Afbeelding

Nikee Timmer na dubbelslag op Z1-niveau: “Guppie was on fire”

Dressuur

Nikee Timmer en de 11-jarige Gulandra Ren (v. Apache) zijn pas een halfjaar een combinatie, maar hebben nu al flink de smaak te pakken tussen de witte hekjes. De combinatie scoorde 240 en 242,5 punten in het Z1 en sleepte hiermee twee oranje rozetten binnen. 

Advertisement

Zelfvertrouwen kwijt

“Het was zeker liefde op het eerste gezicht”, blikt de amazone terug naar toen ze de merrie voor het eerst zag. “Guppie heeft iets bijzonders wat je niet bij elk paard ziet. Ze heeft een bepaalde blik in haar ogen, een ondeugend hoofd en een lang lijf. Toen ik net begon met rijden merkte ik dat ze haar zelfvertrouwen en plezier in het rijden was verloren, dat liet ze duidelijk merken. Ze reed met de handrem erop en stopte vaak midden in de training.”

Basis

Desondanks besloot de amazone om de merrie, die in eigendom is van Jeanine Wolters, er weer bovenop te helpen. “Vanaf het eerste moment was het steeds de basis herhalen en tussendoor goede rustmomenten pakken, zodat ze het plezier in het rijden weer terugkreeg en vertrouwen in zichzelf en in mij opbouwde. Guppie is een slim paard met heel veel talent, naarmate we goed op weg waren en ze steeds meer plezier in het rijden kreeg, ging ik steeds een stapje verder. We kregen steeds meer de smaak te pakken qua dressuuroefeningen, lessen en rijden op ander terrein. Al had ik soms het gevoel dat we twee stappen vooruit, maar soms ook weer drie stappen terug deden. Langzamerhand kreeg ze het vertrouwen terug en kregen we de smaak te pakken, waardoor ik haar wedstrijden ben gaan rijden.”

Ritme

Momenteel komt de combinatie uit op Z1-niveau. “De eerste wedstrijden moest ze erg wennen en was ze heel nerveus. Nu hebben we een ritme te pakken en zijn we erg succesvol bezig. Ik had eerlijk gezegd geen verwachtingen, ik heb haar alle tijd gegeven. Ze gaf zo’n fijn gevoel in de lessen en thuis met de trainingen dat we Z1 zijn gaan starten. Guppie is een onwijs slim en getalenteerd paard waardoor ik haar op een positieve manier uitdaag, wat ze super oppakt”

Hals strekken 

Over haar winnende proeven vertelt de amazone: “Beide proeven ging heel goed, ik heb nog nooit zo lekker gereden als toen. Guppie was on fire en op een goede manier ontspannen, zodat ik echt kon genieten. Dit was uiteindelijk ook terug te zien aan de punten. De appuyementen aan beide kanten gingen perfect in ritme, haar eenvoudige wissels waren mooi verzameld en ze liet een goede stap zien. We scoorden met op uitgestrekte draf en de keerwendingen in stap. Voor de volgende keer gaan we werken aan het halsstukken in draf, want daarin wil ze nog niet genoeg zakken.”

Grand Prix

Timmer hoopt nog ver met de Apache-dochter te komen. “Ik wil haar graag tot het hoogst mogelijk niveau opleiden en uitbrengen, mijn droom zou natuurlijk de Grand Prix zijn”, sluit ze enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Rianne Schaper