Afbeelding

Jantine Huizinga: “In korte tijd echt een team geworden”

Algemeen

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Jantine Huizinga en Freeman VDL-dochter Mycarla. Ondanks dat de merrie onder het zadel niet de makkelijkste bleek te zijn, dacht Huizinga geen moment aan opgeven en ging ze door met veel tijd en rust. Onlangs maakte de combinatie hun wedstrijddebuut en is het vertrouwen zo opgebouwd, dat ook de kwaliteiten niet achterwege blijven. 

Advertisement

Karakter

“Mycarla is wel een paard waar ik altijd van droomde”, blikt de amazone terug naar het moment dat ze de merrie ontmoette. “Haar karakter was niet altijd even makkelijk, je moet alles heel rustig aanpakken als je iets met haar wil bereiken. Vooral in het begin was ze erg sensibel en heb ik haar veel vertrouwen moeten geven, maar ondertussen zijn we echt een team en kan ik alles met haar.”

Inrijden

De merrie is gefokt door de vriend van de moeder van Huizinga en is vorig jaar rustig beleerd, waarna ze een veulen kreeg en een tijd in het land heeft gelopen. In december pakte de amazone het inrijden rustig op en onlangs maakte de combinatie hun wedstrijddebuut in de dressuursport. “Het inrijden ging heel goed. Ik moest wel heel goed opletten, maar ze deed het super en heeft nog steeds een karakter van goud. We zijn in een korte tijd echt een team geworden hierdoor en ze vertrouwt me volledig, dat maakt het haar zo ontzettend leuk.”

Positief veranderd

“De eerste tijd was ze wat spooky en hebben we heel rustig aangedaan, wat maakt dat het nu een toppaard is waar ik alles mee kan doen”, vat Huizinga het samen. “Een tijdje terug zijn we voor het eerst op wedstrijd geweest en had ik daar een moment dat ik me realiseerde dat Mycarla echt veranderd is, in positieve zin. Het is echt een wereld van verschil, ze wil alles leren en is altijd vrolijk en werkwillig. Wat dat betreft heeft ze echt een topkarakter.”

Monsterpaard

Huizinga hoopt zowel in de spring als in de dressuursport actief te kunnen worden. “Ze is springgefokt, maar dressuur pakt ze ook heel goed op. Ondertussen trainen we op L1-niveau en hopen we de springwedstrijden ook op te kunnen pakken. Mycarla heeft een hele goede galop en ze kan heel goed springen, soms knalt ze er zo goed overheen dat ik echt wow-gevoel krijg. Ze heeft heel veel vermogen en wilskracht, ik denk dat als ik nu vooruitblik, ik over twee jaar echt een monsterpaard heb.” Huizinga kijkt positief terug op de verandering van de merrie. “Ze heeft heel veel vertrouwen in de mens gekregen. Waar ze in het begin veel eng vond, is het nu goed als je haar even geruststelt, daar ben ik heel trots op.”

Doel

Onder begeleiding van Age Flapper en Nella Bijlsma traint de combinatie door. “Mijn doel is om zo hoog mogelijk te komen. Qua springen heeft ze heel veel vermogen, maar voor de dressuur heeft ze ook de instelling en drie topgangen. Ik denk dat ze in beide disciplines wel kwaliteiten heeft voor minimaal het Z, wat ook wel een doel voor ons is. Ik krijg van mijn stiefvader alle kansen, dus ik ben benieuwd hoe ver we samen komen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Jantine Huizinga