Dané Houwen en Magnificent Mimi
Dané Houwen en Magnificent Mimi Foto: Annemart Ferwerda

Viermaal winst voor Dané Houwen: “Bij Mimi moet je samenwerken en compromissen sluiten”

Dressuur

Dané Houwen wist afgelopen weekend in Appingedam de winst in zowel de klasse B als de klasse M2 twee keer op naam te schrijven met de vierjarige Nespresso Jj (v. Incognito) en de vijfjarige Magnificent Mimi (v. Geniaal). Hoewel beide paarden nog erg onervaren waren toen Dané ze onder het zadel kreeg en het niet altijd van een leien dakje ging, lopen ze nu naar mooie scores in de ring. 

Advertisement

Grote stappen

“De vriend van mijn moeder heeft Nespresso in augustus via de veiling gekocht”, steekt Dané van wal. “Hij kocht hem eigenlijk voor zichzelf, maar omdat Nespresso wat aan de kleine kant bleek, mocht ik hem uiteindelijk gaan rijden. Toen hij bij ons kwam, had hij met veel dingen nog moeite, maar hij heeft de afgelopen maanden hele grote stappen gezet.”

“Hij doet altijd zijn best”

“Nespresso is een heel braaf en koel paard. Op vreemd terrein is hij niet echt kijkerig, wat erg fijn is. Het is wel een pittig paard dat veel go heeft onder het zadel, maar omdat hij zo werkwillig is, kun je dat goed omzetten naar een fijne samenwerking. Ik ben hem nu langzaam aan het opleiden. Hij is natuurlijk nog jong en heeft met sommige dingen nog wat moeite, maar hij pakt alles heel erg goed op en doet altijd zijn best.”


Dané en Nespresso Jj - Foto: Peter Boter

“Dik tevreden”

Afgelopen weekend reed de combinatie haar tweede indoorwedstrijd in de B. Hoewel de jonge Nespresso in het begin wat fris was, wisten ze met scores van 67,67% en 68,17% twee keer naar de eerste plaats te rijden. “In het begin was hij wat fris, maar daar hebben we uiteindelijk heel fijn doorheen kunnen rijden. Tijdens de eerste proef was hij een beetje loperig. In de tweede ontspande hij gelukkig iets meer. Dan hoef ik er niet aan te komen en loopt hij uit zichzelf lekker constant door de proef heen, wat natuurlijk in hele fijne punten resulteert. Ik ben dik tevreden met hoe hij het heeft gedaan!”

Prinses op de erwt

“Ik heb Mimi nu zo’n twee jaar in mijn bezit. Omdat wij destijds beiden nog niet zo veel ervaring hadden, was het in het begin best lastig om haar op te leiden. Ik heb wel eerder pony’s opgeleid, maar een KWPN’er is natuurlijk wel iets anders. We hebben lang de tijd genomen om elkaar goed te leren kennen, want Mimi is wel een beetje het prinsesje op de erwt.”

Compromissen sluiten

“Mimi is echt Mimi. Ze bepaalt zelf hoe hard ze wil gaan en als je daar wat van zegt, is ze direct op haar teentjes getrapt. In het begin was het moeilijk om daarmee om te gaan. Er wordt natuurlijk vaak gezegd dat je de baas moet zijn over je paard, maar bij Mimi moet je echt samenwerken en compromissen sluiten. Doordat het niet altijd van een leien dakje ging, vormen we inmiddels een goede combinatie en kunnen we elkaar heel goed aanvoelen.”

“Ze heeft me echt verbaasd”

“Ik heb haar rustig opgeleid en toen we er klaar voor waren, zijn we op wedstrijd gegaan, wat ze super goed oppakte. In de L2 zijn we outdoor Gronings kampioen geworden en op het NK liep ze echt een geweldige proef. Ze liep super fijn en constant en liep daar met haar vijf jaar door de baan alsof ze het al zes keer had gezien. Ze heeft me toen echt verbaasd!”

M2-debuut

“Ik les bij Monique Peutz en zij heeft ons enorm geholpen met de moeilijkere oefeningen die we nu in het M moeten rijden, dus we maakten afgelopen weekend ons M2-debuut. Ik ging er zonder verwachtingen naartoe, want het was ook voor mij de eerste keer M2. We zijn heel fijn en netjes door de proeven heen gekomen. We hadden natuurlijk wel hier en daar een foutje, maar voor de eerste keer was ik super tevreden!” De combinatie wist de concurrentie tweemaal achter zich te laten met scores van 62,33% en 64,17%. 

Blijvertje

“Met Nespresso wil ik proberen om naar de Groningse kampioenschappen te gaan door mee te doen aan de selecties. Ik heb geen haast, maar ik wil komend jaar graag L met hem starten en eind volgend jaar of begin 2024 de overstap naar het M maken. Hij was eigenlijk voor de verkoop bedoeld, maar omdat hij zo leuk is en het zo goed doet, is het nu toch wel een blijvertje geworden”, lacht Dané. “Ik zal hem helaas niet meer heel lang kunnen houden, omdat ik nu al rond de 1,80m ben en ik ben nog maar veertien. Het is maar een klein paardje en hij is niet heel groot gebouwd, dus we moeten even kijken hoe het loopt.”

Droom

“Ik begin ook voor Mimi wat aan de grote kant te worden, dus het is mijn doel om haar volgend jaar nog in het Z1 uit te brengen, omdat dat wel echt een droom is voor mij. Uiteindelijk zal ik haar volgend voorjaar dan te koop aan te bieden voor een vijfsterren huisje”, sluit Dané af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Annemart Ferwerda en Peter Boter

Afbeelding