Myarca Dijkstra - Domingo
CDI Roosendaal 2017
© DigiShots
Myarca Dijkstra - Domingo CDI Roosendaal 2017 © DigiShots Leanjo de Koster

Myarca Dijkstra over comeback in Grand Prix: “Ik moet weer gaan genieten van mijn paard”

Dressuur

Na een wedstrijdpauze van ruim twee jaar zijn Myarca Dijkstra en haar veertienjarige Domingo (v. Travolta’s Nieuwmoed) afgelopen weekend voor het eerst weer tussen de witte hekjes verschenen op de Subtop-wedstrijd in Nieuwe Wetering. Hier reden ze naar een score van 63,39% in de Grand Prix.

Advertisement

Op slag verliefd

Hoewel Myarca veertien jaar geleden helemaal niet op zoek was naar een veulen, kwam de toen drie maanden oude Domingo op haar pad. “Ik had mijn toenmalige paard sneller verkocht dan verwacht en wilde graag weer een nieuw paard om verder op te leiden. Een vriend van mij zei toen dat ik eens bij een veulen moest gaan kijken dat hij had zien staan. Zo gezegd, zo gedaan en toen ik Domingo zag, was ik gelijk gek op hem. Het was een heel knap zwart veulentje met een sprekend hoofdje dat ook nog eens geweldig liep. Het was gewoon echt een leukerd! Hij stond destijds eigenlijk nog helemaal niet te koop, maar ik heb hem toch over kunnen nemen”, vertelt ze.

“Ze vroeg zich af waar ik aan begonnen was”

“Toen ik thuiskwam en aan mijn vriend vertelde dat ik een veulen had gekocht, was hij echt verbaasd. Ik moest nog drie jaar wachten tot ik er iets mee kon, maar dat maakte mij niet uit. Na die drie jaar gingen mijn moeder en ik Domingo ophalen. Hij wilde natuurlijk helemaal niet weg bij al zijn vriendjes en ging de trailer niet op. Toen vroeg ook mijn moeder zich af waar ik aan begonnen was”, lacht ze.

“Ik had niet zo veel verwachtingen”

Hoewel Myarca meerdere paarden heeft opgeleid tot, en uitgebracht in, de Grand Prix, is Domingo het eerste paard dat ze al die tijd ook zelf gehouden heeft. “Voorheen kwam er altijd wel iets op mijn pad waardoor ik mijn vorige paarden verkocht, maar met hem heb ik dat nog niet gehad. We hebben inmiddels ook al zo veel meegemaakt samen. Ik heb hem zelf opgeleid, maar had in het begin niet zo veel verwachtingen van hem. Hij had een enorm goed achterbeen, maar kon dat voren nog niet helemaal kwijt. Frenk Jespers was er helemaal weg van en zei hij dat dit het beste paard was dat ik ooit gereden had. Hoewel ik het zelf nog niet helemaal zag, kreeg ik er vanaf dat moment wel steeds meer vertrouwen in. Toen hij een jaar of vijf was, wist ik hoe fantastisch hij was en dat ik heel veel plezier aan hem zou beleven.” En die plezier hebben ze zeker beleefd; zo zijn ze zelfs internationaal gestart in Frankrijk. 

“Ik moest weer gaan genieten”

Na een wedstrijdpauze van twee jaar maakte de combinatie afgelopen weekend haar comeback in de dressuurring. “Mijn ouders overleden vrij snel achter elkaar, wat natuurlijk wel echt impact heeft gemaakt. Naast het feit dat we niet konden starten door corona, stond mijn hoofd er ook helemaal niet naar. Ik heb Domingo wel altijd gewoon thuis getraind, maar ik had echt geen zin en tijd om op wedstrijd te gaan. Mijn moeder zei altijd al dat ik gewoon eens moest gaan genieten van Domingo, en daar had ze ook gelijk ik. Vandaar dat ik het nu na twee jaar weer ben gaan oppakken. Ik word immers alleen maar gelukkig als ik op mijn paard zit.”

Spanning

“Er deden best wel wat ruiters mee in Nieuwe Wetering, waardoor ik dat een goede wedstrijd vond om mee te beginnen. Zo krijg je toch een beetje een beeld van waar je nu staat. Ik vond het best spannend om na zo’n lange tijd weer te gaan en merkte ook aan Domingo dat hij wat spanning had. Hoewel het erg warm was en de meeste paarden daar ook last van hadden, zat Domingo vol energie.” 

“Zeker tevreden”

“Ondanks de spanning, vond ik dat hij het erg goed deed. Ik heb er ook niet heel veel druk achter gezet. Ik wilde nu eerst gewoon een nette proef rijden, zodat ik het de volgende keer weer wat spectaculairder kan maken. Dat ging best aardig. Op het einde slopen er wel wat rommeltjes in, maar voor de eerste keer sinds zo’n lange tijd, was ik zeker tevreden. Ik heb best veel paarden tot aan de Grand Prix gereden, maar heb eigenlijk heel weinig ervaring op dit niveau. Het is allemaal heel veel en heel moeilijk, dus het gaf een goed gevoel om nu zo’n proef neer te zetten!” 

Internationaal

“Ik ben zeker wel van plan om nu weer regelmatig wedstrijden te gaan rijden. Het is toch wel een droom om wat K&U-wedstrijden mee te pakken en dan hopelijk nog eens internationaal met hem te mogen starten. Dat zou ik fantastisch vinden!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.