Afbeelding

Naomi van Doorn: “Sta open om hulp te vragen”

Algemeen

Ondanks dat Naomi van Doorn vijf jaar geleden op zoek was naar een ervaren paard, viel haar oog op slag voor een advertentie van Paard zoekt Baas. Ondanks dat de 13-jarige Fuego geen goed verleden had en niet in optimale staat verkeerde, voelde de amazone gelijk een klik toen ze opstapte. Na een leerproces en een lange weg heeft de combinatie niet alleen dressuurmatig de smaak te pakken, maar rijden Van Door en haar vriend ook mee in de springring, crossen ze en beoefenen ze horseball. 

Advertisement

Advertentie

“Fuego was als verwaarloosd paard bij Paard zoekt Baas gekomen, waar hij uiteindelijk zadelmak is gemaakt”, legt de amazone uit. “Online kwam ik een oproep voor zijn nieuwe huis tegen, waarna ik gelijk het gevoel had dat ik moest gaan kijken, ondanks dat het niet een paard was waar we naar op zoek waren. Zelf heb ik echt een zwak voor paarden met vlekken of stippen. Ik kon deze advertentie dan ook niet voorbij laten gaan zonder bij hem langs te gaan.”

Beslissing

Eenmaal bij Paard zoekt Baas was het liefde op het eerste gezicht tussen Van Door en de stippelruin. “Mijn vriend rijdt ook paard en hij vond het best wel een ding om een onervaren paard te kopen, wat ook logisch is. Fuego was nog echt in een verwaarloosde staat, hij had een superweke rug en zijn hoeven zagen er ook niet netjes uit. Daarnaast wisten we niks van zijn geschiedenis. Toch, toen ik erop ging zitten wist ik het gelijk: dit is het. Het voelde gelijk veilig, stabiel en fijn. Ik had mijn droompaard gevonden. Vervolgens moesten we binnen een dag een beslissing nemen en hebben we toch gezegd dat we het wilden proberen.”

Avontuur

Vanwege een werkuitje heeft Van Doorn’s vriend Jasper de ruin samen met zijn moeder opgehaald. “Hij had nog nooit een paard op de trailer gezet, wat nogal een avontuur was. Fuego is toen in de trailer omgedraaid en met zijn hoofd achter het hengstenhek terecht gekomen, waardoor hij half omgevouwen in de trailer stond. Jasper is toen gestopt op een parkeerplaats op zoek naar gereedschap om dat hek los te maken, wat op zo’n moment natuurlijk nergens te vinden is. Net toen hij besloot om Fuego af te laten en maar te kijken of hij hem nog kon inladen, is Fuego gaan ‘zitten’ waardoor hij zelf los kwam. De rest van de weg heeft hij gewoon rustig op de trailer gestaan.”

Ondersteuning

Eenmaal op stal begonnen Naomi en Jasper met longeren. “Het eerste half jaar reden we maar een keer per week, zodat de hulpen er wel goed op bleven. Maar we zijn eerst veel gaan longeren omdat we spieren moesten opbouwen. Ik merkte dat ik heel erg zoekende was naar wat de juiste manier is om zo’n paard op te bouwen. Het is voor veel instructeurs ook echt wel een uitdaging om zo’n paard, wat amper bespiering heeft en heel week is, goed te trainen. Daarom ben ik een opleiding gaan volgen tot paardensportmasseur om meer te weten te komen over de anotomie van het paard, wat mij heel erg heeft geholpen. Met deze principes en bekeken uit het perspectief van biomechanica ben ik hem verder op gaan leiden.”


Open staan voor hulp

De amazone heeft geen moment spijt gehad van de keuze om voor een paard met een verleden te gaan. “Ik denk dat het belangrijkste is als je een paard wil adopteren bij bijvoorbeeld een stichting of handelstallen, dat je open moet staan om hulp te vragen. Dat je niet denkt dat je het allemaal alleen kan, zo sta ik er ook in: als ik hulp nodig heb vraag ik ook om hulp.”

Sport

“We hebben samen de ORUN KNHS-opleiding afgerond. Waar veel mensen zeiden dat het niet zou lukken met Fuego is het toch gelukt en daar ben ik heel trots op. Op dit moment pakken we dressuursport weer op. Fuego vindt het best lastig, maar hij doet erg zijn best. Jasper springt en crosst ermee, daarnaast gaan ze samen op slipajachten en spelen we horseball. Voor nu is het mijn doel om in ieder geval de B uit te komen in de dressuur, vanaf daar kijken we wel hoe ver we kunnen komen samen”, sluit Van Doorn enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Sanimage/ i.photography

Afbeelding