Afbeelding

Subtop l Diana Vinke overwint in Lichte Tour Houten: “Dit geeft motivatie om de puntjes op de i te zetten”

Dressuur

Diana Vinke en Grandissimo (v. Bellissimo M) hebben de stijgende lijn te pakken op de driedaagse subtopwedstrijd in Houten. Waar de combinatie vrijdag nog een zesde plek scoorde met 65,3% vanwege de aanwezige zenuwen, lieten ze zich niet uit het veld slaan en deden ze er nog net een schepje bovenop. Dit resulteerde in een percentage van 67,7% en een oranjelint in de Lichte Tour. Hiermee komt Vinke weer een stapje richting haar grootste droom: het bereiken van de Grand Prix met haar zelfopgeleide paard.

Advertisement

Groentje in de subtop

“Ik ben echt méga blij met deze overwinning. Ik ben echt nog een groentje in de subtop en ik moest echt nog even aankijken hoe het allemaal zou verlopen en of ik er überhaupt bij kon rijden”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Mijn debuut was eind november en toen werden we al heel onverwachts tweede met 65,8%. Toen had ik nog een paar dikke fouten in de series. We hebben dus hard gewerkt om de series wat meer bevestigd te krijgen en gelukkig kwamen deze er dit keer foutloos uit.”

Spanning afvloeien

Ze vervolgt: “Vrijdagavond hadden we te kampen met wat spanning doordat we wat wedstrijdritme misten, ik was toen ook echt niet tevreden over mijn proef. Het verbaasde me dan ook echt dat we toen nog een zesde plaats behaalden met 65,3%. Vandaag kon ik echt merken dat we die spanning wat meer konden afvloeien. Dan kan ik er ook echt lekker aan rijden en verloopt zo´n proef veel fijner. Er waren nog genoeg punten die beter konden, maar ik was voor nu best tevreden!”

Genoeg te verbeteren

“Omdat ik zelf nog maar net kom kijken op dit niveau vind ik het nog echt moeilijk om in te schatten hoe de score zal zijn. Ik wist wel dat de proef veel beter was dan die van de dag daarvoor, dus hoopte zeker op minimaal 65%. Die 67,6% voelde wel echt heel lekker, zeker omdat je weet dat er nog genoeg rek in zit. Ik vond het vooral leuk om te zien dat de jury´s ook de talenten en kwaliteiten van Grandissimo zien én ook vermelden dat er nog genoeg te verbeteren valt. Dat geeft mij veel motivatie om alle puntjes nog meer op de i te zetten en te proberen om die score steeds meer op te schroeven.”

Dubbeltellers

Er stonden meerdere achten op het protocol van Vinke. “Ook was ik blij om te zien dat er zevens gegeven werden voor de series. Het is fijn dat we ook op de dubbeltellers mooie punten hebben gescoord! Grandissimo’s draftour is echt extra, dat geeft nu al zo’n gaaf gevoel dat ik soms echt mijn kop erbij moet houden, omdat ik daar zo van kan genieten. Zeker zijn midden- en uitgestrekte draf geven een magisch gevoel.”

Stap

Ondanks dat de amazone erg tevreden is, kijkt ze nu al goed naar haar verbeterpunten voor de volgende keer. “Van de spanning wil hij soms in de stap een beetje in zijn eigen wereldje kruipen, dan kan ik soms nog wat moeilijk tot hem doordringen. Maar dat is denk ik ook een kwestie van kilometers maken en veel op pad gaan. We moeten echt beter in het wedstrijdritme komen, zodat we eventuele spanning beter kunnen lozen. We willen die score omhoog krijgen en dan zien we wel wat de toekomst ons brengt.

Eigen houtje

De combinatie lest nu sinds een jaar bij Dinja van Liere en sinds een halfjaar ook bij Jennifer Sekreve. “Ik heb het tot en met het ZZ-Licht op eigen houtje gedaan, maar ik merkte dat ik het richting het ZZ-Zwaar echt niet meer alleen ging redden. We zijn dit afgelopen jaar dan ook echt zo hard gegroeid samen en we hopen deze stappen dan ook gewoon zo door te zetten.”

Stappen

De 12-jarige ruin is al sinds zijn derde in eigendom van Vinke. “We hebben dan ook alle stappen samen mogen zetten en we hebben in de basissport echt al hele mooie resultaten mogen behalen samen. Het is een echte goedzak en als die eenmaal ‘aan’ staat is het echt genieten. Het was een beetje een laatbloeier, dus we hebben hem alle tijd gegeven om zich te ontwikkelen. Hij was daar zelf trouwens ook heel duidelijk in. Waag het niet om over zijn grens heen te gaan, want dat komt je duur te staan. Op hem heb ik écht leren rijden!”

Op slag verliefd

De amazone kijkt positief terug op de progressie van haar paard. “Toen ik Grandissimo voor het eerst zag was ik op slag verliefd, ik hoopte zo dat die mee naar huis ging. Gelukkig gebeurde dit ook. In het begin lag ik er meer naast dan dat ik erop zat, hij was zo méga snel! Gelukkig is dit nu niet meer het geval. Je kunt nu een boom naast hem laten vallen zonder dat hij op- of omkijkt. Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit mijn eerste Grandprix paard kan worden. Ik heb vaker jonge paarden opgeleid naar het Z en vaak werden ze dan verkocht, maar voor Grandissimo heb ik altijd gestreden om hem te mogen houden.”

Hard aan de slag

Ze vervolgt: “Mijn ultieme doel is de Grand Prix, het lijkt me zo gaaf om dat niveau behaald te hebben. Grandissimo is voor mij echt een once in a lifetime-paard, ik hoop dit dan ook samen met hem te kunnen bereiken. We gaan hier de komende tijd hard mee aan de slag met Dinja en Jennifer.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Wilma Frenz