Afbeelding

Bodil Gerritsen: “Ik kocht Jigs voor de recreatie, maar inmiddels rijden we Z1”

Dressuur

Na een lange zoektocht kwam Bodil Gerritsen in 2018 uit bij de bonte Jigsaw. Ondanks dat ze niet gelijk overtuigd was, bleek de ruin later toch precies de eigenschappen te hebben waar ze naar op zoek was. In de eerste instantie was het de bedoeling om alleen recreatief te rijden, maar naarmate de combinatie meer de stijgende lijn te pakken kreeg, begon ook de dressuursport te kriebelen. Inmiddels rijden ze Z1 met winst en zijn ze hard op weg om van de ruin een echte allrounder te maken.

Advertisement

Advertentie

“In 2018 heb ik mijn toenmalige pony moeten laten inslapen, daarna ben ik op zoek gegaan naar een paard”, steekt de amazone van wal. “Ik denk dat ik wel bij vijftien paarden ben wezen kijken voordat ik opeens door meerdere stalgenoten in de advertentie van Jigsaw getagd werd.”

Bont

In oktober besloot Gerritsen gehoor te geven aan alle reacties en langs te gaan bij het bonte paard. “Ik vond hem ontzettend leuk, maar ik was niet gelijk overtuigd. Pas nadat hij bij het rijden heel ondeugend bleek te zijn wilde ik nog een keer gaan kijken, want dat was precies wat ik zocht. Op dat moment was ik op zoek naar een leuk recreatiepaard. Ik wilde ooit misschien eens een wedstrijdje starten, maar ook een beetje springen en veel naar het bos gaan. Mijn vorige pony was bont en daar was ik gek op, maar om een bont paard te vinden dat alles een beetje kan en een beetje ondeugend is, was niet niet zo makkelijk. Zeker niet met een lager budget.”

Stroef begin

Gerritsen stalde Jigs op een dressuurstal vlakbij het Amsterdamse bos. “Er zijn hier een aantal wedstrijdlocaties op loopafstand, dus dat is heel gunstig. Na een halfjaar ben ik voor het eerst met hem op dressuurwedstrijd gegaan. Ik zou graag willen vertellen dat dit zo ontzettend goed ging dat we ermee verder gingen, maar de waarheid is dat we, zeker in het begin, vaker terugkwamen zonder winst dan met.”

Plezier

Ondanks dat de combinatie niet meteen hoog scoorde, hadden ze wel plezier in het wedstrijdrijden. “Daardoor zijn we stug doorgegaan”, vervolgt Gerritsen. “Ik kocht Jigs voor de recreatie, maar inmiddels rijden we Z1 dressuur met winst, maken we een leuk sprongetje en gaan we elke week het bos in.”

Geen sportpaard

De amazone weet weinig over het verleden van de ruin. “Jigs is geen sportpaard, het enige wat ik over zijn verleden weet is dat hij waarschijnlijk ooit op een paardenmarkt in Engeland heeft gestaan en wat zijn geboortedatum is, maar zelfs die kan volgens de tandarts afwijken. Zijn afstamming, stamboek, land van geboorte enzovoort zijn allemaal onbekend. Ik ben heel trots op het feit dat zo’n paard nu in het Z loopt. Ik weet niet of er nog veel meer in zit qua dressuur en ik wil hem ook niet verder pushen dan zijn maximale kunnen. Ik zou graag het springen wat meer gaan oppakken de komende tijd, maar hier zijn dan weer minder mogelijkheden voor bij ons in de buurt, dus dat ben ik nu aan het uitzoeken.”

Nooit verwacht

Gerritsen legt uit dat zowel zij als Jigs het leuk vinden om nieuwe dingen te leren. “Ondanks dat we niet de beste dressuurcombinatie, zijn heb ik altijd plezier in het rijden met Jigs. Hij zet altijd zijn beste beentje voor. Wanneer iemand vraagt of ik lekker gereden heb, is het antwoord eigenlijk altijd ja. Ik vind het heel gaaf dat we het Z1 gehaald hebben. Ik denk dat niemand dat had verwacht, ik zelf ook niet. Uiteindelijk zou ik graag nog graag eens springwedstrijden starten met Jigs. Om van een recreatiepaard, een echte allrounder te maken”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit