Afbeelding

Fenna Kroft en Beau scoren dubbelslag in Z1: “We komen echt van ver”

Dressuur

Op Indoor Dressuur Beuningen lieten Fenna Kroft en Le Beau Prins MG (v. GLOCK’s Zonik) zien wat ze waard zijn. Met scores van 241,5 en 238,5 sleept de combinatie tweemaal het oranjelint en een eerste podiumplek binnen. Een bijzonder moment voor de combinatie, omdat rijden tussen de witte hekjes een lange tijd niet vanzelfsprekend is geweest. 

Advertisement

Getalenteerd paard

“Ik ben echt mega tevreden. Beau stond er top aan en het is altijd fijn als de puzzelstukjes op wedstrijd ook op hun plek beginnen te vallen”, steekt de amazone van wal. “Als ze thuis fijn lopen is het altijd maar de vraag of je dat op wedstrijd ook voor elkaar kan krijgen, maar de punten klopten zeker bij mijn gevoel. Beau mag nog winnen aan kracht en dat zie je vooral terug in de galop. Het is een heel getalenteerd paard, maar hij weet soms nog niet zo goed waar hij zijn benen kwijt moet.”

Aandachtspunt 

De combinatie scoorde vooral goed op de draftour. “ De galop daarentegen is echt nog een aandachtspunt. Daar moet hij gewoon echt nog winnen aan kracht en dat komt met tijd. De jury vond dat ook. Naast dat hij ons een mooie combinatie vond, vond hij ook dat ik Beau kundig de proef rond had gestuurd. Dat is toch wel leuk om te lezen.”

Weinig geluk

Kroft legt uit dat Beau nog veel positieve ervaring in de ring op moet doen. “Helaas heeft hij in het verleden wat negatieve ervaring opgedaan waar hij nu nog steeds af en toe last van heeft, en dat uit zich in spanning.” De ruin is in eigendom van Maud Groenberg en staat nu een jaar bij de amazone op stal. “Maud had mij benaderd met de vraag of ik Beau zijn laatste kans in de sport wilde geven. In zijn korte carrière had hij nog niet zoveel geluk gehad wat dat betreft en was hij zijn vertrouwen in de rijbaan volledig verloren.”

Goede weg

Ze vervolgt: “Eva de Vries had hem voor mijn tijd super ‘gereset’ buiten de baan en het is aan mij de taak om dat in de baan voor elkaar te krijgen. En als ik eerlijk ben is dat geen makkelijke weg geweest. Beau is ontzettend lief, misschien wel te lief zelfs, en dat heeft hem niet geholpen in het verleden denk ik. In het afgelopen jaar heb ik dankzij mijn instructie Rosalinde Heck, fysiotherapeut en aquatraining van Iris Kosters en Christina Klootwijk van Horse Topline Cranio Sacraal, Beau weer op de goede weg kunnen krijgen en deze weg bevalt mij wel. Het is een paard met een verhaal en daar moet je toch een klik mee hebben. Die hadden wij direct. Beau is echt mijn allerbeste vriend en ik denk ook dat hij het daarom voor mij wilt doen. Beau komt echt van heel ver en ik ben zo trots op hem dat hij gedurfd heeft deze stap te maken.”

Verkoop

In de eerste instantie was het de bedoeling om de ruin te verkopen, echter heeft de combinatie zo de smaak te pakken dat ze dit plan nog even uitstellen. “Ik ben in de tussentijd ook voor een klein deel eigenaresse van Beau geworden. Het uiteindelijke doel is wel verkoop, maar tot die tijd genieten we als een team van deze bijzondere weg.”

Selectie

Deze wedstrijd was de tweede keer op Z1-niveau voor de combinatie. “Binnenkort staat de laatste selectie voor de regiokampioenschappen op de planning. Ik heb de eerste selectie helaas gemist, omdat Beau er toen nog niet aan toe was. Ik hoop dat het genoeg is om door te mogen naar de regio.”

Doorzettingsvermogen

De amazone blikt terug op het afgelopen jaar met liefde, tranen, doorzettingsvermogen en geduld. “Ik ben het meest trots op het vertrouwen wat ik bij Beau heb gewonnen. Hij doet echt alles voor mij. Ik vind dat zo ontzettend bijzonder en zal dat ook altijd bijzonder blijven vinden. De band die je kan hebben met zo’n machtig dier; daarvoor stap in iedere dag weer uit bed. De weg met Beau is voor mij het perfecte voorbeeld waarom ik met paarden werk.”

Niet onderschatten

“Een jaar geleden reden we nog met moeite een L1 proef op de regio kampioenschappen. Het is ontzettend hard gegaan. Ons doel is natuurlijk om het hoogst haalbare eruit te halen. Voor mij staat het paard ten alle tijden voorop, dus we zien wel waar het schip strandt. Ik denk dat Beau al heeft laten zien dat we hem absoluut niet mogen onderschatten en dat er heel veel mogelijkheden binnen handbereik liggen!”, sluit Kroft enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots