Femke de Vaal en Carido MWE
Femke de Vaal en Carido MWE Foto: Foto4U

Femke de Vaal: “Je moet met Carido samenwerken om dat juiste gevoel te krijgen”

Dressuur

Toen de door Femke de Vaal haar ouders gefokte Carido MWE (v. Flemmingh) te klein bleef voor de fokkerij, besloten ze hem op te leiden tot sportpaard. Zo’n tien jaar geleden nam Femke de teugels van de nu vijftienjarige ruin over en hoewel het niet gemakkelijk was, zijn ze uitgegroeid tot een combinatie die zich klaarmaakt voor de Subtop. 

Advertisement

Fokkerij

Carido MWE is door de ouders van Femke, Eric en Jane Spierings van Stal SQBS, gefokt. “Mijn ouders hadden een merrie van de hengst Olivi en daar besloten ze mee te fokken. Daar kwamen twee mooie hengsten uit waar ze ook potentie in zagen voor de fokkerij. Carido bleef daarvoor helaas te klein, waardoor ze besloten om hem, mede voor zijn eigen bestwil, te castreren en op te leiden voor de sport”, vertelt ze. “Carido komt uit dezelfde lijn als bijvoorbeeld Patser van Madeleine Witte-Vrees, Dutchboy en Cocktail Time. Het is een redelijk bekend stammetje en die zijn ook allemaal hier geboren”, vult de moeder van Femke aan. 

Sportpaard 

Zo’n tien jaar geleden nam Femke de teugels van de ruin over. “Ik reed destijds nog bij de pony’s, maar mijn vader stelde voor om Carido eens te proberen. Dat ging zo goed dat we besloten hem niet meer weg te doen en hem voor mij aan te houden. We hebben hem in mede-eigendom met onze goede vrienden Marcus en Wim Bandringa, vandaar ook de MWE achter zijn naam. Omdat hij toch gecastreerd was en niet hoefde te dekken, had ik er een heel mooi sportpaard aan.”

Samenwerken

In al die jaren heeft Femke hem zelf opgeleid tot het ZZ-Licht. “Hij heeft goede bewegingen, dus we vlogen echt door de eerste klasses heen. Pas vanaf het M werd het wat moeilijker, want toen kwam zijn bloedhete karakter naar boven. Dat was een moeilijke periode, want hij had zo veel energie, maar hij wist vaak niet waar hij ermee naartoe moest. Aan de hand durf ik hem echt aan een kind mee te geven. Dan is het een totaal ander paard. Toen we door die moeilijkere periode heen waren en hij begreep waar hij zijn energie voor moest gebruiken, werd het een geweldig paard. Hij heeft een heel speciaal karakter. Je moet echt met hem samenwerken om dat juiste gevoel te krijgen.”

Potentie 

Desondanks heeft Femke altijd doorgezet. “Hij heeft zijn bewegingen meezitten. In de stap kan hij zich nog wel eens wat druk maken en zijn galop was vroeger ontzettend strak, maar af en toe zat er één zo’n dag tussen waarop hij zijn potentie liet zien. Op die dagen gaf hij mij een geweldig gevoel. Al onze paarden zijn vrij heet, dus wat dat betreft wist ik dat we door die lastige periode heen moesten om tot dit punt te komen. Soms moet je het er gewoon even mee doen, want uiteindelijk is het het waard!”

“Hij ontspant op wedstrijd meer”

“Op wedstrijd gaat er bij hem een knopje om en is hij super gefocust. Er zaten in die moeilijkere periode ook wel wedstrijddagen tussen waarop hij kaarsrecht omhoog ging, maar over het algemeen deed hij het altijd al super goed. Tegenwoordig ontspant hij zich op wedstrijd meer dan thuis. Hij hoort, ziet en voelt alles, maar hij is niet schrikkerig. Hij heeft gewoon veel energie”, lacht ze. 

Lievelingetje van stal

Femke had in het begin niet verwacht dat ze uiteindelijk in het ZZ-Licht uit zou komen met Carido. “Ik stelde in het begin het doel om tot het Z te komen. Het was natuurlijk ook nog maar de vraag of ik hem kon houden, want tegen sommige geldbedragen kun je ook geen nee zeggen. In al die jaren is hij echt het lievelingetje van stal geworden en omdat we wisten dat we na het Z nog verder konden, is hij toch al die tijd gebleven.”

“Weer even wennen”

Vorig jaar viel Femke van een jong paard, waardoor ze meerdere malen geopereerd moest worden en lang moest revalideren. “Carido werd toen wel door iemand anders doorgetraind, maar het is voor ons beiden weer even wennen. Ik hoop dit seizoen gewoon fijn door te kunnen rijden en op de korte termijn wil ik vooral de puntjes op de i zetten en proberen om constant boven de 65% te scoren. Ik hoop dat ik het gevoel van thuis ook op wedstrijd kan krijgen en volgend jaar misschien wel Subtop kan starten”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Foto4U