Afbeelding

Anouck Hofstede scoort dubbelslag in Z1: “Gevoel klopte met de scores”

Dressuur

Het was pas de tweede wedstrijd op Z1-niveau voor Anouck Hofstede, maar dat is niet van haar resultaten af te lezen. Ze reed haar zelfopgeleide pony Fire naar 211 en 213,5 punten en sleepte hiermee twee winstpunten en twee oranje linten binnen.

Advertisement

Kloppend gevoel

“De eerste proef heb ik fijn kunnen rijden, Fire zat lekker in zijn vel en deed goed zijn best”, steekt de amazone van wal. “In de tweede proef was er iets meer spanning waardoor het voor mijn gevoel ietsje minder goed ging, maar alsnog ben ik wel tevreden. Ik was heel blij met tweemaal de eerste plaats en de twee winstpunten, vooral omdat mijn gevoel klopte met de score. Ook kon ik me goed vinden in het commentaar wat de juryleden op de coupons hebben gezet.”

Overgang

Hofstede geeft aan dat ze de afgelopen weken veel aandacht heeft besteed aan de eenvoudige wissels. “Dat kwam in de proef ook wel tot uiting”, legt ze tevreden uit. “Ik was ook erg tevreden over zijn uitgestrekte draf. Voor de volgende wedstrijd ga ik meer aandacht besteden aan het appuyeren en de overgang van uitgestrekte galop naar verzamelde galop.”

Moeilijk

De amazone kocht de nu 8-jarige pony toen hij vier jaar oud was en heeft hem zelf opgeleid, wat niet zonder slag of stoot ging. “Toen ik ging proefrijden voelde ik een klik met hem en hij had mooie gangen. Fire is een super werkwillige pony, hij is ontzettend lief in de omgang, maar met het rijden heeft hij wel een consequente ruiter nodig. Dat we nu het Z1 gehaald hebben had ik ook zeker niet verwacht, want hij heeft het me in het begin dat we hem hadden wel moeilijk gemaakt. Hij was erg schrikachtig en schoot vaak bokkend weg.”

Kampioenschappen

Ondanks dat het niet makkelijk was, is de amazone trots op wat ze nu samen bereikt hebben. “We hebben dit jaar het indoor Frieskampioenschap 2022 op M2-niveau gewonnen, waardoor we op het NK mochten rijden. Dit was echt een supergave belevenis. De komende tijd wil ik nog goed trainen voor de indoor selecties van het Fries kampioenschap. Misschien maken we de overstap naar het Z2 nog, maar daarna wordt Fire wel te koop gezet.” 

Overstap

Ondanks dat ze haar pony met de tijd wel gaat verkopen, stopt de amazone zeker niet met rijden. “De overstap naar de paarden heb ik al gemaakt, we hebben vorig jaar een 4-jarige Freeman-merrie gekocht welke ik nu aan het opleiden ben. We zijn nu drie keer in de B dressuur gestart en hebben al acht winstpunten en meerdere prijzen gewonnen. Daarnaast gaan we binnenkort ook een parcours springen. Mijn grootste doel is om dressuurmatig het ZZ te bereiken en om op Z-niveau te springen. Uiteraard willen we ook kampioenschappen winnen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Ingrid Truijens