Shirley Romer en Emisario IX
Shirley Romer en Emisario IX Foto: Sanderijn de Bruin Fotografie

Shirley Romer over PRE-hengst Emisario IX: “Een makkelijker dier kun je niet vinden”

Dressuur

Toen Shirley Romer de nu zevenjarige PRE-hengst Emisario IX (v. Huraño XVII) als driejarige vanaf een video kocht, nam ze een enorme gok. Gelukkig pakte het voor haar goed uit en bleek de hengst net zo eerlijk en nuchter te zijn als ze hoopte. De combinatie heeft met name het afgelopen jaar hard gewerkt aan haar dressuurcarrière en timmert zo hard aan de weg naar haar grote doelen binnen de sport.

Advertisement

Op slag verliefd

Shirley heeft de hengst al sinds zijn derde in haar bezit. “Nadat ik een van mijn andere paarden helaas heb moeten laten inslapen, ging ik op zoek naar een nieuw paard”, steekt ze van wal. “Destijds beviel de PRE mij vooral qua uiterlijk heel erg. Ik ben toen ik contact gekomen met iemand die vanuit Spanje PRE’s verkoopt. Ik was eigenlijk niet op zoek naar een jonge hengst, maar toen ik Rio voorbij zag komen, was ik direct gek op hem. Ik heb hem in Spanje laten keuren en op 1 mei 2019 kwam hij hier in Nederland aan.”

Geen stap verkeerd

Hoewel Shirley vanwege haar destijds recente zwangerschap helemaal niet op zoek was naar een driejarige, viel ze direct voor de hengst. “Hij toonde op alle video’s en foto’s zo eerlijk en relaxed, dat ik de gok wel durfde te nemen. De dag dat hij hier in Nederland aankwam, gedroeg hij zich alleen niet zoals op de video’s. Hij was heel erg hengst en ik ging er eigenlijk meteen al vanuit dat ik hem moest laten castreren. Dezelfde avond heb ik hem nog losgezet zodat hij zijn benen kon strekken na de lange reis vanuit Spanje en toen was hij gelukkig super relaxed en rustig; precies zoals op de video’s. Een week later ben ik opgestapt en sinds dat moment heeft hij nog geen stap verkeerd gezet. Mijn dochtertje van vier en mijn zoontje van twee stappen nu zo op hem weg. Een makkelijker dier kun je niet vinden, zeker niet als hengst”, vertelt ze lovend. 


Foto: Sanderijn de Bruin Fotografie

“We gaan als een speer”

Shirley kocht Emisario destijds met de intentie om zo ver mogelijk te komen in de dressuursport. “Het is natuurlijk een enorme gok geweest om hem zo vanaf een video te kopen zonder hem in het echt te hebben gezien, maar ik heb er absoluut geen spijt van. Binnen een aantal wedstrijden vlogen we het L en M door. Binnenkort gaan we ons Z-debuut maken, dus we gaan als een speer. Vanwege mijn zwangerschappen zijn we pas een jaar echt fanatiek bezig met de wedstrijden, dus het is enorm snel gegaan allemaal. Rio pakt nieuwe oefeningen heel gemakkelijk op, maar ik wil hem straks ook weer even een periode van rust geven, zodat hij alles goed kan verwerken.”

“Een van de fijnste paarden”

“Ik hoop hem dit jaar nog in het ZZ-Licht te kunnen starten, maar ik heb totaal geen haast. Hij is een van de fijnste paarden die ik tot nu toe heb gehad, dus ik vind het heel belangrijk om het voor ons beiden leuk te houden. Ik wil in oktober weer graag meedoen aan de Iberische Dressuur Masters om ons hopelijk ook dit jaar te kwalificeren voor het EK. Afgelopen jaar zat het er financieel helaas niet in om mee te doen aan het EK, dus ik hoop dit jaar in Parijs wel deel te kunnen nemen!”, sluit ze gemotiveerd af. Shirley en Emisario zijn te volgen via hun Instagrampagina @pre.stallionemisario.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding