weer Lichte Tour. Hij is pas zeven jaar en voorlopig willen we hem nog niet verkopen. Ik zei altijd dat ik niet hoger ging rijden, maar met dit paard is het wel heel erg leuk!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Cristel Vugts