Afbeelding

Sharlene Dinzey: “Van een paard dat bijna afgeschreven was, naar een M2-paard met nog zoveel meer potentie”

Dressuur

Ondanks dat Sharlene Dinzey al een paard had en niet op zoek was naar een andere, viel ze op slag voor Isabelle van ‘t Wijkerbroek toen ze haar als veulen in een stal zag staan. In de periode daarna kon Dinzey de Tinker niet uit haar hoofd zetten, dus toen ze jaren later erachter kwam dat Isabelle te koop stond, duurde het niet lang voordat ze de knoop doorhakte. Na een hobbelige weg heeft de combinatie de smaak weer te pakken en werken ze langzaam richting het M2.

Advertisement

Gek

“Ik stond destijds met mijn andere paard op dezelfde stal als waar Isabelle vandaan kwam”, steekt de amazone van wal. “Ik vond haar altijd al heel leuk en de toenmalige eigenaar zei wel eens gekscherend dat ze te koop was. Na er even over nagedacht te hebben en gezien het feit dat ik haar maar niet uit mijn hoofd kon krijgen, heb ik haar toen gekocht. Best gek eigenlijk, ik heb mijn paard nooit ‘bij iemand opgehaald’, en ineens stond daar nog een paard van mij.”

Bruine warmbloed

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Dinzey en Isabelle. “Ik weet nog heel goed dat ik daar op stal was omdat we een weiland zouden huren en toen stond ze daar met haar moeder in stal. Ik was spontaan verliefd. Toen we een paar jaar later als pensionklant op stal kwamen was ik nog steeds helemaal gek op haar. Grappig genoeg was ze alles waar ik niet naar op zoek was. Ik heb altijd gezegd dat ik een warmbloed wilde, een ruin en bruin van kleur. Nu heb ik een platenbonte Irish Cob merrie.”

Ervaring

Ondanks dat de merrie nog niet veel ervaring had, wist de amazone dat ze graag de dressuursport in wilde. “Ik wilde graag dressuurmatig met haar aan de slag. Ze was wel bekend met het zadel, maar het inrijden heb ik zelf gedaan met behulp van mijn toenmalige instructrice, dit was absoluut een ervaring om nooit te vergeten. Het was in eerste instantie nog wel de vraag of we onze doelen zouden kunnen realiseren. Na een bezoekje van de osteopaat bleek er toch best veel aan de hand te zijn waar we eerst mee aan de slag moesten gaan en het was afwachten hoe ze het zou gaan doen. Na een jaar veel grondwerk te hebben gedaan en haar vooral de tijd te geven is het dan uiteindelijk toch gelukt. Dat jaar is in ieder geval heel goed geweest voor onze band. Hoe meer we konden rijden, hoe leuker ik het vond om onze doelen bij te stellen.”

Zessen en negens

Dinzey geeft aan dat ze veel te danken heeft aan instructrice Lizzy van Hien. “Haar aanpak heeft ons echt geholpen. Vroeger heb ik wel eens op wedstrijden rondgereden en wilde Isabelle alleen maar steigeren. Mensen hebben mij wel eens verteld dat ik haar moest verkopen omdat ze levensgevaarlijk zou zijn. We hebben best wat miscommunicatie gehad maar dat is nu gelukkig echt verleden tijd. Isabelle is zoveel fijner gaan lopen en we zijn het L zo doorgevlogen. Waar we eerst heel hard moesten werken om een mager zesje te rijden voor het wijken, reden we ineens negens bij elkaar.”

Tegenslag

Na een tegenslag heeft de combinatie nu de stijgende lijn weer te pakken. “Afgelopen jaar heeft Isabelle een periode gehad waarbij haar gezondheid een beetje aan het kwakkelen was en ze kampte met een blessure. Daar is ze nu gelukkig weer helemaal bovenop. We zijn nu vooral bezig om haar conditie weer op te bouwen en de trainingen weer op M2-niveau te krijgen. Wedstrijden staan voorlopig even op een laag pitje, maar dat komt wel weer. We wisselen de dressurtrainingen lekker af met bosritjes, iets waar Isabelle ook enorm van geniet. Zodra ze er weer klaar voor is gaan we weer op pad.”

Doorzetter

Ze vervolgt: “Isabelle is een ongelooflijke doorzetter! Ze zet altijd haar beste beentje voor en blijft maar doorgaan, iets waar ze soms ook voor beschermd moet worden. Ze is ook niet snel onder de indruk en weet vaak het hoofd koel te houden. Mensen onderschatten haar vaak en denken ‘daar heb je weer zo’n slome tinker’, maar onder het zadel is hier absoluut niets van waar! Ze is zo veelzijdig en ik vertrouw haar blind. Ze doet alles voor me.”

Trots

“Ik ben er heel trots op dat ik zo’n prachtig paard heb. Ze was alles wat ik niet zocht, maar blijkt alles te zijn wat ik wil. Ik kan lezen en schrijven met haar en zou onze jaren samen voor geen goud willen missen. Van paard dat bijna afgeschreven was, naar een M2 paard met nog zoveel meer potentie! En ondertussen crossen we ook nog lekker door het bos. Isabelle heeft echt een hart van goud en ze is echt mijn once in a lifetime paard. k hoop dat het ons lukt om in ieder geval het Z te kunnen halen en wie weet nog meer. Het belangrijkste is dat Isabelle het leuk blijft vinden, zodra dat niet meer het geval is houden we het gewoon lekker bij bosritten. Verder hoop ik vooral nog heel lang van haar te mogen blijven genieten! Wie weet wat de toekomst ons nog allemaal gaat brengen”, sluit de amazone af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Alveria Dinzey