Afbeelding

Cynthia Overbeeke scoort in ZZ-licht: “Illusion bewijst dat ze een allround sportpaard is met veel potentie”

Dressuur

Cynthia Overbeeke en Illusion (v. Biscayo) hadden flink de smaak te pakken bij de Capelse Manege in Capelle aan den IJssel. De combinatie reed naar 224,5 punten in het ZZ-Licht waarmee ze een oranje lint in ontvangst mochten nemen. 

Advertisement

Goed gevoel

“Het winnen van deze proef gaf mij een goed gevoel, maar ik ben en blijf altijd heel kritisch en ik zie altijd ruimte voor verbetering”, steekt de amazone van wal. “Over het algemeen klopten de punten wel bij mijn gevoel. In het ZZL wordt er natuurlijk strenger gejureerd, maar ik vind het goed als een jury naast dikke onvoldoendes ook goede voldoendes geeft voor oefeningen die correct zijn uitgevoerd.”

Focuspunt

Overbeeke is blij met het appuyeren en de schouderbinnenwaarts. “Die oefeningen gingen heel erg fijn, Illusion heeft daar echt talent voor. Waar ik ook heel tevreden over ben is het halthouden. Het halthouden was dit keer super gesloten en mooi vierkant. Mijn focuspunten zijn om bij de volgende wedstrijden mijn vliegende galopwissels nog beter af te werken. De vliegende galopwissels zijn belangrijke onderdelen. Zeker wanneer je door wilt groeien naar de hogere klassen moeten deze goed bevestigd zijn.”

Springpaard

De amazone werkt sinds 2013 bij stoeterij Black Horses, waar ze zich voornamelijk richt op het opleiden van jonge paarden. “Destijds zochten we een paard waar we met het hele gezin op konden rijden. In 2016 vonden we via internet een prachtige donkerbruine merrie bij Stal van Vliet. Haar naam is Illusion, ze komt uit 2013 en ze is een Biscayo uit een Indoctro-merrie, een echt springpaard.”

Plan

Overbeeke was gelijk weg van de merrie. “Toen ik Illusion voor het eerst zag was ik direct verliefd op haar karakter en haar mooie donkerbruine kleur zonder aftekeningen. Het plan was om haar verder door te rijden zodat, als ze wat ouder was en de basis oefeningen bevestigd waren, wij haar samen met het hele gezin konden rijden. Op het moment van aankoop was Illusion nog maar net drie jaar oud en nog niet bevestigd in de basis. Door haar goede karakter kon het gezin vrijwel direct op haar rijden. Qua wedstrijden hoopte ik dat we een parcours van 1.10m konden springen en dressuurmatig hoopte ik minimaal Z1 te kunnen starten.”

Ervaring

Ze vervolgt: “Door mijn opleiding op NHB Deurne, waarbij ik de mogelijkheid had gekregen om de jonge EPTM merries op te leiden, heb ik heel veel geleerd en ervaring opgedaan. Met die ervaringen en kennis op zak ben ik haar zelf gaan opleiden. Dit ging heel erg voortvarend en Illusion pakte alles heel erg goed op. Ondertussen zijn wij een aantal jaren verder en rijden wij al ZZ-licht dressuur. Momenteel zijn we bezig met het bevestigen van de vliegende galopwissel; die van achter naar voren gesprongen dienen te worden. Tijdens het rijden van een springparcours worden de wissels niet zo benadrukt. Dan ben ik blij als Illusion direct een wissel springt, zodat ik geleidelijker verder kan met mijn parcours. Hierdoor raken wij nog wel eens in de knoop tijdens een dressuurproef.”

Allround sportpaard

Ondertussen hebben amazone en paard flink de smaak te pakken in beide disciplines. “Ik ben elke dag weer ontzettend trots op haar doorzettingsvermogen, haar werkwilligheid en leergierigheid. Ik weet dat ik soms veel vraag van Illusion om in beide disciplines mee te draaien op hoog niveau. Illusion bewijst dat ze een echt allround sportpaard is met veel potentie. We hadden haar natuurlijk gekocht met de intentie om er als familie lekker mee te gaan rijden; misschien een keer een wedstrijd te gaan rijden. Maar ondertussen rijden wij nu samen ZZL dressuur en springen wij op 1.30m.”

Wisselen

Het komende indoorseizoen focust de combinatie zich voornamelijk op de dressuursport. “Het zou mooi zijn om genoeg punten binnen te halen om ZZ-Zwaar te mogen starten. In de zomermaanden wisselen we van discipline en ligt de focus bij ons op de springsport. Mijn uiteindelijke droom is om dressuurmatig met Illusion Grand Prix te rijden en haar het sport predicaat te laten halen in het springen. Ik kijk er naar uit om deze doelen te gaan behalen en samen met Illusion te groeien als combinatie”, sluit Overbeeke gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Gwyneth Twigt Fotografie