Afbeelding

Margriet Simonse rijdt naar dubbel winst in Z1: “Heel veel vertrouwen in Lousette”

Dressuur

Margriet Simonse had flink de smaak te pakken op de dressuurwedstrijd in Heinkenszand. In het zadel van Katoen’s Lousette (v. Desperado) reed ze naar 240 en 232 punten wat zorgde voor dubbelslag op Z1-niveau. 

Advertisement

Ontspanning

“Ik kwam zeker tevreden de ring uit. Mijn doel was om Lousette stoer voor te stellen, maar wel de ontspanning te behouden”, steekt de amazone van wal. “De punten en het jurycommentaar klopten met mijn gevoel, we kregen achten voor de onderdelen die voor mijn gevoel goed gingen. Na de proef kwam de jury nog naar me toe met een compliment over het voorstellen, ze had er van genoten.”

Actief en gedragen

Simonse beschrijft de merrie als een paard dat wedstrijdritme nodig heeft. “Ik kon de draf al mooi actief en gedragen houden, de uitgestrekte galop was ook een hoogtepunt in onze proef. Lousette beheerst de oefeningen heel goed. Een aandachtspunt met haar is vooral de rust en ontspanning er in te houden. Dat zie je dan terug in de eenvoudige wissels, die kan ze thuis en bij het losrijden voor een acht, maar door wat spanning gingen deze minder vloeiend tijdens de proeven.”

Speciale band

Katoen’s Lousette is gefokt en in eigendom van Ron en Vivian Diephout uit Goes. “Ik train verschillende paarden van net zadelmak tot ook in de hogere klassen. Ik ben Lousette direct gaan rijden nadat ze zadelmak was. De allereerste keer dat ik erop zat weet ik nog goed: ze was best groot en druk die dag. Toen ik er voor de tweede keer op zat zei ik tegen Vivian dit gaat een heel goed paard worden, zolang je haar de tijd geeft. Ze moest echt nog veel winnen aan kracht en bespiering. Ik had wel gelijk een speciale band met haar en die is er nog steeds.”

Afwisseling

De combinatie lest bij Mieke Evertse. “Wij kunnen fijn samenwerken en hebben aan een half woord genoeg. We werken vooral aan de basis en het sterker maken. We zijn nu weer een wedstrijdritme aan het opbouwen. Lousette is wel een sensibel en heet paard. Waardoor ze nog wel is wat gespannen kan zijn. Ik werk vooral aan de ontspanning en samenwerking. Dit vind ik zelf ontzettend belangrijk in mijn training; dat je samenwerkt met je paard en dat ze blij zijn om te werken. Ook doen we voor de afwisseling weleens een buitenrit. Ze kent alle oefeningen, zo springt ze bijvoorbeeld al mooie wissels.”

Team

“Ik ken Lousette heel goed, we weten wat we aan elkaar hebben en zijn echt een team. Dit geeft een heel fijn vanzelfsprekend beeld. Ik ben heel trots op dat ik haar zelf opgeleid heb. We zijn al vaak Zeeuws kampioen geweest en we hebben een vijfde plaats behaalden op het NK in de klasse M.  Ik heb veel vertrouwen in dit paard en ik denk dat ze echt heel goed gaat worden. Ik ben dan ook heel blij dat de eigenaar mij deze kans en de tijd geeft. We willen nog heel erg veel bereiken, maar genieten is het belangrijkst.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots