Afbeelding

Sharona Haasdijk: “Van bang vogeltje naar helemaal opgebloeid”

Dressuur

Nadat Sharona Haasdijk noodgedwongen afscheid moest nemen van haar vorige paard, kwam ze bij toeval terecht bij Fedde (v. Alke 468). Ondanks dat de hengst de eerste tijd heel introvert was, had Haasdijk gelijk het gevoel dat dat goed zou komen. Ondertussen is de Fries helemaal opgebloeid en begint het wedstrijddebuut steeds meer te kriebelen.

Advertisement

Complete rust

“Het was gelijk liefde op het eerste gezicht”, blikt de amazone terug naar twee jaar geleden. “Ik kwam eigenlijk voor twee merries, maar eenmaal bij de verkopers kreeg ik te horen dat ze ook nog een 2,5-jarige hengst hadden staan. Omdat mijn hart echt bij ruinen ligt, besloot ik hem ook te bekijken, waarna ik gelijk wist dat dat mijn droompaard was. Ondanks dat hij heel jong was, straalde hij complete rust uit.”

Genieten

Haasdijk viel op slag voor de hengst en besloot hem over te nemen. “Hij was nog een beetje timide, de eerste paar dagen dat hij op stal stond rende hij dan ook voor me weg. Het was echt een bang vogeltje, dus daar hebben we de eerste tijd aan gewerkt. Uiteindelijk heb ik hem samen met mijn instructrice beleerd en ben ik er na een half jaar voor het eerst zonder zadel opgestapt. We wilden vooral genieten en hem lekker paard laten zijn.”

Karakter

Omdat het met haar vorige paard niet meer kon, hoopte de amazone zowel het recreatierijden als de sport weer op te pakken. “Op een gegeven moment heb ik besloten om Fedde samen met Lisette Westerbeek te gaan trainen en ben ik hem zelf ook gaan rijden. Ik kan me de eerste keer dat ik opstapte nog goed herinneren, vanaf dat moment wist ik het: ‘Ik kan weer genieten!’’, vervolgt ze. “Fedde is best wel dominant geworden en staat echt zijn mannetje, ik vind het heel fijn dat hij zichzelf laat zien. Hij is super lief in de omgang en qua karakter echt 180 graden veranderd sinds dat hij hier kwam, hij is helemaal opgebloeid en altijd blij.”

Kilometers maken

De amazone hoopt aankomend outdoorseizoen haar debuut te maken. “Ondertussen kan ik hem echt vertrouwen geven en is hij heel fijn onder het zadel. Soms is hij nog een beetje onzeker, maar hij doet het heel goed. Wel denk ik dat hij het op ander terrein spannend gaat vinden, maar ik denk dat het goedkomt en dat we gewoon kilometers moeten maken.”

Harde werker

De komende tijd traint de combinatie hard door. “We gaan zeker proberen om samen een team te vormen en naar het Z te rijden, ik vind het belangrijk om dat samen te doen. Hij geeft steeds vaker aan dat hij meer aan kan en dat hij het steeds leuker vindt. Het is een harde werker, dus ik kijk er erg naar uit om naar de hogere klassen toe te werken”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Andre Pancras