Julia Scholte met White Guy's Joerie
Julia Scholte met White Guy's Joerie Jantine Huizinga

Julia Scholte: “Mijn droom om Lichte Tour te rijden komt uit”

Dressuur

Julia Scholte en haar White Guy’s Joerie (v. Gribaldi) wisten hun laatste benodigde winstpunt in het ZZ-Zwaar bijeen te rijden. Met een eerste en tweede prijs is de combinatie Lichte Tour startgerechtigd. De proeven in Franeker leverden 60,14% en 59,29% op.

Advertisement

Leermeester

Julia kreeg 4,5 jaar geleden de kans van de manege-eigenaar om de Gribaldi-zoon te rijden. “Ik reed op Joerie in de manegeles en dat klikte zo goed dat ik met hem verder mocht. Ik beschouw hem als mijn eigen paard en hij staat ook bij ons thuis op stal. We zijn vrij snel begonnen met wedstrijden rijden in de M1. Ik had zelf al Z1 gereden met mijn vorige pony en paard. De manege-eigenaar had met Joerie ZZ-Licht gereden en Joerie was een goede leermeester voor mij. Al vrij snel vlogen we de M en Z1 door, maar de Z2 was wel nieuw voor mij.”

Debuut al gepland

“Mijn doel was ZZ-Zwaar rijden omdat dat niveau voor hem ook nieuw zou zijn. Ik was destijds 19 jaar en de subtop was voor ons beide nieuw. Dat is gelukt en ons debuut in 2023 heb ik al opgegeven. De slipjas komt eraan en dat is wel echt een droom die uit komt. Ik hoop dat we een winstpunt halen in de Lichte Tour. Zelf denk ik dat het haalbaar is en zo lang het kan nemen we wedstrijden mee. Joerie is negentien jaar, maar nog top fit. Het lijkt me ook heel erg leuk voor de eigenaar dat Joeri nog zo ver is gekomen”, vertelt Julia. 

Harmonie

De jury gaf de combinatie complimenten over het vriendelijke beeld. “Dat is ook de manier hoe ik mijn paarden wil rijden. Op het protocol stond ook nog dat het en harmonieus geheel was. De voorbereiding was iets minder door de vorst en gladheid. Ik was iets langer gaan losrijden en voor mijn gevoel had ik twee hele fijne proeven gereden. Hij stond echt aan en de eerste proef was foutloos. Helaas kregen we in de tweede proef een storing in de serie wat ons net een winstpunt heeft gekost. In de draftour kregen we de hoogste cijfers en de appuyementen waren erg fijn. In de galop mag hij nog wat actiever blijven op het achterbeen, maar trainen we ook hard op. Voor de Lichte Tour wil ik de focus nog meer leggen op de series zodat we die ook foutloos rijden.”

Paarden voor de toekomst

De twintigjarige amazone werkt op Stoeterij Horsea in Harlingen. “Daar werk ik halve dagen want thuis heb ik ook vier paarden te rijden. Naast Yoerie hebben we drie jonge paarden staan die ik aan het opleiden ben op L/M niveau. Zij worden hopelijk mijn toppers voor de toekomst. Meestal neem ik Joerie mee als ik ga lessen bij Gotien Sipsma. We oefenen regelmatig wat lijntjes uit de proef, maar de andere keer doen we weer meer basiswerk. Het is altijd genieten met Joerie en het voelt heel vertrouwd. Ik kan alles met hem en we stappen vaak in het dorp uit, dat vindt hij erg leuk. Voor nu kijk ik heel erg uit naar ons debuut en ik hoop mijn droom waar te maken; officieel Lichte Tour.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Jantine Huizinga