Steffi Hoogenraad met Cadans
Steffi Hoogenraad met Cadans

Subtop: Steffi Hoogenraad en Cadans Lichte Tour-startgerechtigd: “Super leuk dat ik de kans krijg om mijn droom uit te laten komen”

Dressuur Subtop

Steffi Hoogenraad heeft op de subtopwedstrijd in Pijnacker haar laatste winstpunten bijeen gereden voor de Lichte Tour. In het zadel van Cadans (v. Vivaldi) werd ze derde met 60,71% en won ze de tweede proef met 64,07%. 

Advertisement

‘Klikte meteen heel goed’

Het is snel gegaan met de combinatie, binnen een jaar reden ze het Z2 naar de Lichte Tour. “De eigenaresse Melissa van Duffelen leste bij mijn moeder en toen ze zwanger raakte zocht ze een bijrijder. Cadans kwam op mijn pad en het klikte meteen heel goed tussen ons. Binnen twee weken reden we onze eerste wedstrijd in het Z2. Ik had met mijn Haflinger al Z2 gereden en Melissa had voorheen al ZZ-Zwaar gereden met Cadans.” 

Ontspannen blijven

“Cadans is heel sensibel en enorm leergierig, dat kan soms een lastige combinatie zijn. Ze reageert op haar omgeving en als er paarden hinniken moet ik heel rustig blijven en ontspannen zijn. Om haar rustig te houden moet ik ruim de tijd nemen voor een wedstrijd en training. Ik begin op tijd met knotten en laat haar voordat we gaan nog even lopen. Ook is het goed instappen op wedstrijd heel belangrijk. De punten voor de Lichte Tour zijn binnen en de knopjes zitten er in de training goed op. Ik denk dat we met een maand of twee de overstap zullen maken, naar de klasse die voor ons beide nieuw is”, vertelt de amazone. 

Angstig

“Ik ben zelf net achttien jaar en ik had er heel erg op gehoopt. Mijn eigen paard Happy Feet (v. Jazz) is niet zo makkelijk en ik vind het super leuk dat ik met Cadans de kans krijg om mijn droom uit te laten komen. Happy wordt dit jaar elf jaar oud en ik ben nog niet met hem gestart. Thuis trainen we op ZZ-Licht niveau, maar hij kan heel angstig worden. Ik ben hartstikke gek op hem en ik geniet enorm van onze bos- en strandritten. Hij is bij ons geboren en ik hoop dat het ooit nog lukt om met hem te starten.”

‘Je zit heel blij op je paard’

Steffi en Cadans kregen mooie cijfers voor de series en de appuyementen. “Er is nog veel verbetering mogelijk, maar ze deed zo haar best. Ze was echt ‘aan’ en dan hoef je als ruiter bijna niets te doen. Op alle vier de protocollen stond leuk en positief commentaar. Ze vonden ons een fijne combinatie en dat ik haar goed had voorgesteld. Zelfs één jury schreef, het is leuk om naar je te kijken want je zit heel blij op je paard. Zelf maak ik soms wel eens een telfout in de serie, maar dat is voor mij ook nieuw. In Pijnacker klopte het helemaal. Cadans zou van nature wat meer elasticiteit mogen hebben en het is in de proef soms lastig om haar zo gedragen te houden. Doordat ze zoveel go en werklust heeft, blijft het beeld heel sympathiek en dat is fijn rijden.”

Getalenteerde merrie

Steffi deelt haar paardenhobby met haar moeder Nelleke. “Mijn moeder helpt me met trainen en Cadans staat sinds kort bij ons op stal. Naast deze twee paarden rijd ik soms ook op het paard van mijn moeder. Dat is een heel getalenteerd paard die ik hoop over een paar jaar over te nemen. Ze heeft heel veel potentie en aanleg voor de piaffe en passage. Mijn eerst volgende doel is de Lichte Tour en daar werken we nu naar toe. Ik kijk er enorm naar uit”, lacht Steffi. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Steffi Hoogenraad