Afbeelding

Subtop l Rosalinde Heck en Karanto Pomona overwinnen in ZZZ Den Dungen: “Bijna klaar voor de Lichte Tour!”

Dressuur

Waar de eerste proef nog wat storingen had, wisten Rosaline Heck en Karanto Pomona (v. Negro) zich in de tweede proef goed te herpakken. De combinatie reed in het Noord-Brabantse Den Dungen naar een percentage van 68,07% wat een overwinning in het ZZ-Zwaar opleverde. 

Advertisement

In vorm

“Ik wist dat het erin kon zitten, als alles goed zou gaan”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Al weet je natuurlijk niet hoe de rest rijdt en je moet nooit je concurrentie te laag inschatten, maar ik had Karanto Pomona vorige week al in vorm dus ik hoopte natuurlijk op een overwinning.”

Eerste proef

De combinatie scoorde in de eerste proef 63,21% wat een vierde plek opleverde. “In de eerste proef begon hij superfijn. Op een gegeven moment begon ik er over na te denken dat hij zo fijn liep, wat je natuurlijk juist niet moet doen. Hij heeft nog wel eens moeite met de pirouettes en dit keer reed ik ze net iets te netjes in. Eigenlijk had ik hem meer moeten helpen, want hij stapte eruit wat een twee opleverde. Tijdens de tweede pirouette kon ik hem iets meer helpen, maar deze was ook verre van mooi. Tijdens de daaropvolgende series loopt hij vaak wel mooi door, maar ook deze gingen niet helemaal goed vanwege telfouten waardoor ik merkte dat hij niet meer helemaal aanstond. Hij bouwt soms wat spanning op in de proeven wat resulteert in dat hij niet meer doorademt, hierdoor komen mijn hulpen niet helemaal fijn door. Dit was het geval tijdens deze proef, waardoor we ook fouten maakten in het galopgedeelte en hierdoor de score omlaag ging.”

Pirouettes

In de tweede proef ademde de ruin wel mooi door volgens Heck. “Hij bleef mooi scherp in het galopgedeelte. Zijn galopgedeelte is sowieso heel sterk, maar in de pirouettes mist hij nog wat kracht en balans. In de training begint hij dit mooi op te pakken, maar in de ring moet ik hem nog wel helpen. In de tweede proef reed in de pirouettes dan ook iets groter, dit leverde nog geen hele hoge punten op, maar ze waren een stuk beter dan in de eerste proef. Het eerste rondje moesten we gewoon nog even opwarmen”, grapt Heck verder. “In de tweede proef was hij er veel meer bij en was hij zo scherp dat hij zelfs schrok en wegschoot. De series waren foutloos en daar scoorden we heel hoog op, dat tikt goed aan omdat die dubbel meetellen. De pirouettes gaan uiteindelijk ook wel komen, maar daar wil ik hem nog rustig de tijd voor geven.”

Harmonie

De amazone is blij met het jurycommentaar dat op het protocol staat. “Bij de opmerkingen stond dat we een leuke combinatie waren en dat we knap hadden gereden, maar dat de foutjes wel jammer waren”, vervolgt ze. “Dit klopt ook wel, want door de spanning waren er teveel fouten. Over de tweede proef kreeg ik te horen dat we met veel harmonie gereden hadden, hier had ik dan ook erg hoog op gescoord. De jury zat goed op één lijn, daar was ik heel blij mee. Om ons te kunnen kwalificeren voor het NK moeten we twee keer boven de 68% rijden, dus het zou heel leuk zijn als dit nog een keer lukt.”

Draf

Ondanks dat de combinatie niet veel weg is geweest, is Heck erg tevreden over de ontwikkeling van de draftour van Karanto Pomona. “Hij heeft van nature geen hele spectaculaire draf, vooral zijn galop is echt extra. Eerder scoorde hij echt vooral op zijn galop, zijn draf was altijd wel functioneel, maar zijn gedragenheid kon nog beter. Dat begint nu echt te komen. Het kan nog beter, maar de punten beginnen steeds meer omhoog te gaan.”

Dankbaar

Heck traint de ruin de ruin al sinds zijn vierde voor fokker en eigenaar Nico van Hunnik. “Zijn eigenaar is heel enthousiast en we krijgen echt de ruimte om onze eigen weg zelf in te vullen”, legt de amazone dankbaar uit. “Nico is ook blij dat de puzzelstukjes nu op hun plek beginnen te vallen op dit niveau. In principe is Karanto Pomona klaar voor de Lichte Tour, maar voor nu vind ik het wel mooi om hem in het ZZ-zwaar te houden om de pirouettes te bevestigen. Als die goed gaan, denk ik dat hij er klaar voor is om de overstap te maken.”

Compleet paard

De amazone heeft nog grote ambities met het paard. “Ik merk dat hij door de coronatijd een achterstand heeft wat betreft het opbouwen van spanning op wedstrijd. Hij is niet bang voor de omgeving, maar ik merk dat hij gespannen is in de ring. Voor de komende tijd is het plan om hem toch wat vaker mee te nemen om hem te laten wennen en die tweede 68%-score te bemachtigen. Uiteindelijk is de Grand Prix ons ultieme doel, ik denk dat hij dat kan. Het is een compleet paard, zowel in zijn gangen als in zijn bouw, dus dat zou echt fanatisch zijn”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots