Afbeelding

Floor Provoost: “Yade en ik zijn samen bij het begin begonnen”

Algemeen

De Friese Yade (v. Rindert 406 x Olrik 383) was pas een dag oud toen Floor Provoost haar voor het eerst ontmoette, desondanks was de klik er gelijk. Toen de 19-jarige amazone jaren later het aanbod kreeg om de merrie te rijden, hoefde ze geen twee keer nadenken voordat ze ja zei. Ondanks dat zowel paard als amazone weinig ervaring hadden, kregen ze al snel de stijgende lijn te pakken en ondertussen kunnen ze lezen en schrijven met elkaar.

Advertisement

Aanbod

“Na een verhuizing kwamen we in contact met onze overburen en tevens eigenaren van Yade”, steekt de amazone van wal. “Ik heb haar in 2015 voor het eerst gezien, ze was toen nog geen dag oud. Natuurlijk was het meteen liefde op het eerste gezicht, dat kan ook bijna niet anders met een lief klein veulentje. Op dat moment had ik eigenlijk totaal geen intenties met haar, ik heb namelijk nooit durven dromen dat ik met haar aan de slag zou mogen. Pas toen de eigenaren vroegen of ik op haar wilde gaan rijden drong het tot me door. Uiteraard sprong ik toen een gat in de lucht van enthousiasme.”

Hulp

De combinatie leerde veel van elkaar. “Ik was, en ben nogsteeds, een beginnend ruiter als het gaat over het echte dressuurrijden, dus zowel Yade als ik moesten echt vanaf het begin beginnen. We hebben superveel hulp gehad van mijn ouders en haar eigenaren. Ze wandelden mee naar de manegebak zodat Yade goed verkeersmak werd, bedachten leuke oefeningen en gingen mee naar lessen.”

Lyme

Provoost hoopt in de nabije toekomst in het L1 te kunnen starten om zich nog verder te kunnen ontwikkelen. “Al staat Yade gezondheid even voorop”, legt ze uit. “Yade heeft helaas de ziekte van Lyme, waardoor we even een pas op de plaats moeten doen. Omdat het nu niet altijd mogelijk is om te rijden ben ik haar ook van alles vanaf de grond aan het leren. Een soort vrijheidsdressuur en grondwerk, zo kan ik haar toch lekker bezighouden en uitdagen.”

In de ring

De amazone is trots op het doorzettingsvermogen van de combinatie. “We hebben al best wat tegenslagen achter de rug, desondanks is onze band er niet minder op geworden. Ik blijf mijn best doen voor Yade en Yade ook voor mij. Hierdoor komen we  er toch elke keer weer bovenop. Waar ik ontzettend trots op ben is dat we vorig jaar met de wintercompetitie naar Sonnega mochten voor het kampioenschap. We hadden deze bij lange na niet gewonnen, maar ik vond het ongelofelijk bijzonder dat wij daar mochten rijden als guppies.
Wat ik heel graag nog zou willen bereiken is het gewone wedstrijd rijden weer oppakken. Het lijkt me ontzettend gaaf om met Yade als team weer lekker te kunnen shinen in de ring”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Privébezit