Lakisha Menzel en Macareno JSR
Lakisha Menzel en Macareno JSR Foto: Marlies Trap Fotografie

Lakisha Menzel: “Ik ging eigenlijk voor de ervaring, maar Macareno gaf alles!”

Dressuur

Lakisha Menzel en haar nog maar vierjarige Macareno JSR (v. Romero De Torre III) reden afgelopen weekend mee in de jonge paarden rubriek op de Iberische Dressuur Masters in Ermelo. Hoewel de jonge PRE-hengst pas een aantal maanden onder het zadel is, reed de combinatie naar een overall derde plaats, wat inhoudt dat ze afgevaardigd is naar het EK dat begin november in België plaats zal vinden. 

Advertisement

Op slag verliefd

Lakisha en Macareno vormen pas sinds februari een combinatie. “Ik was al lang op zoek naar een knappe en grote PRE voor in de dressuur”, steekt Lakisha van wal. “Ik had contact met Xavier van Troyan Stables in België. Daar komt het paard van mijn moeder ook vandaan, dus zo ben ik bij Macareno uitgekomen. Toen ik hem voor het eerst zag, was ik direct gek op hem. Hij was nog volledig groen, maar toen ik naar hem floot, kwam hij gelijk. Vanaf dat moment wist ik dat dit hem zou worden. Hij was vanaf het begin heel erg mensgericht een rustig in de omgang. Hij reageerde vrijwel niet op andere paarden en kon ook gewoon met ze snuffelen.“

“Nooit een stap verkeerd gezet”

Lakisha heeft Macareno met de hulp van haar moeder zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. “Mijn moeder heeft hem aan de hand begeleid en ik ben er zelf voor het eerst opgegaan. Dat deed hij echt heel erg goed. Hij heeft tot op de dag van vandaag nooit een stap verkeerd gezet. Ik heb mijn KWPN-ruin ook zelf opnieuw beleerd en had al wat ervaring met het opleiden van paarden en pony’s.”

Spanning

Veel wedstrijdervaring had de combinatie niet voordat ze meededen aan dit NK. “We hebben misschien drie B-proefjes gestart, maar dat was op een hele rustige plek. Dit was de eerste keer dat we echt naar een grotere wedstrijd gingen waar ook zo veel te zien is. Ik was totaal niet zenuwachtig en ging er eigenlijk gewoon heen voor de ervaring. De eerste dag hebben we losgereden in de binnenbaan. Toen reageerde hij wel even wat gespannen, omdat er heel veel te zien was. Hij bleef gelukkig wel bij mij en liet die spanning ook al snel los. De dag erna had hij daar al helemaal geen last meer van.” 

“Hij gaf alles”

“We moesten twee proeven rijden en die gingen echt bizar goed. Ik stond er zelf versteld van. Macareno gaf alles. Ik had sommige onderdelen uit de proef niet eens echt geoefend, dus ik vind het heel bijzonder dat hij het allemaal zo deed als allerjongste paard van het hele kampioenschap! Met onze twee scores van 75,6% en 74,8% werden we overall derde. Van 2 tot en met 6 november is het EK in België, waar wij naartoe mogen. Mijn doel is om daar gewoon te genieten. Het is al heel erg gaaf om met grote namen als Britt Dekker en Matt Harnacke mee te mogen rijden op zo’n kampioenschap!”

Aanleg

“Ik wil echt gaan kijken hoe ver we samen kunnen komen in de dressuur. Ik weet zeker dat hij er aanleg voor heeft. Ook afgelopen weekend scoorden we enorm goed en kregen we naast de 8 voor zijn galop zelfs een 7,8 voor onze harmonie. Met mijn andere paard rijd ik nu ZZ-Licht, dus ik hoop daar met Macareno nog bovenuit te komen. En stiekem hoop ik later ook wel wat veulentjes van hem te kunnen fokken!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Marlies Trap Fotografie