Robin Heiden - Gasmonkey
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022
© DigiShots
Robin Heiden - Gasmonkey World Equestrian Festival CHIO Aachen 2022 © DigiShots digishots

Subtop | Robin Heiden wint Lichte Tour-debuut met 74%: “Op naar Aken!”

Dressuur

Robin Heiden en haar Gasmonkey (v. Tuschinski) reden afgelopen zomer een uitstekend seizoen bij de young riders met als hoogtepunt het EK in Hartpury. Afgelopen weekend wonnen ze hun Prix St. Georges-debuut. De proef in Berkel Enschot was ruimschoots genoeg voor de hoogste dagscore met 74,71%.

Advertisement

Rechtsgeleerdheid

“Het gaat hartstikke goed met ons”, vertelt Robin lachend. “Ik ben begonnen na een tussenjaar met de studie rechtsgeleerdheid op de Radboud Universiteit. Ik was van te voren een beetje voorzichtig hoe ik dat kon combineren met de paarden. Het is een grote verandering en er gaat veel tijd in zitten. Het werken in de paarden vind ik super leuk, maar ik wil ook graag een plan B hebben. We mogen naar Aken en ik wilde daarvoor graag nog een paar wedstrijden rijden. Het liefst indoor, want we hebben nog nooit een indoor CDI gereden. Ik wilde graag weten hoe Goofy (stalnaam, Gasmonkey) dat zou vinden. Er waren geen young riders-wedstrijden, dus ik dacht we gaan de Prix St. Georges maar eens proberen.”

Anky van Grunsven

Het was de eerste keer voor Robin dat ze een Lichte Tour-proef reed. “De proeflijnen zijn hetzelfde als bij de young riders, maar er was hier meer concurrentie. De rubriek was een stuk groter dan de lokale wedstrijden die ik gewend was. We zijn twee weken geleden voor het eerst sinds lange tijd weggeweest. Ik had geoefend op de precisie en dat wilde ik deze keer ook laten zien, maar dan met iets meer expressie. Dat is goed gelukt! Een sterk punt van hem is dat alles er heel makkelijk en ontspannen uit ziet, daar scoren we op. De afgelopen tijd heb ik hard geoefend met mijn moeder Jeany. Ik les normaal gesproken met Goofy bij Anky van Grunsven, maar door het studeren krijg ik dat moeilijk gepland.”

Meerdere negens

De combinatie kreeg hoge cijfers voor verschillende onderdelen. “De pirouettes tellen dubbel en daar kregen we achten en negens voor. We scoren altijd goed op de uitgestrekte stap en die was ook nu goed voor een 8 en een 9. Ook was ik erg blij met de appuyementen”, vertelt Robin. “Goofy doet het werk met veel gemak en dat zie je er wel aan af. Ik heb nog niet echt een planning voor het winterseizoen gemaakt. De focus ligt eerst op de wedstrijd in Aken en het oefenen op indoorwedstrijden bij de young riders. Ook zijn de kadertrainingen bij Monique Peutz weer begonnen en trainen we rustig door richting het zomerseizoen. Ik heb zelf nog nooit hoger gereden dan de Lichte Tour en mijn ouders ook niet. Als ik meer tijd heb om te trainen bij Anky wil ik graag rustig richting de U25 toe werken. Hij wordt soms aan de hand getraind en zo hopen we hem de beginselen aan te leren.”

Zes paarden naast studie

Robin heeft het naast haar studie druk met het rijden van zes paarden. “Het is wel veel, maar ik vind het zo leuk om te doen dat ik er graag tijd voor vrij maak. Bij Joop van Uytert rijd ik drie hengsten en thuis de andere drie paarden. Het is elke dag een feestje om op zo’n mooi bedrijf zulke goede paarden te mogen rijden. Ik leer heel veel bij Joop op stal. De hengst Blue Hors Freelance (v. Fuerstbischof) staat nu in Ermelo voor het verrichtingsonderzoek. Daarnaast train ik de hengsten New Market (v. Foundation) en Next Romancier (v. Furst Romancier). Ik vind het super leuk om jonge paarden op te leiden en om later op hoog niveau uit te komen. Thuis train ik de zesjarige Lakewood (v. Jazz), hij werd tweede in de halve finale van de Pavo Cup dit jaar. Ik train hem rustig door voor de Z2 selecties. Onze achtjarige hengst Jivando S (v. Desperado) gaat binnenkort mee naar de young riders-wedstrijden. We hebben in 2021 het EK bij de junioren gereden en hij pakt het Lichte Tour-werk heel goed op”, is ze enthousiast.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Digishots