Afbeelding

Floran Scheffer: “Achter de boevige puber schuilt een onwijs nuchter paard met heel veel potentie”

Algemeen

Nadat het vorige paard van Floran en haar moeder met pensioen ging, besloten ze samen op zoek te gaan naar een schimmel of bont paard tussen de zeven en elf jaar met ervaring in de eventingsport. Na dertien paarden te hebben bezichtigd, konden ze de 5-jarige Arrow FS (v. Atomic Z) niet meer uit hun hoofd zetten. Ondanks dat de bruine ruin niet voldeed aan het plaatje wat van tevoren opgesteld was, besloot Scheffer de gok te wagen. Na enkele tegenslagen hebben ze nu de smaak weer te pakken en liggen er grote doelen in het verschiet.

Advertisement

Voorkeur

“Ik was op zoek naar een sportpaard met potentie voor de eventing, voor mijn moeder moest het ook een fijn en relaxed paard zijn waar ze lekker mee naar buiten kon”, blikt de amazone terug op haar zoektocht. “Onze eisen waren toen dat het een ruin tussen de zeven en de elf jaar oud moest zijn, hij moest het liefst al wat ervaring in de eventing hebben, en het belangrijkste: hij moest nuchter en braaf zijn! Mijn voorkeur ging daarbij uit naar een schimmel of bonte, en het liefst geen bruin paard. We hebben in deze zoektocht dertien paarden proefgereden, drie daarvan laten keuren, waarvan de derde werd goed gekeurd. Dat was Arie. Een 5-jarige bruine ruin.”

Eerste impressie

Ondanks dat de combinatie elkaar helemaal gevonden had, was het geen liefde op het eerste gezicht tussen amazone en paard. “We gingen op die dag twee paarden proefrijden: Arie, een 5-jarige die nog erg groen was en een 10-jarige koffie vos met ervaring. Van tevoren dachten we dat het de koffievos ging worden, omdat die al ervaring had. Die betreffende ochtend gingen we bij Arie kijken en was mijn eerste impressie dat hij niet heel bijzonder was. Toch liet hij zich makkelijk rondsturen en was hij heel nuchter en braaf, ondanks zijn leeftijd. Mijn moeder is een paar dagen later nog een keer gaan kijken, en ondanks dat Arie twee dagen stil had gestaan, was hij weer heel braaf. Vervolgens besloten we om hem te laten keuren. Het was even spannend, maar uiteindelijk mocht hij mee naar huis!”

Karakter

Ondanks dat het niet de bedoeling was, had Scheffer toch een ‘saaie bruine’ op stal staan. “Dat maakt Arie goed met zijn karakter, want hij heeft karakter voor tien. Vanaf het begin wist ik al dat ik met hem de sport in wilde, daarnaast wilde ik gewoon heel veel lol maken. De eerst tijd zijn we doorgekomen door veel lessen te nemen en te variëren in de activiteiten die we met hem doen. Arie zijn spanningsboog is vrij kort, dus hij moet constant op een andere manier worden uitgedaagd. De eerste maanden gingen heel soepel, maar hij liep een beetje in een houding. Dit hebben we er uitgereden, maar het nu op eigen benen door zijn lijf lopen vindt hij nog steeds erg lastig.”

Rodeo

Ondertussen rijdt de combinatie dressuurmatig L1+4, springen ze parcoursen van 1M en crossen ze op BB/B-niveau. “Crossen vindt hij duidelijk het leukste. Dit is allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. Arie heeft echte rodeo kunsten die hij voornamelijk in de winter graag uit de kast trekt, ik heb dan ook regelmatig een bodem onderzoek mogen doen. Afgelopen winter was het zodanig erg dat we hebben moeten overwegen of we hem wilden verkopen, omdat zowel mijn moeder als ik het plezier en vertrouwen kwijt waren. Uiteindelijk besloten dit niet te doen en gewoon door te zetten. Hij is momenteel echt aan puberen, maar achter die boevige puber schuilt een onwijs nuchter paard met heel veel potentie.”

Deuk in vertrouwen

Scheffer benadrukt dat de afgelopen jaren niet zonder slag of stoot zijn gegaan. “Helaas zijn we begin mei samen in een oxer gevallen met het inspringen op wedstrijd. Dit heeft mij een flinke deuk in mijn vertrouwen gegeven en Arie had hierdoor een kleine blessure opgelopen aan zijn schouder. We zijn hem nu weer rustig aan het oppakken en doortrainen.-”

Teammaatje

Ze vervolgt: “Arie gaat echt voor mij door het vuur. Hij zet op wedstrijd altijd zijn beste beentje voor. Hij kan heel fijn springen en kijkt nergens naar. En heel fijn teammaatje dus. In de twee jaar dat we hem hebben is hij van schraal paard naar een hele stoere jongeman gegroeid, al blijft hij in zijn hoofd nog steeds wel een beetje een baby. Toch zijn we in die twee jaar, ondanks alle turbulentie, gegroeid van groentjes naar het L1 dressuur, 1M springen en BB/B eventing.”

Doel

Scheffer hoopt nog ver te komen met de ruin. “Ons doel momenteel is een winstpunt in het springen te halen zodat we mogen crossen, dat is echt wat wij allebei het leukste vinden. Mijn allergrootste droom is om ooit internationaal mee te mogen rijden, maar of dat gaat lukken gaan we zien, we nemen het rustig stapje voor stapje. Eerst maar in de B beginnen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Sanne Klerk