Afbeelding

Isabelle de Fouw M1 startgerechtigd: “De proeven gaan ons steeds makkelijker af”

Dressuur

Isabelle de Fouw en La vie (v. Guardian S) wisten met goede resultaten het L2 af te sluiten. Met een score van 190 punten reden ze op Hippisch centrum Zeegersloot in Alphen aan den Rijn naar de overwinning, wat maakt dat ze officieel de overstap naar het M1 kunnen gaan maken. 

Advertisement

Heftig

“Eigenlijk ben ik wel tevreden over de proeven”, vertelt de amazone enthousiast. “La Vie was best heftig met losrijden, maar ondanks de ontploffingen door de spanning ben ik trots op de mooie stukken van vandaag. We waren een tijdje niet op pad geweest dus we moesten echt weer even zoeken. In het begin hadden we wat moeite met het eraan blijven rijden op wedstrijd, waardoor ik te voorzichtig bleef en de proeven minder net waren. Maar nu gaan we eigenlijk zo erg vooruit daarin en blijven we samen zo groeien dat de proeven ons steeds makkelijker afgaan.”

Niet altijd zo geweest

“La Vie was erg heet en ik heb ook echt mijn handen vol gehad, maar ondanks dat merk ik dat we vooruit zijn gegaan en steeds meer de ontspanning vinden. Ze was lekker aan en we gingen sterk de baan door, dat maakt me erg trots omdat dat lang niet altijd zo is geweest.” 

Sterkere proeven 

De Fouw kon zich goed vinden in het jurycommentaar. “We moeten blijven werken aan de ontspanning, omdat sommige dingen wat slordig en gehaast waren, wat we ook terugzien op het protocol. Mede hierdoor is het halthouden en achterwaarts soms nog lastig voor La Vie, al ging dat aardig goed deze keer. Uiteraard kan het netter, maar ik merk steeds meer dat we op niveau komen en sterkere proeven laten zien.”

Bewust

De amazone beschrijft La vie als een gevoelig en sensibel paard. “Je moet met haar echt weten waar je mee bezig bent en vooral eerlijk blijven. Ze heeft mij heel veel geleerd en zorgt ervoor dat ik steeds bewuster ga rijden. Op wedstrijd is het dus zeker belangrijk dat ik goed weet wat ik doe en hoe ik het aanpak.”

Merrie

De Fouw kocht de ondertussen 6-jarige merrie drie jaar geleden. “We hebben haar als 3-jarige gekocht en ik heb haar zelf zadelmak gemaakt. We hebben haar bij Aniek de Jong gevonden en ze is gefokt door Stal van der Sande. Toen ik haar voor het eerst zag was ik eigenlijk gelijk verliefd, ze was ontzettend lief, knap en liet veel kwaliteit zien. We hebben haar daarom ook dezelfde dag nog meegenomen want ik vond haar al gelijk een supermooie merrie door haar fantastische bouw en ontzettend werkwillige karakter.”

Dankbaar

Omdat de amazone voorheen altijd ruinen reed, was een merrie wel even wennen voor haar. “Het is wel echt een verschil, maar ik vind het ook echt super leuk”, vervolgt ze vrolijk. “Eigenlijk heb ik haar gekocht om haar zadelmak te maken en door te rijden, alleen bleek ze zo leuk te zijn dat ze is gebleven. Ondanks dat ze super lief is, is het geen makkelijk paard onder het zadel. Ik heb er een tijdje over gedaan om de juiste instructeur te vinden voor ons. Ik les nu al dik twee jaar bij Miquelle Tonino en sinds ik bij haar les gaan we eigenlijk alleen maar bergopwaarts. Het is niet altijd makkelijk geweest, maar Miquelle weet vanaf het begin de beste manier om het rijden met La Vie zo eerlijk, ontspannen en fijn mogelijk te maken. Ze heeft mij vanaf de basis tot nu met alles geholpen. Ik ben haar daarom ook heel dankbaar voor het trainen van ons.”

Debuut

Ondertussen is de combinatie al hard aan het trainen voor het M. “Het gaat al heel goed, dus ik wil binnenkort ons debuut gaan maken. We moeten nog even de puntjes op de i zeggen en dan gaan we er zeker voor. Het is wel nog een beetje spannend, maar ik weet dat we het kunnen.”

Duidelijkheid en eerlijkheid

“La vie heeft een supermooie uitstraling, waardoor ze eigenlijk op wedstrijd altijd wel gezien wordt, daarnaast heeft ze een fijn lijf en denkt ze altijd heel erg mee waardoor ze oefeningen snel begrijpt. Dat is heel belangrijk voor haar, ze heeft duidelijkheid en eerlijkheid nodig om nieuwe dingen te leren begrijpen. Anders valt ze terug in haar stress modus en dat willen we zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Toch zet ze altijd haar beste beentje voor en wil ze graag voor me werken.”

Niet vanzelf

De amazone blikt tevreden terug op de prestaties. “Het is niet altijd vanzelf gegaan en we hebben er echt keihard voor moeten trainen. Ik had ook echt niet durven dromen dat het nu zo goed gaat. La Vie is echt mijn beste vriendin en onze band is zo sterk dat ze alles voor me doet. Elk ritje samen is fantastisch en ze geeft me een super fijn gevoel, dat heb ik nooit eerder gehad met een paard. We hopen zo ver mogelijk te komen in de dressuur en willen graag op zoveel mogelijk wedstrijden aan de start komen. Ik hoop nog heel lang van La Vie te mogen genieten”, sluit ze af.  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Mvk fotografie