Afbeelding

Femke van Zwol: “De kans dat Lightening beter zou worden was heel klein”

Dressuur

Net toen Femke van Zwol en Lightening de smaak in de ring te pakken hadden, werd de tinkermerrie gediagnosticeerd met straalkanker aan vier benen. Een lange, hobbelige weg volgde maar de resultaten pakten uiteindelijk positief uit. Ondertussen is de combinatie weer op dreef tussen de witte hekjes en halen ze alles eruit wat erin zit.

Advertisement

Proefrit

“Op Marktplaats kwamen we destijds foto’s tegen van een paard met een hartje op haar hoofd, zodoende zijn we een proefrit gaan maken op Lightening”, begint de amazone te vertellen. “We gingen in volle galop op een sloot af, maar toch vond ik haar fantastisch en was ik er gelijk van overtuigd dat dit mijn nieuwe paard moest worden.”

Samen opgegroeid

“Ik kocht Lightening toen we naar Friesland verhuisden. Volgens haar paspoort was ze destijds vijf toen ze geïmporteerd werd, maar uiteindelijk bleek ze maar drie jaar oud te zijn. Toen had ik opeens een veel jongere merrie dan verwacht. Op dat moment kwam ik zelf van de manegepony’s af, dus we zijn echt samen opgegroeid en hebben elkaar alles geleerd.”

Tegenslag

Het rijden ging beter en beter en de amazone besloot om een keer voor de lol een wedstrijd te proberen. “Ik had nooit echt wedstrijdambities, maar toen ik vier jaar geleden aan de opleiding Paardenhouderij & sport begon, begonnen de wedstrijden toch te kriebelen.” Net toen de combinatie lekker op dreef was, kregen ze een zware tegenslag te verduren. “Lightening kreeg straalkanker aan vier hoeven en de dierenarts diagnosticeerde dat de kans heel klein was dat ze daar overheen zou komen. We hebben er toch voor gekozen om een poging te wagen, omdat ze toen pas zes jaar oud was. Na vier injecties en vitamines, was ze binnen een jaar weer straalkanker-vrij, en dat is ze nog steeds gelukkig.”

Hengst

“Twee jaar terug zijn we gestopt in het L1 met vier winstpunten, omdat ik niet het idee had dat er nog veel meer in zat, maar omdat ik een Friese hengst had gekocht, moest ik L2+ winst zijn om deze te kunnen starten. Hierom ben ik afgelopen zomer maar bedacht om de sport op te pakken met Lightening. We zijn nu L2+5 en hopen binnenkort M te kunnen starten. Ze doet het ontzettend goed en vindt het heel leuk om op wedstrijd te gaan, dus we gaan er gewoon voor.”

Plezier

De combinatie komt bitloos uit in de dressuursport.”Het zou heel vet zijn om ooit Z te starten, maar ik weet dat de kans dat dat lukt heel klein is. Zolang Lightening het leuk vindt gaan we gewoon door en kijken we hoe ver we komen. Zolang zij plezier heeft gaan we door, en anders wordt het een grasmaaier”, sluit de amazone positief af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Arjen Schilperoord