Afbeelding

Julie Goedgezelschap: “We hebben samen grote stappen gemaakt”

Dressuur

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om een nieuw paard te kopen, maar toen Julie Goedgezelschap 3,5 jaar geleden het aanbod kreeg om Garant (v. Lord Leatherdale) over te nemen, begon ze toch te twijfelen. Precies op dat moment kreeg haar eigen paard Demaré een blessure, dus hakte ze de knoop door om Garant te kopen. Vanaf dat moment volgde een hobbelige weg, waar de combinatie goede resultaten uit weet te halen. 

Advertisement

Goed moment

“Garant is op mijn pad gekomen dankzij Jitske Bosschaerts, een van mijn beste vriendinnen. Ik kende hem dus al een paar jaar, maar had er nog nooit mee gereden”, blikt de amazone terug. “Plotseling kreeg ik de vraag of ik hem van haar wilde kopen, iets wat ik niet had zien aankomen. Ik had namelijk al een paard, Demaré. Enkele weken voor ze me de vraag stelde kreeg ik te horen dat Demaré in beide achterbenen een blijvende blessure had. Ik wilde haar nog een zo goed mogelijk leven geven, dus heb ik haar op pensioen gezet. Rijden zat er dus niet meer in, waardoor de vraag eigenlijk op een heel goed moment kwam.”

Dankbaar

Goedgezelschap besloot vrijblijvend een keer te gaan proefrijden, om te kijken of de klik er was. “Ik was direct verkocht. Het is een prachtig, zwart groot paard, zo’n een die je in de boekjes ziet en denkt ‘wauw, zo één wil ik later ook’. Ik stapte op en voelde me direct veilig. Dat was niet zo vanzelfsprekend, want hij kon soms raar uit de hoek komen. Ik wist zijn achtergrond en dat hij heel bang kan zijn voor andere paarden, wat niet altijd makkelijk is om mee om te gaan. Nu de klik er wel degelijk was, moest ik thuis even gaan vragen hoe we dit konden aanpakken. Helemaal alleen kon ik geen twee paarden financieren. Gelukkig had ik de steun van mijn ouders die me wilden ondersteunen waar nodig, daar ben ik hen nog steeds zeer dankbaar voor!”

Steun

De amazone was blij dat ze weer een paard had waarmee ze kon rijden. “Ik ben nooit een fanatieke wedstrijdruiter geweest, ik haal er geen extra plezier uit. Voor Garant was dit ideaal: geen stress in drukke inrijpistes. Mijn doel was om een zo goed mogelijke band te krijgen, zoveel mogelijk vertrouwen te krijgen in elkaar en gewoon fun hebben samen. Demaré heeft hem heel erg geholpen met zijn angst voor andere paarden. Ze waren echt twee hoeven op één buik. We waren als het ware een super hechte familie en we hebben mooie jaren gehad samen. Helaas heb ik Demaré vorige maand moeten laten gaan. Daar waren we allebei heel erg door gebroken, maar ik heb veel steun gehad van Garant.”

Zelfvertrouwen

Goedgezelschap geeft aan dat de ruin niet altijd even makkelijk is geweest. “Op sommige momenten vroeg ik me echt af waar ik aan begonnen was, als hij weer eens op zijn achterbenen stond en ik even niet meer wist wat doen. Gelukkig heb ik geweldige mensen om me heen die me er elke keer weer hebben doorheen geholpen. De afgelopen jaren hebben we samen grote stappen gemaakt. Zijn zelfvertrouwen groeide, dat was geweldig om te zien. Zo kende hij bijvoorbeeld het rijden zonder zadel niet, dat heb ik hem zelf aangeleerd. Ondertussen is hij extra voorzichtig met mij als ik er zonder zadel opzit. Daarnaast houden we wel van een sprongetje, wat ook nieuw voor hem was. We zijn begonnen met balkjes op de grond, ondertussen springen we lijntjes en kleine parcourtjes. Ook hierin heeft hij het laatste half jaar rust en plezier gevonden. Mede dankzij Hannelore Janssens, een springamazone die me heel erg heeft geholpen op een moment dat ik het even niet meer zag zitten. Ze rijdt hem nu nog regelmatig, springt met hem en geeft ons samen springles.”

Dressuur

“Dressuur blijft natuurlijk onze hoofddiscipline, vanaf het begin trainden we regelmatig bij Dressuurstal Verwimp. Af en toe met een pauze, want zonder eigen vervoer was het niet altijd makkelijk te regelen. De eerste jaren trainden we bij Wim Verwimp, hij trainde Garant ook bij de vorige eigenaar, dus zo kon ik hem met zijn tips langzaamaan beter leren kennen. Sinds vorig jaar trainen we bij Jorinde Verwimp en dat gaat ook echt heel goed! Ze past zich helemaal aan aan hem, zonder hem teveel te pushen maar elke training doet hij zo zijn best! Momenteel werken we aan de basis, dat vind ik heel belangrijk, die kan nooit goed genoeg zijn. De appuyementen staan erop, de wissels zijn we volop mee bezig.”

Hard gegroeid

De amazone blikt positief terug op de afgelopen jaren. “We zijn echt een team geworden en zijn enorm hard gegroeid de afgelopen jaren, waar ik heel trots op ben. Garant is ook veel zelfzekerder in alles wat hij doet. Ik probeer de trainingen zoveel mogelijk af te wisselen, veel variatie is goed voor zijn hoofd. Daarnaast is het ook gewoon fijn een paard te hebben dat alles kan en wil doen. Ik ben al zo ontzettend blij met hoe het tot nu toe gaat, ik heb geen bepaald niveau in mijn hoofd wat ik graag wil bereiken. Ik hou niet van teveel druk. We gaan gewoon op een leuke manier zoveel mogelijk leren samen en vooral genieten van elkaar”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: XXII photographs