Afbeelding

Suzanne Wilthof: “Imke heeft mij al het vertrouwen terug gegeven”

Dressuur

In de eerste instantie was het de bedoeling dat Suzanne Wilthof de Friese Imke van de Hofstad (v. Jasper 366) een paar keer zou gaan rijden, maar toen ze het aanbod kreeg om de merrie over te nemen twijfelde ze geen moment. Ondanks dat zowel amazone als paard geen wedstrijdervaring hadden, kregen ze steeds meer de smaak te pakken tussen de witte hekjes. Ondertussen komt het Z al in zicht en liggen er nog grote doelen in het verschiet, met plezier maken als belangrijkste uitgangspunt.

Advertisement

In de wolken

“Imke stond als 4-jarige op een kleine stal waar ik als 12-jarig meisje de pony van mijn vriendin reed”, steekt de amazone van wal. “Ik vond het Friese ras toen al heel mooi, maar wist er nog niet zo veel van. Met Imke was het echt liefde op het eerste gezicht. Ze heeft een heel lief, sprekend hoofd en we werden al heel snel vriendinnen. Ze was toen al echt een dikke boef, maar ontzettend lief en ze heeft een heel eerlijk karakter. De oude eigenaar van Imke vroeg of ik een paar keer op haar wou rijden, wat ik natuurlijk super graag wilde. We bleken toen een hele goede klik te hebben en toen we haar konden overnemen was ik helemaal in de wolken.”

Geen stap verkeerd

In 2013 maakt de amazone een heftige periode door. Bij een ongeluk waarbij een pony op haar been viel verbrijzelde ze haar onderbeen, waardoor er vanbinnen nog best wat angst aanwezig was. “Ik was toen best wel bang om op zo’n jong paard te rijden. Imke heeft nooit een stap verkeerd gezet en heeft mij al het vertrouwen terug gegeven. Ondertussen kan ik lezen en schrijven met haar en gaan we geen uitdaging uit de weg.”

Eigen mening

Zowel paard als amazone hadden geen ervaring in de dressuursport, ze zijn samen bij het begin begonnen. “Dit hebben we samen heel langzaam opgepakt. Eigenlijk was het niet het plan om wedstrijden te gaan rijden, maar Imke werd dressuurmatig steeds beter. Hoe meer we samen reden, hoe beter we een team werden. In 2018 reden we voor het eerst een oefenwedstrijd, dit bleek zo goed te gaan dat we daarna officiële wedstrijden zijn gaan rijden. Dat ging absoluut niet altijd even makkelijk, Imke is echt een merrie met een sterke eigen mening. Ze is heel erg slim en weet precies hoe ze dingen voor elkaar moet krijgen. Door veel oefenen en naar haar te luisteren is het ons toch allemaal gelukt.”

Talent voor verzamelen

Ondertussen is de combinatie M2-startgerechtigd. “Imke doet nog elke dag haar best. De laatste twee jaar gaan we super snel, ondanks dat het voor ons beide nieuw is. Ik vind het heel belangrijk dat ik Imke correct en vriendelijk rijd, hier krijgen we ook altijd complimenten over. Daarnaast heeft Imke echt talent voor het draf verzamelen, ze heeft een prachtige draf en kan echt heel mooi lopen.”

Afwisseling

“Om het rijden af te wisselen gaan we ook super vaak op buitenrit, dit vindt Imke echt fantastisch. Ondanks dat ze niet zo groot is, rent ze alle paarden voorbij en daagt ze andere paarden graag uit om te racen. Hoe harder we gaan, hoe meer plezier Imke heeft!”

Droom

Wilthof hoopt nog ver te komen met haar merrie. “Mijn droom is om samen het Z te bereiken, wat nu niet zo ver weg meer is. Ik ben super trots dat we samen al zo ver gekomen zijn en dat onze band zo sterk is. Imke gaat voor mij door het vuur. Ze is echt mijn allerbeste vriendin, ik kan mij geen leven zonder haar voorstellen. Ze heeft een hart van goud en ik hou super veel van haar”, sluit ze trots af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Janneke Lukkien