Afbeelding

Diana van Leeuwen rijdt met pony Jackson tussen de paarden: “Altijd al fan geweest van de ‘underdog’”

Dressuur

Toen Diana Van Leeuwen acht jaar geleden bij Jackson terecht kwam, was hij qua kleur en leeftijd eigenlijk alles wat de amazone niét wilde. Toch viel ze destijds voor de 3-jarige schimmel met shetlanderpaspoort, dus besloot ze de gok te wagen. Ondertussen rijdt de combinatie succesvol in het Z1 tussen de paarden en is minimaal het ZZ-licht als doel gesteld. 

Advertisement

Geen shetlander

“Ik was eigenlijk niet op zoek naar een 3-jarige, en ik wilde zeker geen schimmel, maar ik werd toch gelijk verliefd op Jackson”, steekt de amazone van wal. “Toen ik hem kocht was hij nog bijna helemaal bruin en ik hoopte dat hij nog heel lang zo zou blijven, maar inmiddels is hij toch wel zo goed als helemaal wit. Jackson is 1.56M hoog, maar hij heeft vreemd genoeg een Shetlander paspoort. Zijn ouders zijn niet bekend, wat ik op zich wel jammer vind, maar dat maakt hem voor mij niet minder leuk. Maar dat het geen echte shet is dat is wel vrij duidelijk.”

Tegendeel bewezen

Ondanks dat Van Leeuwen destijds geen 3-jarige schimmel wilde, was het liefde op het eerste gezicht tussen haar en de pony. “Hij had iets ondeugends, maar toch ook liefs waar ik door werd aangetrokken. Daarbij ben altijd wel fan van de “underdog”. Hij is van nature niet de beste beweger, maar hij heeft wel een kop erop. Met inrijden was hij ook niet altijd makkelijk: hij was te lastig voor jonge ruiters en qua beweging niet interessant genoeg voor de wedstrijdruitertjes. Al hebben we daar nu wel het tegendeel van bewezen”, vervolgt de amazone. “Qua karakter zou het ook best een Shetlander kunnen zijn want in sommige dingen is hij ontzettend koppig en eigenwijs, maar hij blijft daarbij dan toch wel vriendelijk en zachtaardig en zal niet bijten of slaan.”

Weinig fouten veroorloven 

Van Leeuwen kocht de ruin voor de sport. “Ik wist wel gelijk dat ik wedstrijden wilde gaan rijden, met het idee dat ik wel zou zien hoever we konden komen. Inmiddels zijn we dus Z1 tussen de paarden. Tot de M hadden we er eigenlijk niet veel ‘last’ van dat hij een mindere beweging heeft dan de ‘echte’ dressuurpaarden. Van het M merkten we dat wel meer en nu in het Z helemaal. Wij kunnen ons in de oefeningen weinig foutjes veroorloven, waar de betere bewegers zich er iets makkelijker doorheen lopen. Maar ik vind het dan juist extra leuk als we toch redelijk kunnen meekomen.”

Trots

De amazone komt regelmatig met een voldaan gevoel de proef uit. “Ik ben vooral trots op Jack. Hij doet altijd zijn uiterste best en zolang ik zelf het gevoel heb dat we beide alles hebben gegeven wat er die dag in zit dan is het voor mij een geslaagde dag geweest. De ene keer wordt dat meer beloond dan de andere keer, dat is dan uiteraard wel heel leuk maar dat is voor mij ook wel bijzaak. Ik vind het belangrijker dat er voor onszelf progressie in zit en we ons nog steeds beter kunnen laten zien dan de keer daarvoor.”

Vliegende wissels

“We zijn nu begonnen met het aanleren van de vliegende wissels. Zo af en toe zit er al een aardige tussen. Als ik heel groot droom dan zou ik wel graag nog willen proberen in de subtop te komen. Maar ik ben wel realistisch en denk dat we daarvoor helaas wel echt tekort schieten aan kwaliteit. Maar het ZZL uitrijden zou ik wel heel leuk vinden”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Naomi de Bruijn