Afbeelding

Tahnee Visser en Uwkje C ZZ-Licht startgerechtigd: “Alles wat we doen is een cadeautje”

Dressuur

Toen Tahnee Visser in 2020 het aanbod kreeg om de 1,58M-hoge, 14-jarige, onervaren Fries Uwkje C (v. Beart 411 x Wicher 334) uit te brengen, was ze niet gelijk overtuigd van het idee. Ondanks dat werd ze op slag verliefd op de merrie en kregen ze zo erg de smaak te pakken, dat ze doorvlogen naar het ZZ-Licht. Inmiddels rijdt Visser niet alleen de merrie uit deze lijn, maar heeft ze meerdere nakomelingen onder het zadel die in de voetsporen van hun moeder treden.

Advertisement

Fijne lijn

“Ik werd in oktober 2020 benaderd door Yvette Pen van Stal ‘fan ‘e Lytse Generael met het bericht dat ze een kleine merrie had staan, die negen veulens had gehad, en dat ze iemand zocht die die merrie uit wilde brengen in de sport”, blikt de amazone lachend terug. “Mijn eerste gedachten waren dat dit plaatje niet echt zorgde voor een compleet sportpaard, maar ik wist wel dat Yvette altijd goede Friezen fokte en een fijne lijn had.”

Verliefd

Visser besloot vrijblijvend een keer langs te gaan. “Ze liet me Uwkje C zien, die op 3-jarige leeftijd zadelmak was gemaakt maar nooit echt was uitgebracht. Yvette had haar op latere leeftijd gekocht en opnieuw zadelmak gemaakt tien ze dertien was. Vanaf het moment dat ik er opstapte werd ik verliefd op haar en dat gevoel is nooit meer weggegaan, ze was gelijk ontzettend leuk.”

Gas intrappen

Al vrij snel begon de combinatie met trainen bij Yorick Smit. “Binnen een jaar had ze haar sportpredicaat en nu ze zestien is gaan we ZZ-licht starten. Ik ben erachter gekomen dat Uwkje superveel vechtlust heeft en dat ze het altijd goed wil doen, dat paard heeft een bizarre instelling. Ze staat altijd vooraan bij het hek van de wei en als ik met een ander paard op concours ga is ze echt beledigd. Het is mijn allerbeste vriendinnetje en deze weg is een droom die uitkomt.” De amazone hoopt nog ver te kunnen komen met de merrie. “Ze is wel al zestien, dus ik heb geen idee waar het schip strandt, maar we trappen wel flink het gas in omdat ze al wat ouder is. Daarnaast rijd ik haar maar drie keer in de week omdat ik haar graag heel wil houden.”


Yersie C - Marjon Hoen

Nakomelingen

Uwkje C is de moeder van Yersie C. (Hessel 480 x Beart 411), die dit jaar als enige de AAA-scores in drie disciplines wist te bemachtigen op de IBOP. Ook zus Pippa C (v. Norbert 444) en broer Hardy ‘Fan ‘e Lytse Generael (v. Jehannes 484) hebben veel weg van hun moeder, aldus Visser. “Ze lijken allemaal op elkaar, het zijn allemaal mega-werkers en gaan voor je door het vuur. Daarbij hebben ze een supergoed achterbeen en zijn ze superscherp en werklustig. Het maakt volgens mij niet eens uit met welke hengst je fokt, er komt toch wel een goed sportpaard uit.”


Hardy FLG- Foto: Karin Sevink 

Uitstapje

Omdat Uwkje zich zo goed laat zien in de sport, fokten ze dit jaar via een draagmerrie een nakomeling van haar. “We hebben dit jaar gekozen voor Foeke 520 en het veulen is naar mij vernoemd”, vervolgt de amazone trots. “Volgend jaar verwachten we opnieuw twee veulens via draagmerrie, waarvan eentje van Toto JR. We willen heel graag een goed sportpaard, dat betekent niet dat we per se in het Friese ras moeten blijven, dus we hebben een uitstapje gedaan.”

klein, dik en dapper

‘Klein, dik en dapper’ wordt de combinatie ludiek genoemd door instructeur Yorick. “Uwkje heeft nog een beetje de hangbuik van een fokmerrie, maar ze is super atletisch. Het is fijn dat deze fokkers echt waarde hechten aan de sportpaarden en niet alleen verder gaan met de touwtje-paarden. Het Friese paard doet het natuurlijk steeds beter, dus het is fijn dat de fokkers meegaan in deze wereld.”

Sinds anderhalve week heeft Visser ook de 4-jarige Hardy ‘Fan ‘e Lytse Generael onder het zadel. “Met hem ga ik proberen om ons te selecteren voor de Overijsselse kampioenschappen en de Pavo Phryso Bokaal, dus er staan veel jongepaarden-competities op de planning met haar nakomelingen.”

Queen Uw

De combinatie traint rustig door de komende tijd. “We kijken wel hoe ver we komen, alles wat we doen is voor mij een cadeautje en ik had niet verwacht dat we zo ver zouden komen. Plezier is het belangrijkste, ik heb echt een klik met haar en vind het heel leuk dat ze zo veel voor mij wil doen. Het is mijn prinsjes, ‘Queen Uw’ is echt de koningin van stal. Haar eigenaren zeggen wel eens dat ze alleen maar jonger lijkt te worden, ze heeft vuur in haar ogen en ziet er heel mooi uit. Ondertussen is ze Ster en prestatie en heeft ze ook het sportpredicaat binnen, dus als alles meezit nemen we haar dit jaar mee naar de keuring zodat ze misschien wel Kroon kan worden. Dat zou wel echt de kers op de taart zijn”, sluit Visser af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Ingrid Truijens/ Karin Sevink/ Marjon Hoen

Afbeelding
Hardy FLD - Foto: Karin Sevink
Yersie C