Angela Lakenberg en Noradessa
Angela Lakenberg en Noradessa Foto: Privébezit

Angela Lakenberg: “Ik denk dat Noradessa meer dan genoeg potentie heeft voor het hogere werk”

Dressuur

Hoewel de vierjarige Noradessa (v. Guardian S) nog een lange weg te gaan heeft, ziet amazone Angela Lakenberg de enorme berg talent en goede instelling van de merrie als een goed voorteken. Met de twee succesvolle eerste wedstrijden die de combinatie achter de rug heeft, ligt een net zo succesvolle toekomst in de dressuursport in het verschiet. 

Advertisement

Op slag verliefd

Noradessa is sinds vorig jaar in eigendom van Petra Donkers, maar wordt getraind en uitgebracht door Angela. “Ik rij al jarenlang af en toe paarden voor Petra, dus zo kwam ook Noradessa op mijn pad. We waren al best een tijdje samen op zoek naar een geschikt paard, maar het was een flinke zoektocht. Het was lastig om een paard te vinden dat ook daadwerkelijk binnen het budget viel. Toen we Noradessa zagen, waren we beiden direct gek op haar. Ze heeft prachtige gangen en een mooie uitstraling. Het is een groot paard, dus we waren meteen geïmponeerd”, vertelt Angela. 

Gouden karakter

“Ze was destijds net zadelmak, maar daar is ook alles mee gezegd”, lacht ze. “Lichamelijk heeft ze een wat moeilijkere start gehad en ook op mij als ruiter kon ze in het begin erg ril en scherp reageren. Het heeft wel even geduurd tot ze fijn kon ontspannen. Met veel rust en belonen heb ik uiteindelijk haar vertrouwen kunnen winnen en sindsdien pakt ze alles heel goed op. Ik heb al meerdere paarden naar het Z en hoger opgeleid en met deze net iets sensibelere paarden heb ik vaak de beste klik. Het is altijd een mooie uitdaging om dat in goede banen te leiden en ze voldoende vertrouwen te geven om ervoor te gaan. Nu we zo’n goede klik hebben, is er geen dag dat Noradessa niet wil werken of er geen zin in heeft. Het is een hele lieve merrie met een gouden karakter.”

“Zoeken wat het beste werkt”

Op haar wedstrijddebuut wist de combinatie eerder deze maand al tweemaal de eerste plaats op naam te schrijven. Vorige week wisten ze met scores van 72,50% en 67,00% wederom de concurrentie achter zich te laten en er met de winst vandoor te gaan in de klasse L2. “Ze liep weer heel erg fijn. Op twee momenten werd ze wel even gespannen, maar als je haar daar goed doorheen helpt, gaat ze daarna gewoon weer door. Dat nuchtere karakter komt denk ik van haar Gelderse afkomst. In de eerste proef liep ze geweldig, maar in de tweede proef was ze al erg moe. Met die jonge paarden is het in het begin nog even zoeken wat het beste werkt. Ik neem ze desondanks altijd graag mee, zodat ze een beetje in dat ritme komen en begrijpen wat de bedoeling is. Het is bij Noradessa echt een kwestie van opstappen en wegrijden, dus dat zit wel goed!”, vertelt ze trots.

Gelderse kampioenschappen

“Ik wil zo ver mogelijk met haar proberen te komen, maar wat ik écht nog graag een keer wil doen, is winnen op de Gelderse kampioenschappen. Ik ben met meerdere paarden al meerdere keren kringkampioen geworden in allerlei verschillende klasses, maar tot nu toe lukte het op de een of andere manier telkens net niet op de Gelderse kampioenschappen. Ik denk dat Noradessa meer dan genoeg potentie heeft, dus dat is wel waar we voor gaan. Momenteel is ze nog wat groot en aan de slappe kant, maar ze toont al enorm veel talent voor het hogere werk.”

Dankbaar

“Naast Noradessa rij ik nog een Everdale-merrie die ik binnenkort in het ZZ-Zwaar uit ga brengen en ik ben mijn tweede zelfgefokte en zelfopgeleide paard richting de Grand Prix aan het trainen. Het is heel bijzonder om je twee eerste eigen fokproducten naar de Grand Prix te kunnen rijden!”, vertelt ze trots. “Ik ben Petra ontzettend dankbaar voor al het vertrouwen en het feit dat ze mij zo’n goed en fijn paard gunt. Ze geeft Noradessa en mij alle tijd die we nodig hebben om te ontwikkelen, dus dat is super leuk en speciaal”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.