Cynthia Ophuijzen met Edison
Cynthia Ophuijzen met Edison Foto4U

Subtop | Cynthia Ophuijzen: “Ik hoop volgend jaar Lichte Tour te rijden met Edison”

Dressuur

Cynthia Ophuijzen wist haar Edison (v. Wynton) naar een knappe vierde plaats te rijden in het ZZ-Zwaar. Op de subtopwedstrijd in Beuningen reden ze 61,43% bijeen. 

Advertisement

Meteen verkocht

Cynthia kocht de ruin toen hij drie jaar oud was en net zadelmak. “Mijn vorige paard was net ingeslapen en ik was op zoek naar een opvolger. Ik zag Edison op Sporthorses en hij had aantrekkelijke verkoopfoto’s. Mijn vorige paard had minder spectaculaire bewegingen en ik had nog nooit wedstrijden gereden. Toen ik op Edison stapte voelde het heel anders dan ik gewend was. Hij maakte veel grotere passen en bewoog met meer schwung. Ik heb hem meteen gekocht en mijn nieuwe avontuur kon beginnen!” 

‘Ik kan het sneller oplossen’

“Hij was thuis niet zo makkelijk, maar langzaam ging het steeds beter. Hij kan best wel een heethoofd zijn en de ene wedstrijd heb ik dat wel onder controle en de andere niet. Ik moet hem goed los rijden zodat ik het beter kan controleren. In Beuningen zag hij ook iets en schoot hij net even weg. Ik kan het nu sneller oplossen dan vroeger en had hem weer onder controle voor de inzet van de schouderbinnenwaarts. Als hij zich nog meer ontspant dan ziet het beeld er nog wat meer gelaten en makkelijker uit. Daar train ik hard voor en ik les nu bij Lorraine van den Brink. Hij is echt veel verbeterd sinds we bij haar trainen. Ze is streng en we oefenen net zo lang tot het goed gaat. Ik probeer om de week naar haar toe te gaan, maar dat is net hoe het uitkomt”, vertelt ze. 

Opvallend als jong paard

De ruin is inmiddels dertien jaar en staat bij de schoonfamilie van Cynthia op stal. “Ik reed met hem onze eerste wedstrijd in de B toen hij vier jaar oud was. De juryleden waren gek van hem en hij heeft veel gewonnen als jong paard. Bij ons werden heel veel tweedaagse wedstrijden georganiseerd en ook daar ging hij regelmatig met de winst naar huis. Twee jaar geleden hebben we de overstap gemaakt naar het ZZ-Zwaar. Toen kwam corona ook meteen om de hoek kijken, maar inmiddels hebben we al wel wat wedstrijden kunnen rijden. Ik ga altijd alleen op concours en rij daarom ook maar één proef.”

Lichte Tour in zicht

“Ik was tevreden over de proef in Beuningen, maar hij was wel een beetje gespannen. Zo kregen we een paar kleine storingen die niet hoeven te gebeuren. Hij beheerst alle oefeningen heel goed en de score kan zeker nog omhoog. De pirouettes gaan sinds een halfjaar een stuk beter en hij stapt heel goed. De laatste tijd hebben we met Lorraine ook hard aan de draf gewerkt en hij gaat daarin ook steeds meer zitten. De jury vond het een sympathiek beeld en ons een mooie combinatie. Dat is altijd leuk om te lezen, dat het ondanks de spanning nog een fijn beeld blijft. Ik hoop zo ver mogelijk met hem te komen. Zondag starten we weer en volgende week rijden we ook nog een wedstrijd. Ik moet nog vier winstpunten en het liefst heb ik ze dit jaar nog bij elkaar. Volgend jaar zou ik graag Lichte Tour willen rijden. Dat heb ik met mijn vorige paard ook gereden en die is vorige maand verkocht aan hele lieve mensen. Ik heb nog twee veulentjes uit haar gefokt en die staan ook bij mijn schoonfamilie op stal. Ik hoop één van de twee aan te houden als opvolger voor mijn vorige paard”, vertelt de ambitieuze amazone.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U