Karin van Kalsbeek met Fella
Karin van Kalsbeek met Fella

Subtop | Karin van Kalsbeek: “Het eerst volgende doel is de Lichte Tour”

Dressuur

Karin van Kalsbeek wist als enige deelnemer een winstpunt te rijden op de subtopwedstrijd in Franeker in de klasse ZZ-Zwaar. Ze won de proef met haar Fella (v. Vivaldi). “Het smaakt naar meer”, lacht ze.

Advertisement

Kampioensmerrie

Karin kocht de merrie toen ze drie jaar oud was en net zadelmak. “Ik had een ander paard die ook Vivaldi als vader had, maar die wed verkocht. Ik heb Fella echt voor mijn eigen hobby gekocht. Willeke Bos zei ik heb een goed paard voor je staan. Ik wilde geen vos en geen merrie, en je kunt al raden waar ik mee thuis kwam. Fella was heel groot, lang en slap. Ik heb haar de tijd gegeven en toen ze vier jaar oud was op de IBOP gereden. Ze werd dagkampioen en op de centrale keuring werd ze kampioen bij de vier tot en met zevenjarige stermerries. Ze werd elite en voor een hobbypaard vind ik dat echt heel knap.”

Fanatieke stalgenoten

De combinatie is een aantal jaar niet op de wedstrijden gestart. “Ik dacht eerst ik stop met wedstrijd rijden, maar ik heb super leuke stalgenootjes die me aanmoedigden om te gaan starten. We zijn op met een paar dressuurmensen op een springstal en allemaal best wel fanatiek. We waren toen Z2 en hebben deze klasse eerst uitgereden. Daarna vlogen we door de ZZ-Licht heen. Afgelopen januari was er nog steeds een lockdown en er werd een subtopwedstrijd georganiseerd voor professionals. Ik durfde eerst niet, maar we hebben het toch gedaan. We zijn nu een keer of acht gestart en op één keer na hebben we in alle proeven een winstpunt gereden.”

Friesland

“Ik leste voorheen bij Adelinde Cornelissen en daarna een paar jaar bij Manon Hylckama-Vlieg, dat was dichterbij huis. In Assendelft runden mijn man en ik samen een springstal. We zijn 2,5 jaar geleden naar Friesland verhuisd voor onze zoon Ruben. Hij werkt bij De Bruin Stables als springruiter. Mijn man rijdt niet meer intensief en ik rijd ook alleen nog fanatiek met Fella. Ik reed eerst terug naar Manon, maar we kwamen steeds hoger en ik wilde vaker lessen. Sinds vijf maanden les ik bij Sjak Laarakkers en hij is super enthousiast. In Franeker reden we voor de laatste keer ZZ-Zwaar en nu is het de bedoeling om de overstap te maken naar de Lichte Tour”, vertelt Karin.

Lichte Tour

De jury schreef ‘mooie combinatie, super fijn paard en proef met hele fijne stukken’. Karin vertelt over haar proef “Het grafgedeelte was heel goed en de series gaan over het algemeen ook wel redelijk. Ik moet nog wel wat sleutelen aan de pirouettes, maar ik was evengoed heel tevreden. Het was weer onze eerste keer indoor en ze is een super lieve bewerkbare merrie. Ze heeft een fijne instelling en zet altijd haar beste beentje voor. Het eerst volgende doel is de Lichte Tour. Ik vind het misschien wel leuk om een keer een veulentje bij haar te fokken, maar we rijden voorlopig nog even lekker door. Ik ga met heel veel plezier naar Sjak en we doen veel basiswerk. Ook pakken we regelmatig onderdelen uit de proef mee om de puntjes op de i te zetten. Ik probeer om de week te gaan en ben blij dat ik al mijn aandacht aan Fella kan geven. Ik geniet enorm van haar en ze heeft er altijd zin in!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Karin van Kalsbeek