Afbeelding

Samantha Konst scoort in Z1 Almelose ruiterdagen: “Het cijfer ging van een 5 naar een 8”

Dressuur

Afgelopen weekend hadden Samantha Konst en de 8-jarige Fuego’s Abra Kadabra (v. Feedback) flink de smaak te pakken op de Almelose ruiterdagen. Met scores van 218, 220 en 223 punten keerden ze huiswaarts met een derde prijs en genoeg winstpunten om de overstap naar het Z2 te kunnen maken. 

Advertisement

Middenstap

“We zijn de woensdags met zijn allen richting Almelo gereden, zo konden de paarden mooi wennen aan hun plekje en konden we onze spullen installeren”, steekt de amazone vrolijk van wal. “Donderdag hebben we de eerste wedstrijd gereden, het was die dag heel erg warm maar het was wel te doen. We hebben niet te lang ingereden zodat we konden knallen in de proef. Hier en daar zaten er wel nog wat slordigheidsfoutjes, maar de oefeningen gingen in de proef ook erg snel achter elkaar.  Wat opviel in die proef was dat ik voor mijn gevoel een goede middenstap reed, maar dat werd becijferd met een vijf.”

Regen

Met die vijf in haar achterhoofd, en tips van haar instructrice Kim Jacobi, begon de amazone aan een regenachtige proef op de vrijdag. “Ik mocht in de ochtend het spit afbijten terwijl het heel hard regende. Zowel het inrij-terrein als de helft van de baan stonden onder water, daarom besloot ik voorzichtig te rijden. Fuego kan soms heel gevoelig reageren, als ik dan net iets te veel van hem vraag krijg je fouten in de proef, wat erg zonde is want de punten dalen dan snel. Verder was hij wel heel braaf, zo heb ik hem ook voorgesteld. Als het niet zo hard regende had ik er wel meer uit kunnen halen, maar dat was helaas niet anders. De tip van de middenstap zat nog vers in mijn achterhoofd, daarom liet ik Fuego zijn neusje iets meer dalen. Hierdoor ging het cijfer van een vijf naar een acht.”

Winstpunt

Op zaterdag was de wedstrijdjas van Konst nog nat van de dag ervoor, maar dat weerhield haar er niet van om weer vol goede moed te ring te betreden. “Ik merkte dat Fuego een beetje moe was van alle indrukken. Hij mocht iets scherper door de proef heen, maar ik was al lang blij dat hij alle dagen zo goed ging. Ondanks dat er die dag niet veel winstpunten werden vergeven, werden we derde en mocht ik een lintje op het podium in ontvangst nemen, wat superleuk was.”

Blikvanger

Fuego is een blikvanger, hij komt echt binnen in de proef”, vervolgt ze. “Het is een grote ruin van ongeveer 1,77M, daarom is het soms wel lastig om het allemaal bij elkaar te rijden. Hij wil wel altijd, heeft veel go en heeft overal in zin. Zijn instelling is heel goed, maar je moet wel lief voor hem zijn. Als dat het geval is gaat hij voor je door het vuur.”

Lange zoektocht

De ruin is nu ruim drie jaar in bezig van Konst. “Ik had hiervoor een pony waarmee ik Z2 dressuur reed en B mee sprong. Toen ik achttien werd heb ik deze pony verkocht en ging ik een halfjaar op stage naar Curaçao. Bij terugkomst mistte ik het paardrijden heel erg, dus ben ik heel Nederland doorgereisd naar het perfecte paard. Het was een lange zoektocht, maar na een tijdje kwam ik via via terecht bij een stal waar ze meerdere paarden te koop hadden. Fuego stond op dat moment met zijn kont naar de staldeur, maar ik wist gelijk dat ik meer van hem wilde zien. Een week later stond hij bij mij op stal en kon je me niet gelukkiger maken”, blikt de amazone lachend terug. “

Grand Prix

“In het begin was hij wel pittig, maar al snel leerden we elkaar kennen en nu kan ik lezen en schrijven met hem.  Hij is super lief in de omgang, een kind kan hem uit de wei halen want hij doet geen stap verkeerd. In de omgang zou je niet zeggen dat hij onder het zadel altijd zo voorwaarts is, maar dat vind ik juist wel heel fijn. Uiteindelijk is het mijn droom om Grand Prix met hem te rijden”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Renate Teensma