Afbeelding

Marlon Somers en Galante winnen Z1: “Nu dit is gelukt gaan we verder dromen en trainen”

Dressuur

Marlon Somers en de 14-jarige Moravita’s Galante (v. Gringo WH) lieten zich goed zien tussen de witte hekjes in Wenum-Wiesel. De combinatie reed steady proeven wat zorgde voor een eerste en tweede prijs op Z1-niveau. 

Advertisement

Heldere feedback

“Ik was zeker tevreden met mijn proeven. Ondanks dat we een paar dure fouten hadden, gingen de oefeningen waar we de afgelopen weken hard aan gewerkt hebben al beter en gaf hij echt een fijn gevoel”, steekt de amazone van wal. “Het appuyeren en de travers worden steeds soepeler en meer gedragen. De uitgestrekte galop op de diagonaal ging ook echt goed, maar omdat we de laatste tijd druk aan de vliegende wissels werken en ik wat duidelijker had mogen zijn in mijn hulp, sprong hij een per ongeluk een mooie wissel. Dat kost natuurlijk punten, maar gelukkig ging dat in de tweede proef prima. De eenvoudige wissels gingen over het algemeen ook netjes. Met mijn plaatsing was ik erg blij. De tweede proef had ik de punten wat hoger verwacht, maar de jury had er heldere feedback bij geschreven en daar heb je meer aan dan alleen de punten.”    

Dankbaar

De  Lipizzaner x PRE-ruin, die in eigendom is van zijn fokker Ton Duivenvoorden, staat nu drie jaar op stal bij Somers. “Ik ben heel dankbaar dat Ton Galante aan mij toevertrouwd. Toen ik voor de eerste keer bij Ton op Galante mocht rijden hadden we meteen een klik. Wat me opviel was vooral zijn enthousiaste, lieve en werkwillige karakter. In die les gingen we runderwerk doen, wat een onderdeel is van de Working Equitation. Je rijdt dan tussen een groep koeien en moet vervolgens éen aangewezen koe uit de kudde halen terwijl de anderen blijven staan. Er zijn best wat paarden die dat spannend vinden, maar Galante liep vol vertrouwen de kudde in. Hij is echt het zonnestraaltje bij ons thuis en wil altijd voor je werken.”

Dromen

Op dit moment komt de combinatie uit op Z1-niveau tussen de pony’s en rijden ze Junioren bij de Working Equitation. Dit doen ze onder leiding van Ton Duivenvoorden, Romy van der Schaft en Henri Jacobsen. “Ook zitten we in het HTC-talentenplan dressuur, waar we bij Henri Jacobsen lessen in Ederveen. Mijn doel met Galante was vanaf het begin al om vooral veel plezier te hebben, en dat is het nog steeds. Ook wouden we graag wedstrijden rijden en zijn we in de klasse B begonnen waarin we Regiokampioen Utrecht werden. Dat was echt heel gaaf! Ik zei toen altijd dat mijn doel was om de klasse Z te bereiken met Galante, nu dat is gelukt gaan we verder dromen en trainen en hopen we na volgend jaar ook succesvol tussen de paarden te kunnen starten.”

Stabiliseren van de proeven

Over de training vertelt Somers: “Op dit moment werken we hard aan het stabiliseren van onze proeven. Vaak scoren we op onze galoptour hogere punten en op de stap wat minder. Hier werken we samen dan ook hard aan. De zijgangen nemen we elke keer veel mee. Ik merk dat hij hier sterker van wordt en dat hij beter aan mijn hulpen komt. Ook werken we op dit moment hard aan de vliegende wissels en pirouettes, welke onderdelen zijn in de Junioren-klasse van de Working Equitation. Ik merk dat hij hier steeds sterker in wordt en dat we er ook bij onze ‘gewone’ dressuur baat bij hebben. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om samen dit leerproces door te gaan. 

WK

Ze vervolgt: “Voor komend jaar staan er al wat mooie wedstrijden voor ons op de planning. In juli mogen wij naar het WK Working Equitation Juniors and Young Riders in Portugal, samen met Carmen Coronel, Danique Vos en Ellis Oldenboom vormen wij het Nederlandse team onder leiding van coach Marco Boavista en Chef d’Equipe Hester Bischot. Het is voor Galante en mij ons eerste WK en ik heb er dan ook ontzettend veel zin in. In januari hebben we ook een mooie internationale Working Equitation wedstrijd in Exloo waar tachtig combinaties uit verschillende landen meerijden, waaronder veel Junioren. Een mooie voorbereiding dus. Ik hoop met Galante dit indoorseizoen naar de regiokampioenschappen te mogen in het Z1. Daarna willen we de overstap naar de Z2 gaan maken en ook zouden we graag proberen Junioren in de dressuur te gaan starten. Komend jaar wordt mijn laatste jaar bij de pony’s, maar ik ben zeker van plan om met Galante door te starten tussen de paarden en te kijken hoe ver we kunnen komen. Met mijn paard Evrona start ik op dit moment al tussen de paarden in de klasse L1.”

Blijven groeien

“Onze sterke punten zitten denk ik in de galoptour. Galante heeft echt een heerlijke galop en daar kunnen we samen fijn mee werken. Hij schakelt makkelijk en vertrekt fijn naar voren. Ook scoren we op de uitgestrekte draf vaak goed. Hij laat mij in zijn draf fijn zitten en geeft echt een powergevoel. Het meest trots ben ik op dat Galante en ik alles samen hebben gedaan en geleerd. We zijn ongeveer drie jaar geleden samen in de B begonnen en vanuit daar naar de Z gegroeid. Samen met mijn instructeurs leren we steeds meer en blijven we ook groeien. Ik vind het heel leuk om te merken dat oefeningen die eerst moeilijk gingen, nu juist onze sterke punten beginnen te worden. En dat we dit leerproces samen doorgaan en het beste in elkaar naar boven halen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Marieke Hoffmans