Afbeelding

Madelief van der Put over ZZ Licht-debuut met pony: “Dit geeft echt een euforisch gevoel”

Dressuur

Zeven jaar geleden kocht Madelief van de Put de destijds 3,5-jarige Duitse rijpony Napolein (v. Nobel Nagano) om voor het eerst in haar leven een pony op te leiden. Ondanks dat ze zonder verwachtingen aan haar plan begon, kreeg de combinatie na de eerste wedstrijden flink de smaak te pakken. Afgelopen weekend maakte ze hun debuut op in het ZZ-licht tussen de paarden, iets wat Van de Put nooit had durven dromen voordat ze de ruin kocht. 

Advertisement

‘Geen schimmel’

“Mijn moeder heeft altijd gezegd dat we geen schimmel zouden nemen, maar toen ik Napoleon zag was ik gelijk verliefd”, steekt de amazone lachend van wal. “Hij was super knap, had een dikke hals, was toen nog helemaal zwart en had een dikke voorpluk. Ik ben heel blanco aan het proces begonnen en Napoleon was met het opleiden echt super braaf, hij heeft nooit gebokt of gesteigerd, het leek net alsof hij alles al jaren kende.”

Kampioen

De amazone had een beetje wedstrijdervaring opgedaan met haar vorige C-pony, maar vanaf het L was alles nieuw. “In de lagere klassen had Napoleon soms nog best wat last van onbalans en omdat ik weinig ervaring had, waren de B en de L best lastig. Het ging prima, maar toen het spannende eraf was en we kringkampioen in het L werden, kregen we de smaak te pakken en gingen de punten omhoog.” Samen klom de combinatie steeds hoger en hoger. Vanaf de L2 tot en met het Z1 werden ze in elke klasse kringkampioen en ze behaalden een vijfde plek op de regiokampioenschappen wat vervolgd werd met een reservekampioenstitel op het NK M1-niveau. Toen Van der Put 18 werd maakten ze de overstap naar de paarden op Z1-niveau en kwam het Z2 ook al snel in zicht.

Overweldigend

“Het is heel overweldigend dat ik met een zelfopgeleide pony zo veel bereikt hebt. Ik was überhaupt nog nooit kringkampioen geweest, dat ik destijds voor het eerst een prijs won was echt ongelooflijk. Nu is het heel gewoon, maar op dat moment was het echt nieuw”, legt de amazone lachend uit. “In de ring is Napoleon heel erg werkwillig; hij wil altijd werken en heeft altijd zijn oren naar voren. Daarnaast is hij super lief en gaat hij overal langs, hij heeft me echt nog nooit in de steek gelaten.”

Pittig

Afgelopen weekend scoorden pony en amazone 62% op hun ZZ licht-debuut. “Het ging heel goed en ik ben heel blij, Napoleon liep alsof hij altijd al op dit niveau loopt. Het zijn pittige proeven, dus we gaan gewoon rustig door met het oefenen van bijvoorbeeld de pirouettes want we hebben helemaal geen haast. In het begin was het wel wennen om met een pony tussen de paarden te starten, want het werd niet door iedereen gewaardeerd, maar nu bewijs ik juist dat de pony supergoed tussen de paarden loopt, daar ben ik heel trots op en het geeft echt een euforisch gevoel.”

Geen limiet

“Het komende outdoorseizoen wil ik graag steady punten halen in het ZZ-licht, zodat de oefeningen echt bevestigd zijn en we langzaam richting het ZZ-Zwaar kunnen gaan. Uiteindelijk wil ik zo ver mogelijk komen en heb ik geen limiet in gedachten, ik ga kijken wat Napoleon aankan en wat we allebei leuk vinden. We gaan lekker door en zien wel hoe ver we komen”, sluit de amazone enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit Madelief van der Put