Afbeelding

Marieke Mulder: “We zijn samen gegroeid door de jaren heen”

Algemeen

De zoektocht naar een shetlander was een gezamenlijke familiedroom die uitkwam toen de familie van Marieke Mulder een stuk land erfde. Ondanks dat ze als doel hadden om een kleine pony te kopen, werden ze op slag verliefd op de destijds 3-jarige Tinker Bob. Na een hobbelige weg kunnen amazone en paard ondertussen lezen en schrijven met elkaar en liggen er grote plannen in het verschiet.

Advertisement

Paradijs 

“We hebben Bob gevonden via een advertentie op marktplaats”, blikt de amazone terug. “Eigenlijk was ik op zoek naar een shetlander, aangezien we een stuk land hadden geërft en mijn familie daar ons ‘paradijsje’ van wilde maken. Het hele gezin houdt van dieren en er kwam ruimte vrij voor een pony, een paar koeien, bijen en bloemen. Zelf werd ik al lang blij van de gedachte van het hebben van een shetlander, maar de spullen in kleine maat kon ik uiteindelijk inruilen voor een iets grotere uitvoering, want het was liefde op het eerste gezicht toen we Bob zagen.”

Perfecte plaatje

Mulder is altijd al gek geweest op tinkers. “Bob was bijna het perfecte plaatje. Hij was jong, braaf op stal en net onder het zadel. Vanaf het begin liet hij alles toe en vond hij alles prima, we waren helemaal verliefd. Natuurlijk was hij nog heel erg uit balans en had hij nog niet heel veel kracht, het was een slungelige knul die nog niet alle gangen beheerste. Hij heeft dan ook echt wel wat tijd nodig gehad voordat hij de galop onder de knie kreeg.”

Braaf

Na de koop heeft de ruin nog even bij zijn voormalig eigenaren gestaan, toen de droomplek van de familie Mulder eenmaal af was, werd hij zo snel mogelijk verhuisd. “We hadden nog geen trailer en aangezien de plek waar hij stond vlakbij was, konden we hem rustig naar huis rijden. Dit was de eerste keer dat ik alleen een buitenrit maakte, maar Bob deed het superbraaf. Hij wende ook al snel aan zijn nieuwe plekje.”

Onervaren

Nu Mulder de ruin dichterbij had staan, kon ze het trainen wat fanatieker oppakken. “Waar hij in het begin nog wel moeite had met het opbouwen van kracht, kreeg hij steeds meer de smaak te pakken. Hij zat steeds beter in zijn vel, maar ik merkte steeds meer dat ik nog best onervaren was. Zo sprong hij makkelijker aan in galop als hij een paar keer bokte, maar daardoor ging hij er een paar keer vandoor op buitenrit waardoor ik ben gevallen. Ondanks dat ik elke keer gelijk weer opstapte, kwamen er steeds meer deuken in mijn zelfvertrouwen. Ik heb een tijdje getwijfeld of Bob wel bij mij paste, gelukkig hielp mijn moeder ons hiermee en groeiden we steeds meer naar elkaar toe.”

Springen

“Inmiddels begrijpen Bob en ik elkaar goed en wisselen we rustige buitenritjes af met rengalop als we willen. We rijden ook bij een rijvereniging waar we ons op dit moment richten op het aanspringen in de rechtergalop. We trainen hard en het gaat echt steeds beter. Af en toe doen we een stapje terug en houden we het bij de basis, maar daarentegen maken we ook flinke stappen vooruit. Bob vindt het ook heel leuk om te springen, al blijft dat wel een uitdaging. Soms stormt hij er zo hard op af en springt hij er dwars doorheen”, grinnikt de amazone verder. “Toch pakt hij het geweldig op en begint hij het steeds meer te snappen.”

Gegroeid

Mulder sluit af: “Bob en ik hebben nog een lange weg te gaan, maar wat ben ik trots op hoe ver we al zijn gekomen. We zijn samen door de jaren heen veel gegroeid en ik hoop dat we nog meer van elkaar leren. Inmiddels krijgt Bob gezelschap van een jonge tinkermerrie genaamd Belle. Dat is niet alleen gezellig voor Bob, maar het is ook onwijs leuk om met haar te knuffelen en grondwerk te doen. Bob en ik zijn nu samen aan het trainen om verder te komen met de dressuur, wat hij heel goed oppakt. Hij leert snel en doet altijd zijn best voor mij, hopelijk kunnen we nog veel samen meemaken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Marieke Mulder