Afbeelding

Amber Holtjer overwint in M1/M2 Noord-Sleen: “Tijdens de proef zet Rinske altijd een stapje extra”

Dressuur

Amber Holtjer reed dit weekend in het zadel van Rinske van Stal Lagevoort (v. Tsjalke 397) naar goede resultaten in het Drentse Noord-Sleen. De combinatie scoorde 193,5 en 178 punten wat zorgde voor een eerste en tweede prijs in de gecombineerde M1/M2-rubriek.

Advertisement

Tevreden

“Ik was ontzettend blij met de overwinning. Rinske was tijdens het inrijden heel erg druk en springerig, dus ik verwachtte er weinig van”, steekt de amazone van wal. “Toch stond ze super aan toen we de baan in gingen. Tijdens de proef zette ze net even dat extra stapje bij, zoals altijd. Ik was dan ook erg tevreden, maar dat ben ik altijd als ze lekker meedoet en er plezier in heeft.”

Contragalop

Holtjer geeft aan het eens te zijn met het commentaar op de protocol. “De punten klopten bij mijn gevoel, want de jury gaf aan dat de lengtebuiging en stelling beter kunnen. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn, want dit is iets waar we hard aan werken samen met onze trainer Marian Staal. Over het algemeen ging de contragalop heel goed, ze blijft op zo’n moment goed onder mij met de juiste stelling, waardoor ik gewoon kan zitten en rijden. Daarentegen mogen de verruimingen nog wat beter afgewerkt worden, soms dan is het allemaal wat gehaast.”


Gelijk een klik

De amazone en de Friese merrie vormen al meer dan zes jaar een combinatie. “Ik heb haar in november 2016 gekocht bij Pieter Wijbenga in Oudwoude. Het was absoluut liefde op het eerste gezicht. Destijds kwam ik bij Pieter voor een heel ander paard, maar dat bleek voor mij niks te zijn omdat dat paard te jong was. Eenmaal op stal hinnikte Rinske naar mij, en toen ik bij haar in de stal stond voelde ik gelijk een klik. Van Pieter mocht ik haar onder het zadel uitproberen en toen wist ik het direct zeker, dus hebben we haar gekocht.”

Rust

Het duurde even voordat de combinatie de stijgende lijn te pakken kreeg. “Rinske was onstuimig en er viel haast niet op te rijden zonder binnenbak. Ik merkte dat ze zich niet op haar gemak voelde, dit werd beter toen we verhuisden van stal. Eenmaal daar begonnen we met de basis en pakten we af en toe een wedstrijdje mee, al bleek dat niet heel makkelijk te zijn. Daarbij kregen we ook snel te kampen met blessures, waardoor het lang duurde voordat we echt fijn op wedstrijd konden. Het was een lange weg, maar ze doet het nu supergoed en met meer rust dan voorheen.”

Basis

Momenteel maakt de combinatie een begin met de oefeningen uit het Z1. “Rinske en ik hebben een hele goede band en ze wil alles wel voor je doen, zolang ze na afloop een snoepje krijgt”, vervolgt Holtjer vrolijk. “Ze voelt je goed aan en past zich aan waar nodig, het is een heel eerlijk paard. Onze kwaliteit is voornamelijk dat we een hele goede band hebben en elkaar vertrouwen, vanuit daar kun je hele mooie dingen bereiken. Ik ben wel van mening dat dat de basis is.”

Comeback

Holtjer kijkt positief terug op de afgelopen jaren. “Ik ben blij met haar comeback na haar zwangerschap in oktober 2022. In de december 2022 zijn we direct M1 gestart waar we een eerste prijs behaalden. Rinske is ook al bijna achttien jaar en heeft in totaal al vijf veulens gehad, dat maakt het nog knapper. Voor nu is het doel om vooral door te trainen en in april de overstap te maken naar de M2. Uiteindelijk zou ik graag met haar nog het sportpredicaat willen behalen, maar ik moet wel naar haar en haar lichaam blijven luisteren. Marian en ik zijn ervan overtuigd dat ze dat kan”, sluit de amazone enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Karin Gerdes Fotografie

Afbeelding