Febe van Zwambagt met Jillz Lonka Rt
Febe van Zwambagt met Jillz Lonka Rt Foto4U

Subtop | Febe van Zwambagt: “Het is nooit verkeerd om op een grote subtopwedstrijd te rijden met sterke concurrentie”

Dressuur

Febe van Zwambagt was uitermate succesvol afgelopen weekend op de subtopwedstrijd in De Meern en op de eerste selectiewedstrijd in Beuningen. Van de vier starts wist ze drie proeven op haar naam te schrijven. Ze won het ZZ-Zwaar met Kehinde Esther Svn (v. De Niro) met 71,86%. In de Prix St. Georges die tevens meetelde als voorselectie voor Jumping Amsterdam werd ze zesde met Jillz Lonka Rt (v. Sir Donnerhall) met 69,63%.

Advertisement

Westrijdpaard

Febe had een druk wedstrijdweekend die op vrijdag begon met een clinic van Ellen Bontje. “Dat was erg leuk en leerzaam voor de twee paarden die ik mee had genomen”, steekt Febe van wal. “Zaterdag won ik met Kitty (stalnaam van Kehinde Esther Svn, red.) en dat is een echt wedstrijdpaard. Ze liep een foutloze proef op een manier alsof ze het al heel lang doet. Het was pas de tweede keer voor haar in het ZZ-Zwaar. Ze heeft een heel mooi silhouet en het beeld is heel sympathiek. Kitty springt mooie wissels en de appuyementen loopt ze ook met veel gemak door. Als ze steady genoeg voelt voor de Lichte Tour zal ik haar meenemen, maar voorlopig nemen we rustig af en toe een wedstrijd mee in het ZZ-Zwaar.”


Febe van Zwambagt met Kehinde Esther Svn - Foto: Wilma Frentz

Foutloze proef

“Met Jillz mocht ik ook absoluut niet klagen. Ze was een beetje gespannen en dan is het jammer dat je niet helemaal kunt laten zien wat ze thuis kan. Ze vond de letters spannend, maar ze liep haar proef foutloos door. Het had nog wat meer gelaten en makkelijker gekund. Dat komt de volgende keer wel weer”, lacht Febe. “Het is super tof om met je merrie tussen de grote namen te staan. Ik vind het zeker knap van Jillz en het is heel leuk om zo’n wedstrijd mee te pakken. Het is voor ons beide nooit verkeerd om op een grote subtopwedstrijd te rijden waar de concurrentie sterk is. Haar draf is mega goed en ze heeft een harmonieuze uitstraling. De galop zou wat meer doorgesprongen mogen zijn, maar ze springt wel hele mooie wissels en pirouettes. Als het in de planning past wil ik graag nog een voorselectie rijden voor Jumping Amsterdam. Voorlopig blijven we nog in de Lichte Tour, ze kan alle oefeningen al wel voor de Zware Tour, maar we moeten het ook aan elkaar rijden. Ik ben super blij met beide merries”, is de amazone enthousiast.

Wedstrijdervaring

Op de eerste selectie voor kring Rivierenland in de provincie Gelderland stak Febe met kop en schouders er bovenuit. Ze won met Vigo (v. Vitalis) haar ZZ-Licht debuut met 71,14%. “Er zaten nog wel wat foutjes in de proef, maar hij liep voor de eerste keer al een heel mooi percentage bijeen”, vertelt ze. In de gecombineerde Z2/ZZ-Licht rubriek eindigde Le Vermont (v. Le Vivaldi) op de tweede plaats. “Het was zijn derde keer in de Z2 en hij won met 5% op de nummer twee in het Z2. Ik vind het belangrijk dat ze wel wat wedstrijd ervaring op doen. Rivierenland is een sterke kring en ik vind het strijden voor de Gelderse kampioenschappen en het NK mooie wedstrijden waar ik graag aan mee doe. Het was een druk weekend, maar het geeft me veel positieve energie”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Foto4U en Wilma Frentz

Febe van Zwambagt met Kehinde Esther Svn