Afbeelding

Nina Donker overwint met 248 punten in Z1 Ravenswaaij: “Twee jaar geleden konden we amper een B-proef rijden”

Dressuur

Nina Donker en Keystone (v. Desperado) gooiden hoge ogen op de dressuurwedstrijd in Ravenswaaij. De combinatie reed sterk naar een score van 248 punten in het Z1, waarmee ze ruimschoots de overwinning mee naar huis namen. 

Advertisement

Scores

Ik was erg blij met mijn overwinning”, steekt de amazone van wal. “Al vind ik zelf dat scores er meer toe doen, hier was ik ook heel blij mee en winnen is altijd leuk. Ik denk dat er eerlijk gejureerd is. Ik kreeg hoge scores voor de onderdelen die goed gingen kreeg, en op de onderdelen die minder gingen werden ook terecht laag gescoord. De jury gaf aan dat ze het een heel talentvol paard vonden met veel kwaliteit, maar dat hij soms in draf meer ritme en in galop meer sprong mag houden. Hier kon ik me helemaal in vinden, het is altijd leuk om te horen dat een jury veel potentie in je paard en in de combinatie ziet.”

Constant

“Afgelopen seizoen is Keystone heel constant geweest en heeft hij eigenlijk elke wedstrijd rond de zeventig procent gescoord. Daar ben ik natuurlijk super blij mee. Het is een paard met heel veel kwaliteit en dat wordt vaak wel opgemerkt door de juryleden. Hij geeft een heel vriendelijk en constant beeld en loopt de oefeningen makkelijk door. Overall mag hij nog sneller en kleiner worden in zijn ritme. Keystone is een groot paard en hij beweegt dus ook graag groot, we zijn hard aan het trainen om hem sneller en kleiner te krijgen.”

Goed geklikt

De 8-jarige ruin is in bezig van Inge en Wim Coenen en loopt nu twee jaar onder het zadel van Donker. “Toen ik op mijn achttiende ging studeren en van de pony’s af moest, ging ik op zoek naar een kwaliteitsvol paard om fanatiek wedstrijden mee te rijden. Destijds trainde ik met de pony’s ook bij Inge en het heeft altijd goed geklikt tussen ons. Wim en Inge hebben Keystone zelf gefokt en dankzij heb heb ik niet alleen fijne begeleiding, maar ook een fantastisch paard onder mijn kont.”

Groot

Donker is helemaal weg van de ruin, maar dat is niet altijd zo geweest. “Het was niet per se liefde op het eerste gezicht toen ik Keystone voor het eerst zag”, vervolgt ze. “Hij was groot, smal en zwabberde alle kanten op. Toch voelde ik meteen dat hij heel fijn te rijden had toen ik erop stapte, hij had iets bijzonders. Daarbij heeft hij een geweldig karakter. Hij doet altijd mega zijn best en is echt een knuffelbeer, voor veel mensen is hij het oogappeltje van stal.”

Hulp

De combinatie had elkaar al snel gevonden en ook de stijgende lijn hadden ze snel te pakken. “Toen Keystone bij mij kwam zijn we hard aan het werk gegaan. Tegen die tijd dat ik hem zo ver had, was hij gelijk klaar voor het Z1. De hulp van Inge en Wim is echt onmisbaar hierin. Ik heb meerdere jonge pony’s en paarden opgeleid in het verleden, maar zij helpen met in de punten die ik nog niet eerder geleerd heb en halen hierdoor het beste in mij naar boven. De samenwerking tussen hen, Keystone en mij is heel bijzonders en zorgt ervoor dat we onze doelen bereiken.”

Zijgangen

De amazone benoemt de zijgangen als favoriete oefening. “Keystone is hier echt goed in”, legt ze uit. “Verder wordt ons losse en harmonieus beeld vaak benoemd als een van onze kwaliteiten. Key heeft een super-instelling en wil er altijd voor de volle honderd procent voor gaan. Dit, in combinatie met drie goede gangen en een fijn lijf om mee te sporten, maakt hem echt het complete plaatje.”

Veranderingen

Donker blikt positief terug op de afgelopen tijd. “Ik ben trots op de veranderingen die Key heeft doorgemaakt. In twee jaar tijd is hij van een smal paard uitgegroeid tot een echt bodybuilder. Daarnaast doet hij altijd zijn best voor mij en is het echt een fijn paard om mee te werken. Hij pakt oefeningen erg snel op, wat ervoor zorgt dat hij nu al goed meeloopt in het Z1 terwijl ik er twee jaar geleden amper een B-proef mee kon starten. Op korte termijn lijkt het mij leuk om een podiumplek op de LK te bemachtigen, op lange termijn wil ik met hem doorstromen naar de hogere klassen en dan kijken we vanaf dan wel verder”, sluit ze positief af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Marieke Thissen