Afbeelding

Lydia Hiemstra: “In anderhalf jaar tijd van de B naar het Z1 gereden”

Algemeen

Ondanks dat Lydia Hiemstra eigenlijk op zoek was naar een springgefokte schimmelmerrie, viel ze tijdens haar stage op slag voor de Welsh Cob Boekens Roadie (v. Davids Jenkin). Ze reed hem zelf door en stelde het Z1 als doel, dat ondertussen ruimschoots bereikt is. Niet alleen tussen de witte hekjes laat de ruin zich goed zien, ook met neckrope, in het bos en in het springparcours bewijst hij dat hij van alle markten thuis is. 

Advertisement

Enorme klik

“Ik liep in 2015 stage op een stal met allemaal Welsh Cobs, waar in Roadie door mocht rijden”, blikt de amazone terug. “Eigenlijk wilde ik graag een springgefokte schimmelmerrie kopen na mijn studie, maar ik had een enorme klik met Roadie. Hij is heel lief, extravert en wil graag voor je werken. Daarnaast is hij heel bomproof, toen hij drie jaar was kon ik al met hem op buitenrit over een viaduct.”

Goede keuze

Hiemstra besloot aan haar man te vertellen dat ze verliefd was geworden op Roadie, die ontzettend opgelucht was dat het om een paard bleek te gaan. “Het was de beste keuze ooit”, vervolgt ze. “Uiteindelijk ben ik er wel achter gekomen dat een goede klik met een paard echt heel belangrijk is.”

Startkaart

De amazone wilde naast dressuur, ook met de ruin gaan springen. “Ik deed allemaal leuke dingen met hem. We deden af en toe eens mee met een oefenwedstrijdje, maar dat was niet heel serieus toen. In 2019 ben ik zelf een jaar op reis geweest en heeft mijn zusje een jaar voor hem gezorgd. Daarna heb ik hem in 2020 zelf opgepakt. In 2021 heb ik eindelijk mijn startkaart aangevraagd en ben ik begonnen met dressuurwedstrijden met het Z als doel. Vanwege corona moesten we veel online rijden, maar we zijn uiteindelijk in anderhalf jaar van B naar Z1 gereden.”


Trots

Ondertussen heeft de combinatie vier winstpunten in twee wedstrijden weten te behalen. “Het is heel tof om zo te rijden tussen alle dressuur KWPNers en Friezen. We rijden regelmatig in de prijzen, dat maakt me ontzettend trots op hem.”

Veelzijdig

Hiemstra vindt het leuk dat Roadie zo veelzijdig is. “De ene dag ben ik serieus aan het trainen, de dag erna rij ik zonder zadel met neckrope, waarna ik de dag erna hem inlaad en een rondje rij in het bos. Het is echt een topper. Voor nu ben ik door aan het rijden op Z-niveau, misschien als ooit de wissels erop zitten dat ik mijn doel wat bij stel naar Z2, maar dat gaan we zien. Voor nu heb ik een springzadel gekocht, dus hoop ik wat meer te springen en vooral veel plezier te hebben”, sluit ze vrolijk af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Joëlle van Oostrum

Afbeelding